Κυβέρνηση Vs Συμβουλίου της Επικρατείας

Σε μακροχρόνιο και αδυσώπητο πόλεμο εξελίσσεται η σχέση της κυβέρνησης με το Συμβούλιο της Επικρατείας και τους ανώτατους δικαστές του.

Σε μακροχρόνιο και αδυσώπητο πόλεμο εξελίσσεται η σχέση της κυβέρνησης με το Συμβούλιο της Επικρατείας και τους ανώτατους δικαστές του.
Η παρέλευση ενός περίπου χρόνου από την απόφαση της Ολομέλειας του ανώτατου δικαστηρίου για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, με βάση την οποία κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά, φαίνεται ότι δεν στάθηκε ικανή να αμβλύνει αντιθέσεις και να ρίξει τόνους.
Αντιθέτως, όπως εκμυστηρεύονται ανώτατοι δικαστικοί στο «Βήμα», η απόφαση εξακολουθεί να προκαλεί απόνερα και να ορθώνει φραγμούς, ακόμα και στις προαγωγές των συμβούλων Επικρατείας που συμμετείχαν στην Ολομέλεια για τις άδειες, με θέσεις διόλου αρεστές στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Στο «κόκκινο» οι αντιθέσεις
Το ΣτΕ «βράζει» τις τελευταίες δύο εβδομάδες, μετά και την κοινοποίηση της πρότασης του υπουργού Σταύρου Κοντονή για την πλήρωση των δύο θέσεων αντιπροέδρων που έχουν χηρέψει, λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας του Δημοσθένη Πετρούλια και του Νικολάου Μαρκουλάκη. Η οργή προκύπτει από το γεγονός ότι στον κατάλογο με τους οκτώ προταθέντες υπάρχει μόνο ένας. Συγκεκριμένα μία σύμβουλος που συμμετείχε στην εκδίκαση των τηλεοπτικών αδειών, συντασσόμενη με την άποψη της πλειοψηφίας. Η συγκεκριμένη βρίσκεται μάλιστα πολύ χαμηλά στην επετηρίδα, και πάντως μετά τους πρώτους 30 που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πιθανή δεξαμενή για την ανάδειξη αντιπροέδρου. Ολοι οι υπόλοιποι της πλειοψηφούσας άποψης, που προηγούνται στην επετηρίδα, έχουν πλήρως αγνοηθεί. Παράλληλα, στην κούρσα της διαδοχής μπαίνουν τρεις που ανήκαν στη μειοψηφία της κομβικής εκείνης Διάσκεψης, ενώ προκρίνονται και κάποιοι που δεν συμμετείχαν καν σε αυτήν.
Γνώστες επισημαίνουν ότι δεν είναι ασφαλώς η πρώτη φορά που οι προαγωγές χρησιμεύουν ως μοχλός πίεσης, ακόμα και εκδίκησης, «απείθαρχων» δικαστών. Στο παρελθόν έχουν σημειωθεί ακόμα και παραιτήσεις για λόγους ευθιξίας δικαστών, οι οποίοι υποτιμήθηκαν –παταγωδώς –σε ανάλογες κρίσεις. Είναι όμως από τις ελάχιστες φορές στις οποίες παρατηρούνται τέτοιες απροσχημάτιστες υπερβάσεις, τόσο μεγάλης έκτασης. «Το τραύμα είναι παλαιό» παραδέχονται ανώτατοι δικαστικοί. «Αντί να επουλώνεται όμως, βαθαίνει».
Τον Οκτώβριο η απόφαση για το «πόθεν έσχες»
Στο ήδη τεταμένο σκηνικό, λάδι στη φωτιά ήλθε να ρίξει η ερώτηση 29 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Μάκη Μπαλαούρα, πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, στην οποία διατυπώνονται αιχμές περί συνειδητής καθυστέρησης ως προς την έκδοση οριστικής απόφασης από το ΣτΕ επί του ζητήματος της ηλεκτρονικής δήλωσης «πόθεν έσχες» των δικαστικών λειτουργών. Με αφορμή την προσφυγή των δικαστικών ενώσεων της χώρας στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, για λόγους αντισυνταγματικότητας και κινδύνου διαρροής προσωπικών δεδομένων, οι βουλευτές καταλογίζουν στο ΣτΕ σκοπιμότητα καθυστέρησης η οποία και «εκθέτει ανεπανόρθωτα» την ελληνική Δικαιοσύνη.
Δικαστικές πηγές θεωρούν κατ’ αρχάς άδικη την επίθεση, καθώς το οκτάμηνο διάστημα που έχει μεσολαβήσει θεωρείται σύνηθες για την έκδοση μιας απόφασης, παραπέμποντας σε πλήθος άλλων αποφάσεων που εκδόθηκαν με τους ίδιους ρυθμούς και οι οποίοι σχετίζονται με τις ιδιαιτερότητες του Δικαστηρίου.

«Αγνοούν τη λειτουργία του ΣτΕ όσοι τα λένε αυτά. Το ΣτΕ δεν είναι Υπουργικό Συμβούλιο, μεσολαβούν Διασκέψεις και πάντως μια διαδικασία που δεν είναι απλή» αντιτείνουν, εκτιμώντας ότι η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τον Οκτώβριο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.