Τρεις φάκελοι πτυχιούχων που υπέβαλαν τα χαρτιά τους στον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ)… χάθηκαν τους τελευταίους μήνες με αποτέλεσμα να γίνεται τώρα προσπάθεια ανασύστασής τους. Αμέλεια; Αποτέλεσμα ενός αρχείου εγκαταλελειμμένου, με φακέλους που συνωστίζονται σε στοίβες γύρω από τα γραφεία των υπαλλήλων του; Για το θέμα ξεκίνησε σχετική έρευνα από την πρόεδρο του Οργανισμού κυρία Ελένη Παπαδοπούλου, όπως λέει η ίδια μιλώντας στο «Βήμα».
Αν επισκεφθείς σήμερα τον ΔΟΑΤΑΠ, όλα τα γραφεία του είναι γεμάτα από στοίβες φακέλων που είναι ακουμπισμένοι στα πατώματα φτιάχνοντας ιδιότυπους χάρτινους «πύργους». Οι φάκελοι ξεχειλίζουν από παντού, ενώ μόνο τρεις υπάλληλοι στο γραφείο της Διεύθυνσης εργάζονται καθημερινά πυρετωδώς. Ο Οργανισμός είναι προφανές ότι χρειάζεται στήριξη από την Πολιτεία, αλλά οι αρμόδιοι φορείς φαίνεται ότι δεν έχουν τα αυτιά τους ανοικτά.
Κι αυτό σε περίοδο κατά την οποία υποβάλλονται 1500 αιτήματα για αναγνωρίσεις μεταπτυχιακών τίτλων ετησίως μόνο από τα πανεπιστήμια της Κύπρου! Συνολικά τα αιτήματα μόνο μεταπτυχιακών σπουδών φτάνουν τις 3.500 χιλιάδες κάθε χρόνο σε ένα Οργανισμό με τεράστιο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού. Τους τελευταίους δέκα μήνες υπογράφθηκαν 5000 πράξεις αναγνώρισης πτυχίων! Όλα αυτά ενώ συνεχίζεται και ο έλεγχος για πλαστά πτυχία στον δημόσιο τομέα με 1-2 νέες περιπτώσεις να φτάνουν τώρα στο στάδιο της εκκαθάρισής τους.
Συνολικά τα τελευταία δύο χρόνια έχουν ελεγχθεί περίπου 25.000 βασικοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί τίτλοι σπουδών, καθώς και οι βαθμολογικές τους αντιστοιχίες. Σε διάστημα τριών ετών και ως το 2016 ο ΔΟΑΤΑΠ είχε εντοπίσει 20 περιπτώσεις πλαστών τίτλων και 20 περιπτώσεις αλλοιώσεων σε γνήσια πτυχία. Αυτά ωστόσο, αφορούν κυρίως, τον ιδιωτικό τομέα.
Υπενθυμίζεται ότι από το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας, το 2013, ανακλήθηκαν 46 διορισμοί δημοσίων υπαλλήλων για πλαστά και παραποιημένα δικαιολογητικά.
«Το αρχείο του Οργανισμού είναι παρατημένο, δεν υπάρχει προσωπικό, ούτε μηχανοργάνωση» λένε υπάλληλοι του ΔΟΑΤΑΠ. Όπως αναφέρουν χιλιάδες αιτήσεις για μεταπτυχιακούς τίτλους κατατίθενται ετησίως, κυρίως από την Κύπρο, την Ιταλία αλλά και τη Βουλγαρία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2016 κατατέθηκαν 1759 αιτήσεις για αναγνώριση βασικών τίτλων, 4004 αιτήσεις μεταπτυχιακών τίτλων και 421 αιτήσεις διδακτορικών τίτλων. Εως σήμερα, για την φετινή χρονιά, έχουν κατατεθεί 1190 αιτήσεις βασικών τίτλων, 3.433 αιτήσεις μεταπτυχιακών τίτλων και 396 αιτήσεις διδακτορικών.
Από την διοίκηση του Οργανισμού αποφασίστηκε στο εξής οι αποφάσεις του ΔΟΑΤΑΠ για ακυρώσεις ανακλήσεις πράξεων αναγνώρισης πτυχίων να αναρτώνται στον ιστότοπο του Οργανισμού.