O Παναγιώτης Κουρουμπλής, δρ Κοινωνικών Επιστημών και δικηγόρος το επάγγελμα, κατάγεται πολιτικά από το βαθύ ΠαΣοΚ και επομένως είναι ασκημένος στη ρητορική που χαϊδεύει τα αφτιά των οπαδών και, όταν δύναται, ζεσταίνει και τις προσδοκίες των ψηφοφόρων. Είναι σκληρό καρύδι, με λίγα λόγια, άσσος στα παιχνίδια εντυπώσεων και επικοινωνίας. Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλλον του έπεσε λιγάκι βαρύς κατά την παρέμβασή του στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής που συζήτησε το θέμα της ρύπανσης του Σαρωνικού. Ετσι, οι κραυγές του ως απάντηση σε καταιγιστικά ερωτήματα, αλλά και το ηρωικό, «όσο το ζητάτε εσείς δεν πρόκειται να παραιτηθώ», που είπε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν ήταν πειστικά ούτε για το πιο φανατικό ακροατήριο. Η περιβαλλοντική καταστροφή των ακτών του Σαρωνικού ακύρωνε αυτομάτως τον «αριστερό» καβγά με τον «δεξιό» αντίπαλο.
Χίλιοι τόνοι μαζούτ δεν είναι τεράστια ποσότητα, είναι όμως πολύ επικίνδυνη όταν βρεθεί τόσο κοντά στις ακτές μιας πυκνοκατοικημένης περιοχής. Ο κ. υπουργός, ως πολιτικός προϊστάμενος των μηχανισμών του κράτους που θα έδιναν τη μάχη της απορρύπανσης, απέτυχε παταγωδώς. Υποεκτίμησε τον κίνδυνο, έφυγε για το Λονδίνο, είπε δεκάδες ασυναρτησίες και ψέματα σχετικώς με το ατύχημα, άργησε σκανδαλωδώς να ζητήσει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Θαλάσσιας Ασφάλειας και όταν το ανακάλυψε η αξιωματική αντιπολίτευση, αντέδρασε σαν αδιάβαστος μαθητής Δημοτικού. Το παιδαριώδες ψέμα που εκστόμισε, ότι δήθεν δεν είχε πλοία διαθέσιμα η Υπηρεσία, δεν άντεξε ούτε μία ημέρα. Η επίσημη διάψευση, που ήρθε από την Ευρώπη, δεν εξευτέλισε τον ίδιο αλλά πρωτίστως τη χώρα που του εμπιστεύτηκε υπουργείο. Μια ακυβέρνητη πολιτεία βουτηγμένη στο μαζούτ. Τελικώς παραδέχτηκε την καθυστέρηση την Πέμπτη το πρωί, αλλά κατέφυγε σε ακόμη πιο παιδαριώδεις δικαιολογίες, ότι δήθεν άργησαν να ενημερώσουν γιατί ξεγελάστηκαν από την πορεία της κηλίδας.
Εχουμε στα ελληνικά πανεπιστήμια άριστους επιστήμονες, για την εκτίμηση μιας περιβαλλοντικής ζημιάς και την κατάστρωση του σχεδίου αντιμετώπισής της –προφανώς δεν εκλήθησαν εγκαίρως. Το ατύχημα φανέρωσε ακόμη μία φορά τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού, την αναποτελεσματικότητα των θεσμών, την ασχετοσύνη του πολιτικού προσωπικού. Δοκιμάστηκαν όλοι στη μόνη κρίσιμη παράμετρο που μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις από ένα τέτοιο συμβάν, την ταχύτητα της αντίδρασης, και απέτυχαν. Φανέρωσε ακόμη το ελλιπέστατο νομικό οπλοστάσιο μιας χώρας που ζει από τις θάλασσές της, απέναντι σε πλοία σαν αυτό που μυστηριωδώς ναυάγησε στη Σαλαμίνα, υπάρχουν δεκάδες τέτοιες πλέουσες βόμβες.
Αριστα πράττει από άποψη τακτικής ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ζητεί παραίτηση του υπουργού Ναυτιλίας, μοναδική η ευκαιρία να πλήξει την κυβέρνηση, να ωφελήσει τη Νέα Δημοκρατία. Για το καλό της χώρας πάντως ταχύτατα πρέπει να εξαγγείλει τα σχέδιά του για τη θεσμική και επιχειρησιακή θωράκισή της απέναντι σε τέτοια ατυχήματα. Ετσι, θα μειώνονται οι επιπτώσεις από τις ανεπάρκειες του πολιτικού προσωπικού. Ο Κουρουμπλής δεν είναι η εξαίρεση…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ