Η αντικατάσταση των ομολόγων που εκδόθηκαν με την αναδιάρθρωση χρέους του 2012 και λήγουν την 20ετία 2023-2042, με τέσσερα ή πέντε νέα ομόλογα, ώστε να αυξηθεί η ρευστότητα και να μειωθεί το spread, που εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση είναι μια παλιά ιδέα που επανέρχεται τώρα στο προσκήνιο.
Τον Δεκέμβριο του 2013 οι Christian Kopf και Μιράντα Ξαφά με παρέμβασή τους στο European Capital Markets Institute (ECMI) πρότειναν ακριβώς την έκδοση από την Ελλάδα ενός νέου πενταετούς ομολόγου με την ανταλλαγή 20 μικρών ομολογιακών εκδόσεων με τέσσερις νέες εκδόσεις.
Σήμερα η ελληνική κυβέρνηση φέρεται ακριβώς να εξετάζει ένα swap, που θα συρρικνώσει τη δευτερογενή αγορά σε λίγες εκδόσεις αναφοράς, αντικαθιστώντας 20 ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 32 δισ. ευρώ τα οποία εκδόθηκαν το 2012 στο πλαίσιο της εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων (PSI).
Η Αθήνα και οι πιστωτές της συμφώνησαν εξάλλου να δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι» ύψους περίπου 9 δισ. ευρώ από αχρησιμοποίητα κεφάλαια διάσωσης ως τον Αύγουστο του 2018, κεφάλαια που θα μπορούσαν να αυξηθούν στα 14 δισ. ευρώ με την άντληση 5 δισ. ευρώ από την έκδοση δύο-τριών νέων ομολόγων μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης ή και νωρίτερα. Ορισμένα funds εξάλλου που ψάχνουν για αποδόσεις θέλουν να αγοράσουν ελληνικούς τίτλους. Καθώς το ράλι των πορτογαλικών ομολόγων ολοκληρώνεται, όπως σημείωνε το Bloomberg, οι εταιρείες διαχείρισης BlueBay Asset Management και η Old Mutual Global Investors φέρεται ότι εξετάζουν να πάρουν θέσεις στο ελληνικό χρέος, αφού παρά τους φόβους σχετικά με το αν τελικά η Ελλάδα θα καταφέρει να σταθεί στα πόδια της μετά τη λήξη του προγράμματος το ερχόμενο καλοκαίρι οι προοπτικές των ελληνικών ομολόγων που σημειώνουν τα υψηλότερα κέρδη εφέτος στην Ευρώπη (+17% έναντι +11% της Πορτογαλίας) εμφανίζονται ελκυστικές.
Το ενδιαφέρον πάντως των 110 fund managers που είχαν 650 meetings με 33 ισχυρές εισηγμένες επιχειρήσεις σε επενδυτικό συνέδριο στο Λονδίνο επικεντρώθηκε, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Σωκράτη Λαζαρίδη, κυρίως στο real estate, στον τουρισμό, στην ενέργεια και στον τομέα των καταναλωτικών ειδών.
Φυσικά οι τράπεζες, μετά και τις απώλειες περίπου 3,5 δισ. ευρώ στην κεφαλαιοποίησή τους το τελευταίο δίμηνο, συγκέντρωσαν αυξημένο ενδιαφέρον, με τα ερωτήματα των διαχειριστών να επικεντρώνονται στην επάρκεια και στην ποιότητα των κεφαλαίων τους. Ο κλάδος πάντως παραμένει το μεγάλο στοίχημα για όσους θέλουν να ποντάρουν στην ανάκαμψη (ή και το αντίθετο) της ελληνικής οικονομίας.
Αγορά για τις G.RE.CO.

Μετά και τις συναντήσεις στο Λονδίνο με τις διοικήσεις της ομάδας G.RE.CO., των εταιρειών δηλαδή που σχετίζονται με την κατανάλωση, η Eurobank Equities συστήνει αγορά για τις μετοχές των ΟΠΑΠ (με τιμή-στόχο τα 10,7 ευρώ), ΟΤΕ (13,10 ευρώ), Φουρλή (6,3 ευρώ) και Aegean Airlines (9,6 ευρώ).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ