Είναι αρκετή μια υπουργική απόφαση για να «αφοπλίσει» τους λαθροθήρες που εδώ και πολλά χρόνια … λυμαίνονται μια από τις σημαντικότερες περιβαλλοντικά περιοχές της χώρας.
Το πρόβλημα δεν είναι πρόσφατο. Ήδη από το 2011, όπως έγραφε και τότε το «Βήμα» επιτήδειοι κυνηγούσαν παράνομα ακόμη και μέσα στον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού, όπου η θήρα απαγορεύεται αυστηρά και μάλιστα πάνω σε μηχανοκίνητες βάρκες. Χιλιάδες άγρια και σπάνια πτηνά, περιλαμβάνονται κάθε χρόνο στη λίστα των θηραμάτων τους.
Την Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σωκράτης Φάμμελος υπέγραψε Υπουργική Απόφαση, στην οποία επιχειρεί να εισάγει αποτελεσματικά επιχειρησιακά εργαλεία προκειμένου να περιοριστεί η λαθροθηρία εντός του Εθνικού Πάρκου. Παράλληλα, προτείνει συστηματικούς ελέγχους για το κυνήγι ώστε να μη λειτουργούν ανταγωνιστικά οι διαφορετικές χρήσεις του Πάρκου από την άγρια ζωή και τον άνθρωπο.
Η απόφαση στηρίζεται στις εισηγήσεις και απόψεις διαφορετικών φορέων, όπως του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού, δημοσίων υπηρεσιών, τοπική αυτοδιοίκηση, περιβαλλοντικών οργανώσεων και της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας. Ειδικότερα, ο κ. Φάμελλος ζητά από τις αρμόδιες δασικές αρχές, τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού και την Ε΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου:
– να συνεργαστούν για την έκδοση έως την 1ηΑυγούστου 2018 ενός τοπικού σχεδίου δράσηςγια την αντιμετώπιση του φαινομένου της λαθροθηρίας, το οποίο μαστίζει την τοπική κοινωνία και δυσφημεί την νόμιμη θηρευτική δραστηριότητα.
– να προβούν σε συστηματικούς ελέγχους για τηνπαράνομη χρήση μολύβδινων σκαγιών(βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας πρέπει να καταργηθεί η χρήση τους) και να εκπονήσουν έρευνα για την επίπτωση της χρήσης τους. Ήδη απαγορεύεται η χρησιμοποίηση σκαγιών μολύβδου για στη Θήρευση πουλιών σε όλα τα υγροτοπικά οικοσυστήματα.
– να εκπονήσουνπρόγραμμα επιστημονικής παρακολούθησης τουλάχιστον τριετούς διάρκειας για την επίδραση της θηρευτικής δραστηριότητας σε θηρεύσιμα και μη είδη.
Η Δασική Υπηρεσία παραμένει υπεύθυνη για την εφαρμογή όλων των μέτρων, όπως είναι η σήμανση των απαγορευμένων περιοχών, η ενίσχυση της φύλαξης με δασοφύλακες και ιδιωτικούς φύλακες θήρας (των Κυνηγετικών Οργανώσεων), η ενημέρωση των πολιτών, η εμπλοκή των τοπικών αρχών (ΕΛΑΣ, Λιμενικό, ΣΔΟΕ κλπ).