«Η ενίσχυση και αναβάθμιση των ΤΕΠ είναι επένδυση στην ποιότητα της δημόσιας περίθαλψης αλλά και στην υγειονομική ασφάλεια των πολιτών και των επισκεπτών της χώρας», επεσήμανε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατά τον χαιρετισμό του στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής, που διεξάγεται στην Αθήνα.
Ο κ. Ξανθός εξήγησε ότι τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των δημοσίων νοσοκομείων είναι πεδίο εφαρμογής των θεμελιωδών αρχών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για καθολικότητα και ισότητα στην Υγεία και γι’ αυτό είναι ίσως το πιο «δημοκρατικό τμήμα» του νοσοκομείου.
Είπε, ακόμη, ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα των ΤΕΠ στην παρεχόμενη φροντίδα, για να δικαιώσουν πλήρως το ρόλο τους ως «δίχτυ ασφαλείας» στη διαχείριση των επειγόντων περιστατικών και ως πεδίο αδιαμφισβήτητης υπεροχής του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.
Και επανέλαβε ότι «η απάντηση στην ανάγκη ενίσχυσης και αναβάθμισης των ΤΕΠ είναι κατ’ αρχήν η δημιουργία ενός αποτελεσματικού ‘φίλτρου’ για περιστατικά πρωτοβάθμιου χαρακτήρα που σήμερα συρρέουν στα νοσοκομεία και, στη συνέχεια , η αυτόνομη συγκρότηση και στελέχωση των ΤΕΠ, η συνεχής παρουσία επαρκούς, εξειδικευμένου και καλά εκπαιδευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, τα υψηλά standards οργάνωσης και ετοιμότητας τους, η διασύνδεση και συνέργεια με το ΕΚΑΒ, η διαρκής υποστήριξη από τις υπόλοιπες ειδικότητες, κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου».
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, προς σ’ αυτή την κατεύθυνση κινείται ήδη το υπουργείο συνεργαζόμενο με την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Ιατρικής και την υπόλοιπη επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα, δίνοντας προτεραιότητα στην ανάπτυξη της ΠΦΥ και της δυνατότητας 24ωρης εφημερίας ορισμένων Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου, ενισχύοντας τα ΤΕΠ στοχευμένα στο αμέσως επόμενο διάστημα με 465 θέσεις μόνιμων γιατρών ΕΣΥ και θεσμοθετώντας την εξειδίκευση στην Επείγουσα Ιατρική μετά από σχετική εισήγηση του ΚΕΣΥ.