Βασίλειος Πέππας: Μια ήρεμη δύναμη στον Αρειο Πάγο

Το πρόσωπο του κ. Βασιλείου Πέππα, νέου - 43ου στη σειρά - Προέδρου του Αρείου Πάγου, συγκεντρώνει χαρακτηριστικά που αναμένεται να του χρησιμεύσουν ως όπλα στον θώκο που μόλις κατέλαβε.

Το πρόσωπο του κ. Βασιλείου Πέππα, νέου –43ου στη σειρά –Προέδρου του Αρείου Πάγου, συγκεντρώνει χαρακτηριστικά που αναμένεται να του χρησιμεύσουν ως όπλα στον θώκο που μόλις κατέλαβε. Θεωρείται μετριοπαθής, αγαπητός και προσηνής στον δικαστικό κλάδο∙ αλλά και υπήρξε η σοβαρότερη, και εξ αυτού νικηφόρα, εναλλακτική έναντι προτάσεων για αντιπροέδρους του ανώτατου δικαστηρίου, επί των οποίων δεν επετεύχθη συμφωνία. Το πρόσωπο του κ. Πέππα μετετράπη, με άλλα λόγια, σε πεδίο συναίνεσης, σύγκλισης –έντονα –αντιθετικών απόψεων στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Χωρίς εντάσεις
Σε ένα σχήμα οξύμωρο αλλά πλήρως αληθές, ο κ. Πέππας θεωρείται «συνέχεια» της κυρίας Βασιλικής Θάνου, η οποία αποχώρησε λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας, αλλά και, ταυτόχρονα, επιλογή που θα μπορέσει να διασφαλίσει νηνεμία στο ανώτατο δικαστήριο, μετά τη θορυβώδη θητεία της τέως Προέδρου. Χωρίς εντάσεις, συγκρούσεις και διαξιφισμούς, ως τον Ιούνιο του 2019, οπότε λήγει η θητεία του.
Παρά το γεγονός ότι η επιλογή του από το Υπουργικό Συμβούλιο έγινε με βουτιά στην επετηρίδα, με παράκαμψη των υποψηφίων αντιπροέδρων και καταφυγή στη δεξαμενή των αρεοπαγιτών (κάτι που είχε να γίνει από το 1990, όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε τον κ. Βασίλειο Κόκκινο), εν τούτοις χαίρει ευρύτατης εκτίμησης από το δικαστικό σώμα. Συμπλήρωσε εξάλλου την απαιτούμενη –ως αρεοπαγίτης –τετραετία στις αρχές Αυγούστου, έτσι ώστε να μπορέσει να λάβει μέρος στην κούρσα της διαδοχής.
Ειδικό βάρος υποδήλωσαν για την προσωπικότητά του και οι ψήφοι που έλαβε από τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, κατά την ακρόαση που είθισται, με γνωμοδοτική και μόνο δύναμη, πριν από την τελική κρίση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ηλθε ψηλά (δεύτερος) με 16 ψήφους, με πρώτο τον κ. Δημήτρη Κράνη, δικαστικό εγνωσμένου κύρους και πρόεδρο της Εθνικής Σχολής Δικαστών, ο οποίος έλαβε 17.
Η νωπή ανάδειξή του, μόλις τη Δευτέρα, δεν εμπόδισε την επίσημη «πρώτη» του με την ιδιότητα του νέου Προέδρου, τρεις ημέρες αργότερα, καθώς την Πέμπτη προήδρευσε της Ποινικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, με θέμα τη μετατροπή ποινών καθείρξεως.
Ανώτατοι δικαστικοί επικαλούνται, μιλώντας προς «Το Βήμα», το γνωμικό του Βίαντα του Πριηνέα, «αρχή άνδρα δείκνυσι» (η εξουσία αποκαλύπτει τον πραγματικό χαρακτήρα του ανδρός), εν πρώτοις πάντως δηλώνουν ανακουφισμένοι από το μήνυμα που επέλεξε να εκπέμψει σε μια πρώτη, λιτή δήλωσή του ο νέος Πρόεδρος. Με στοχοπροσήλωση στα δικαστικά και βασικό ζητούμενο την αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης, ο κ. Πέππας διατύπωσε εμμέσως πλην σαφώς την απόφασή του να ενώσει και όχι να σπείρει θύελλες. Να λειτουργήσει σε σύνολα και όχι να διχάσει.

«Διαχρονικό επιτακτικό αίτημα των συμπολιτών και της πολιτείας είναι η αποτελεσματική λειτουργία της Δικαιοσύνης με όσα πολλά μπορούν να εννοηθούν με αυτές τις λίγες λέξεις. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να ανταποκριθούμε στο θέμα αυτό. Οι δικαστικοί λειτουργοί όλων των βαθμίδων επιτελούν το έργο τους με αίσθημα ευθύνης, θα τους συμπαρασταθούμε και θα ενισχύσουμε κάθε προσπάθειά τους προκειμένου να ανταποκριθούν στην προσδοκία για αποτελεσματική Δικαιοσύνη» είπε χαρακτηριστικά.
Το βιογραφικό
Ο 65χρονος κ. Πέππας είναι άγαμος και κατάγεται από τις Κυκλάδες. Εισήλθε στο δικαστικό σώμα το 1979, φθάνοντας ως τον Αρειο Πάγο τον Αύγουστο του 2013. Εχει θητεύσει σε πλείστα όσα πόστα της Δικαιοσύνης, ακόμα και στο Ανώτατο Συμβούλιο Επίλυσης Αθλητικών Διαφορών, επί δύο έτη, κατά τη δεκαετία του 2000.
Τον νέο Πρόεδρο θα πλαισιώσουν στο έργο του πέντε νέοι αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου: η κυρία Μαρία Γαλάνη-Λεοναρδοπούλου, ο κ. Γεώργιος Λέκκας, η κυρία Αγγελική Αλειφεροπούλου, η κυρία Πηνελόπη Ζωντανού και η κυρία Μαρία Χυτήρογλου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.