Σκηνή πρώτη: Μάιος 2016, όταν ψηφιζόταν ο νόμος Κατρούγκαλου, η κριτική επικεντρωνόταν στις υψηλές εισφορές και στις «χαώδεις μειώσεις» που θα υποστούν οι συντάξεις, ιδιαιτέρως οι συντάξεις χηρείας. Η κυβέρνηση χαρακτήριζε μυθεύματα τα περί… τραγικών μειώσεων.
Σκηνή δεύτερη: Σεπτέμβριος 2017, ενάμιση χρόνο μετά. Η υπουργός εργασίας κυρία Εφη Αχτσιόγλου προαναγγέλλει στη Βουλή αλλαγή του νόμου στη διάταξη που αφορά τις συντάξεις χηρείας. Εχει μεσολαβήσει ο νέος υπολογισμός που δείχνει ποσά γύρω στα 180 – 190 ευρώ.
Σκηνή τρίτη: Παράγοντας του υπουργείου παραδέχεται ότι δεν είχε γίνει καλός υπολογισμός. Και προσθέτει ότι «απλώς αντιγράψαμε το… μοντέλο της Γαλλίας».
Σκηνή τέταρτη: Το υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνει ότι οι υψηλές εισφορές του νόμου Κατρούγκαλου σε συνδυασμό με την υψηλή φορολογία είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα. Παραδέχεται ότι ο νόμος Κατρούγκαλου και η φορολογία οδήγησαν στην κατάρρευση τα δηλωθέντα εισοδήματα του 2016 (μείωση 20%) σε συγκεκριμένες κατηγορίες αυτοαπασχολουμένων.
Και τώρα αξιωματούχοι των δύο υπουργείων (Οικονομικών και Εργασίας) αναζητούν «έξυπνες λύσεις» για να επαναφέρουν τα απολεσθέντα έσοδα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ