Οι επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης ρίχνουν… άγκυρα στον Σαρωνικό

Στο μικροσκόπιο του Συντονιστικού Οργάνου Επιθεώρησης και Ελέγχου (ΣΟΕΕ) τίθενται, με επίκεντρο την υπόθεση του ναυαγίου του πλοίου Αγ. ΖΩΝΗ ΙΙ, οι χειρισμοί δημοσίων υπαλλήλων για υποθέσεις λαθρεμπορίας καυσίμων ενώ υπάρχει σε εξέλιξη ελεγκτική διαδικασία για τα ζητήματα απορρύπανσης. Οι επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης... ρίχνουν άγκυρα στον Σαρωνικό.

Στο μικροσκόπιο του Συντονιστικού Οργάνου Επιθεώρησης και Ελέγχου (ΣΟΕΕ) τίθενται, με επίκεντρο την υπόθεση του ναυαγίου του πλοίου Αγ. ΖΩΝΗ ΙΙ, οι χειρισμοί δημοσίων υπαλλήλων για υποθέσεις λαθρεμπορίας καυσίμων ενώ υπάρχει σε εξέλιξη ελεγκτική διαδικασία για τα ζητήματα απορρύπανσης. Οι επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης… ρίχνουν άγκυρα στον Σαρωνικό.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα διερευνήσουν σε βάθος ετών το χώρο της δημόσιας διοίκησης για τον εντοπισμό φαινομένων διαφθοράς και κακοδιοίκησης αναφορικά με έκδοση πιστοποιητικών, εγγράφων ή και ζητημάτων διακίνησης καυσίμων.
Παράλληλα, όμως, σε αυτή τη φάση, το ΣΟΕΕ, στο οποίο προΐσταται η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, κυρία Μαρία Παπασπύρου, Εφέτης επί τιμή, αναλαμβάνει άμεσα δράση για την αποτελεσματική διεκπεραίωση του έργου απορρύπανσης με συντονισμό των ενεργειών των επιθεωρητών περιβάλλοντος που υπάγονται στην εποπτεία του και των επιθεωρητών της διεύθυνσης Περιβάλλοντος του υπουργείου Ναυτιλίας.
Στόχος του ΣΟΕΕ, όπως επισημαίνει στο «Βήμα» η κυρία Παπασπύρου είναι «αφ΄ενός η παροχή τεχνογνωσίας μέσω μικτών κλιμακίων ελεγκτών και αφ΄ετέρου η εποπτεία σε όλα τα στάδια καθαρισμού ακτών και θάλασσας, και μεταξύ άλλων η σωστή διαχείριση των αποβλήτων από την πετρελαϊκή ρύπανση». Επίσης, διευκρινίζει ότι ο Γενικός Επιθεωρητής έχει τη θεσμική δυνατότητα να διορίσει εμπειρογνώμονες για την υποβοήθηση του έργου των ελεγκτών.
Ιδιαίτερη σημασία έχει, όπως σημειώνει, ότι μέσω του νέου Οργανισμού του ΣΟΕΕ θα ρυθμιστούν ζητήματα των ελεγκτικών μηχανισμών. Μεταξύ άλλων θα τίθεται το θέμα ότι για σοβαρές υποθέσεις είτε ατυχημάτων είτε παρανομιών μεγάλης εμβέλειας στο δημόσιο, όπου εμπλέκονται περισσότερα του ενός σώματα επιθεωρητών, οι επικεφαλής τους θα ζητούν υποχρεωτικά τη σύσταση μικτού κλιμακίου για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του έργου τους.
Η Γενική επιθεωρήτρια, ως επικεφαλής του ΣΟΕΕ, αξιολογεί ως μείζονος σημασίας, αυτή τη στιγμή, τη συνεργασία των ελεγκτικών μηχανισμών σχετικά με τις διαδικασίες απορρύπανσης. «Ο συντονισμός των σωμάτων επιθεώρησης είναι επιβεβλημένος για μια τόσο σημαντική υπόθεση η οποία έχει συγκλονίσει την Ελλάδα», παρατηρεί. Και συμπληρώνει: «Έκρινα ότι οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος που υπάγονται στο Συντονιστικό Όργανο Επιθεώρησης και Ελέγχου (ΣΟΕΕ) μπορούν να συνεισφέρουν και ήδη εξετάζεται η συγκρότηση μικτού κλιμακίου δράσης μαζί με τους Επιθεωρητές της υπηρεσίας Ελέγχου Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του υπουργείου Ναυτιλίας».
Μόλις την περασμένη Πέμπτη η κυρία Παπασπύρου κάλεσε σε σύσκεψη τους επικεφαλής των δυο Σωμάτων (Επιθεωρητών Περιβάλλοντος που υπάγονται στο ΣΟΕΕ και της υπηρεσίας Ελέγχου Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του υπουργείου Ναυτιλίας) για ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις και για συντονισμό των ενεργειών τους.
Όμως, πέρα από τη διαδικασία της απορρύπανσης στον Σαρωνικό, οι αρμόδιες Αρχές θα προχωρήσουν εν ευθέτω και σε διερεύνηση των ευθυνών που τυχόν υπάρχουν σε δημοσίους υπαλλήλους αναφορικά με έκδοση πιστοποιητικών ή και υποθέσεις λαθρεμπορίας. «Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΣΟΕΕ θα εξετάσουν τα πάντα», λέει η κυρία Παπασπύρου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.