Ψάχνοντας τις… έξυπνες λύσεις

Σκηνή πρώτη: Μάιος 2016, όταν ψηφιζόταν ο νόμος Κατρούγκαλου, η κριτική επικεντρωνόταν στις υψηλές εισφορές και στις «χαώδεις μειώσεις» που θα υποστούν οι συντάξεις, ιδιαιτέρως οι συντάξεις χηρείας. Η κυβέρνηση χαρακτήριζε μυθεύματα τα περί... τραγικών μειώσεων.

Σκηνή πρώτη: Μάιος 2016, όταν ψηφιζόταν ο νόμος Κατρούγκαλου, η κριτική επικεντρωνόταν στις υψηλές εισφορές και στις «χαώδεις μειώσεις» που θα υποστούν οι συντάξεις, ιδιαιτέρως οι συντάξεις χηρείας. Η κυβέρνηση χαρακτήριζε μυθεύματα τα περί… τραγικών μειώσεων.
Σκηνή δεύτερη: Σεπτέμβριος 2017, ενάμιση χρόνο μετά. Η υπουργός εργασίας κυρία Εφη Αχτσιόγλου προαναγγέλλει στη Βουλή αλλαγή του νόμου στη διάταξη που αφορά τις συντάξεις χηρείας. Εχει μεσολαβήσει ο νέος υπολογισμός που δείχνει ποσά γύρω στα 180 – 190 ευρώ.
Σκηνή τρίτη: Παράγοντας του υπουργείου παραδέχεται ότι δεν είχε γίνει καλός υπολογισμός. Και προσθέτει ότι «απλώς αντιγράψαμε το… μοντέλο της Γαλλίας».
Σκηνή τέταρτη: Το υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνει ότι οι υψηλές εισφορές του νόμου Κατρούγκαλου σε συνδυασμό με την υψηλή φορολογία είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα. Παραδέχεται ότι ο νόμος Κατρούγκαλου και η φορολογία οδήγησαν στην κατάρρευση τα δηλωθέντα εισοδήματα του 2016 (μείωση 20%) σε συγκεκριμένες κατηγορίες αυτοαπασχολουμένων.
Και τώρα αξιωματούχοι των δύο υπουργείων (Οικονομικών και Εργασίας) αναζητούν «έξυπνες λύσεις» για να επαναφέρουν τα απολεσθέντα έσοδα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.