Γ.Αλαφούζος: Τον κούρασαν οι παλιές αμαρτίες του Παναθηναϊκού

Στις 10 Σεπτεμβρίου, ο Παναθηναϊκός ανακοινώνει τη δέκατη τρίτη και τελευταία εφετινή καλοκαιρινή του μεταγραφή: αποκτά τον 27χρονο αμυντικό Τάσο Αυλωνίτη.

Στις 10 Σεπτεμβρίου, ο Παναθηναϊκός ανακοινώνει τη δέκατη τρίτη και τελευταία εφετινή καλοκαιρινή του μεταγραφή: αποκτά τον 27χρονο αμυντικό Τάσο Αυλωνίτη. Ο προπονητής Μαρίνος Ουζουνίδης, στον οποίο ο μεγαλομέτοχος κ. Γιάννης Αλαφούζος έχει δώσει το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει, είχε μόνο μια εντολή: το συνολικό κόστος της ομάδας του ΠΑΟ να μην ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ. Τελικά εξαιτίας της αγοράς του αργεντινού φορ Αντρές Τσάβες υπήρξε και μια μικρή υπέρβαση.
Ο Παναθηναϊκός δεν πέρασε ένα εύκολο καλοκαίρι, αλλά οι πωλήσεις του Μάρκους Μπεργκ και του Ζέκα έφεραν πάνω από 5 εκατ. ευρώ στα ταμεία του: εκκρεμότητες σε ποδοσφαιριστές και υπαλλήλους που στελεχώνουν σήμερα την ομάδα δεν υπάρχουν. Για αυτό κυρίως η μακροσκελής δήλωση με την οποία ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ανακοίνωσε ότι φεύγει ξάφνιασε.
Αιφνιδίασε ακόμη και τον κόουτς Ουζουνίδη, που την ίδια μέρα είχε εκφράσει τη σιγουριά του ότι «ο κ. Αλαφούζος θα ανταποκριθεί και φέτος στις οικονομικές του υποχρεώσεις».
Ηταν έτοιμος να φύγει
Οι συνεργάτες του κ. Γιάννη Αλαφούζου μιλούσαν καιρό τώρα για «έναν ιδιοκτήτη έτοιμο να φύγει». Η τελευταία τοποθέτηση στελέχους του ΠΑΟ για το τι μέλλει γενέσθαι στην ομάδα ήταν του διευθύνοντος συμβούλου της ΠΑΕ κ. Χρήστου Παναγόπουλου. Τον περασμένο Ιούνιο είχε τοποθετηθεί συνολικά για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας λέγοντας τότε πως ο Γιάννης Αλαφούζος είχε βάλει 30 εκατ. ευρώ στον ΠΑΟ και πως θα καλύψει δύο προσεχείς αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, επουλώνοντας την τρύπα της περασμένης σεζόν που ήταν 10 εκατ. ευρώ –πράγμα που συνέβη: για αυτό και στην επιστολή του αντίο του ο κ. Αλαφούζος αναφέρει ότι έχει βάλει στην ΠΑΕ 42 εκατ. ευρώ. Ο κ. Παναγόπουλος είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση για υπερφορολόγηση των ΠΑΕ και είχε εξαγγείλει «την επιστροφή στο μοντέλο του 2013», δηλαδή τη δημιουργία μιας ομάδας φθηνότερης και σκληροτράχηλης σαν εκείνη, που είχε φτιάξει τότε ο Γιάννης Αναστασίου. Εκτοτε η φημολογία που ήθελε τον κ. Αλαφούζο έτοιμο να αποχωρήσει φούντωνε.

Απογοήτευση από τις εξελίξεις
Στην απόφαση της αποχώρησής σημαντικό ρόλο έπαιξε η απογοήτευση του κ. Αλαφούζου για τις εξελίξεις στην ΕΠΟ. Ο κ. Αλαφούζος στήριξε την περίφημη εξυγίανση της ομοσπονδίας συμμαχώντας με τους κ.κ. Μελισσανίδη και Σαββίδη και όταν πέρυσι είδε τον ΠΑΟ να αδικείται από τον διαιτητή Κύζα στον ημιτελικό Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ η δυσφορία του υπήρξε τεράστια. «Είδε μπροστά στα μάτια του να εξελίσσεται ένα «έγκλημα» για το οποίο τον είχαν προειδοποιήσει» έλεγε στενός συνεργάτης του. Το βράδυ που ολοκληρώθηκε η σεζόν, μετά τη νίκη του ΠΑΟ επί του ΠΑΟΚ στα play off, ο κ. Αλαφούζος έκανε τηλεοπτικά τις τελευταίες του δηλώσεις ως ιδιοκτήτης της ΠΑΕ καταγγέλλοντας τον κ. Ιβάν Σαββίδη και τις πρακτικές του. «Χτίζει με τις ευλογίες της κυβέρνησης ένα σύστημα διαφθοράς» είχε πει ανακοινώνοντας ότι «δεν θα εγκαταλείψω τον Παναθηναϊκό, αλλά θέλω να ασχοληθώ με τη διαφθορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο».
Η αποτυχία να βρεθεί συμπαίκτης
Το δεύτερο γεγονός που μοιάζει να προκάλεσε τη φυγή του είναι η αποτυχία να βρεθεί «συμπαίκτης» για τη συγχρηματοδότηση της ΠΑΕ. Το τελευταίο εξάμηνο ο κ. Αλαφούζος έψαξε πολλούς, βρίσκοντας σταθερά κλειστές πόρτες.
Ο τελευταίος συνομιλητής του ήταν ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος, που έχει ένα σχέδιο αναγέννησης του Παναθηναϊκού μέσω της σύστασης ενός οργανισμού συγκέντρωσης χρημάτων που ο ίδιος ονομάζει PAO Foundation. Οι δύο παράγοντες συζήτησαν δύο φορές την προηγούμενη εβδομάδα συνολικά για τον ΠΑΟ, αφού ο κ. Γιαννακόπουλος βάζει μέσα στη λύση και τη χρηματοδότηση της ΚΑΕ, αλλά και τη σωτηρία του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, που ψυχορραγεί έχοντας διοίκηση Πρωτοδικείου.
Οι δύο άνδρες συμφωνούν σε πολλά, όμως στις συζητήσεις κατάλαβαν ότι έχουν διαφορετική στόχευση: ο κ. Γιαννακόπουλος προσπαθεί να δημιουργήσει μια επόμενη μέρα για τον ΠΑΟ, ενώ ο κ. Αλαφούζος του εξήγησε ότι θέλει απλά να φύγει. Του είπε επίσης ότι τα έσοδα της ομάδας μειώνονται συνεχώς, ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα του χρόνου να μην υπάρχουν χρήματα από την τηλεόραση και πως ο ίδιος δεν αντέχει την πίεση των οργανωμένων οπαδών.

Διακανονισμοί και ανάγκες
Είναι δραματική η οικονομική κατάσταση του ΠΑΟ; Ας μείνουμε στα δεδομένα. Ο κ. Αλαφούζος παρέλαβε ένα τεράστιο χρέος 35 εκατ. ευρώ, που δημιουργήθηκε μετά την εποχή της πολυμετοχικότητας, όταν το κόστος της ΠΑΕ εκτοξεύτηκε: ποδοσφαιριστές όπως ο Σισέ και ο Ζιλμπέρτο Σίλβα στοίχισαν στο πέρασμά τους από την Ελλάδα πάνω από 15 εκατ. ευρώ ο ένας! Ο ΠΑΟ αδειοδοτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι από την UEFA, που διά μέσου του κ. Γιώργου Δημητρίου και της επιτροπής του πραγματοποιεί τον μόνο σοβαρό οικονομικό έλεγχο που γίνεται στην Ελλάδα στις ΠΑΕ. Η αδειοδότηση δείχνει ότι τα χρέη είναι διαχειρίσιμα: υπάρχουν διακανονισμοί που εξυπηρετούνται, αλλά και ανάγκη να μπαίνει διαρκώς φρέσκο χρήμα για παλιές αμαρτίες. Ο κ. Αλαφούζος όταν δηλώνει πως θα βάλει 25 εκατ. ευρώ για τα χρέη, εμμέσως πλην σαφώς υπονοεί ότι έχει διάθεση να αφήσει τον ΠΑΟ στην ίδια ακριβώς οικονομική κατάσταση που τον ανέλαβε.
Μεγάλες προσδοκίες,φτωχά αποτελέσματα
Μπορεί ένας οργανισμός όπως το PAO Foundation να συγκεντρώσει χρήματα που να σώσουν μια ομάδα; Ναι, αν υπάρξει διάθεση να συνεισφέρουν επιφανείς επιχειρηματίες. Κάθε προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων από τον απλό κόσμο έχει αποδώσει ελάχιστα.
Οταν ξεκίνησε την προσπάθειά του ο Γιάννης Αλαφούζος δημιουργήθηκε η Παναθηναϊκή Συμμαχία με στόχο να συγκεντρώσει 15 εκατ. ευρώ: συγκέντρωσε μόλις 1,8 εκατ. ευρώ. Μια ανάλογη προσπάθεια, με σκοπό την ανακαίνιση της Λεωφόρου, είχε ως αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν περίπου 2 εκατ. ευρώ χάρη σε έναν τηλεμαραθώνιο –και πάλι, όμως, ο ίδιος ο κ. Αλαφούζος είχε βάλει ένα σημαντικό αρχικό ποσό. Σε άλλες ομάδες ανάλογες προσπάθειες πήγαν χειρότερα.
Στην ΑΕΚ η τελευταία προσπάθεια κάλυψης ΑΜΚ με τη συμμετοχή του κόσμου είχε ως αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν λιγότερες από 100 χιλιάδες ευρώ: εκείνη τη χρονιά η Ενωση υποβιβάστηκε. Καλύτερα τα είχε πάει η προσπάθεια του Θοδωρή Ζαγοράκη να δημιουργήσει έναν «ΠΑΟΚ λαϊκής βάσης». Μάζεψε περίπου 2,5 εκατ. ευρώ. Αλλά ήμασταν στο 2006 και ο «Ζαγόρ» ήταν εθνικός ήρωας.
Στην περίπτωση του ΠΑΟ όλα δυσκολεύουν και από την έλλειψη μοντέρνου γηπέδου. Το σχέδιο «γήπεδο στο Γουδί», που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, είναι δύσκολο να αρχίσει να υλοποιείται όσο δεν υπάρχει διοίκηση στον Ερασιτέχνη. Και το ΟΑΚΑ είναι δύσκολο να παραχωρηθεί και να γλιτώσει το κράτος τα 2 εκατ. ευρώ της λειτουργίας του, γιατί ανήκει πλέον στο Υπερταμείο και μπορεί να πουληθεί μόνο μέσω διαγωνισμού. Που είναι στην Ελλάδα πάντα μια χρονοβόρα και δύσκολη διαδικασία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.