Την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα έληξε η διορία υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών στον διαγωνισμό για την πώληση των εταιρειών Νηρέας και Σελόντα που διενεργούν οι πιστώτριες τράπεζες Πειραιώς, Alpha, Eurobank και Εθνική, οι οποίες είναι ταυτόχρονα και μέτοχοι των δύο εταιρειών με ποσοστά 74,98% και 79,61% αντίστοιχα. Πρόκειται για τους δύο leaders του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα αφού μαζί ελέγχουν το 55% της εγχώριας παραγωγής σε τσιπούρα και λαβράκι.
Ο ακριβής αριθμός των υποψήφιων μνηστήρων που υπέβαλαν προσφορές δεν έγινε ακόμη γνωστός, αλλά οι σύμβουλοι που διενεργούν τον διαγωνισμό για λογαριασμό των τραπεζών (Lazard, PwC και Alvarez & Marsal) εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την προσέλευση. Μάλιστα, την τελευταία στιγμή δύο ακόμη ενδιαφερόμενοι υπέγραψαν συμβάσεις εμπιστευτικότητας (NDAs) ανεβάζοντας τον αριθμό των «μνηστήρων» σε 39 και, όπως αφήνουν οι σύμβουλοι να εννοηθεί, για να τρέξουν να υπογράψουν NDAs λίγο προτού λήξει η διορία θα έχουν υποβάλει και μη δεσμευτική προσφορά.
Ετσι, ο διαγωνισμός περνά στη δεύτερη φάση, αυτή της αξιολόγησης των προσφορών και της κατάρτισης μιας short list εταιρειών που θα αποκτήσουν δικαίωμα κατάθεσης δεσμευτικών οικονομικών προσφορών (τρίτη φάση).
Μέσα από τη διαδικασία της short list θα επιδιωχθεί το πρώτο ξεκαθάρισμα των υποψηφίων και κυρίως οι τράπεζες θα έχουν μια εικόνα για το τι μπορούν να προσδοκούν από τον διαγωνισμό όσον αφορά το τελικό τίμημα. Το τίμημα που θα αντιπροσωπεύει την αξία των μετοχών (equity) μαζί με τα δάνεια (enterprise value). Δεδομένου ότι ο δανεισμός των δύο εταιρειών ανέρχεται στα 320 εκατ. ευρώ, οι υποψήφιοι έχουν ένα σημείο αναφοράς για το πού πρέπει να κινηθούν οι προσφορές τους.
Οι τράπεζες έχουν βάλει τον πήχη ψηλά ώστε να μην υποχρεωθούν να διαγράψουν απαιτήσεις σε περίπτωση που οι προσφορές των υποψηφίων υπολείπονται σημαντικά των δανείων που έχουν χορηγήσει στις δύο εταιρείες και προϋποθέτουν κούρεμα από την πλευρά των τραπεζών.
Εδώ βεβαίως η στάση των τραπεζών δεν θα είναι ενιαία.
Κεφάλαια
Οσες έχουν προχωρήσει σε υψηλές προβλέψεις δεν θα έχουν πρόβλημα να δεχθούν προτάσεις που θα περιλαμβάνουν και κούρεμα δανείων, ενώ αντίθετα τράπεζες με μικρές προβλέψεις θα θελήσουν να ανακτήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα κεφάλαια.
Από την άλλη πλευρά, οι επενδυτές γνωρίζουν ότι θα χρειαστεί να ρίξουν επιπλέον κεφάλαια μετά την εξαγορά για επενδύσεις και κεφάλαια κίνησης αφού οι εταιρείες δεν έχουν εξυγιανθεί πλήρως και εμφανίζουν προβληματικές ροές.
Ρόλο στο τελικό τίμημα θα παίξει και ο έλεγχος των επενδυτών στα αποθέματα των δύο εταιρειών αφού τυχόν αποκλίσεις θα ενεργοποιήσουν ρήτρα αναστροφής των αρχικών προσφορών. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε και το παράδειγμα της πρόσφατης πώλησης της Avis όπου το τίμημα των τελικών δεσμευτικών οικονομικών προσφορών ήταν χαμηλότερο από το τίμημα των μη δεσμευτικών προσφορών.
Περιζήτητα
Οπως και να έχει όμως το πλήθος των μνηστήρων που συμμετέχουν στη διαδικασία είναι εντυπωσιακό, ασχέτως πόσοι θα φτάσουν ως το τέλος. Ηταν αναμενόμενο να εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τους δύο leaders του χώρου, αφού τα προϊόντα της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας κυριαρχούν στη Μεσόγειο, ενώ οι έρευνες που δείχνουν ότι η μόλυνση των θαλασσών θα περιορίσει ακόμη περισσότερο τα «άγρια» ψάρια θα καταστήσουν τα ψάρια των ιχθυοκαλλιεργητικών μονάδων περιζήτητα.
Μεταξύ των ενδιαφερομένων είναι η αμερικανική AMERRA που εξαγόρασε την Ανδρομέδα, το fund της KKR, μια μεγάλη εταιρεία παραγωγής σολομού από τον Καναδά, η HIG Capital που εξαγόρασε τη Μαΐλλης, το ελληνικό fund Diorasis, αλλά και εγχώριοι επιχειρηματίες του χώρου κ.ά.
Σημειώνεται πως ο διαγωνισμός προβλέπει οι προσφορές να αφορούν είτε και τις δύο εταιρείες είτε την καθεμία χωριστά.
Το 2016 ο τζίρος του Νηρέα είχε διαμορφωθεί στα 197 εκατ. ευρώ και τα ebitda στα 22 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα η Σελόντα είχε τζίρο 167 εκατ. ευρώ και ebitda 19,3 εκατ. ευρώ. Το πρώτο εξάμηνο του 2017 ο Νηρέας εμφάνισε τζίρο 102 εκατ. ευρώ (+6,9%) και ebitda 6,3 εκατ. ευρώ έναντι ζημιογόνου ebitda το πρώτο εξάμηνο του 2016. Η Σελόντα θα ανακοινώσει αποτελέσματα 6μήνου στις 29 Σεπτεμβρίου.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ