Προβληματισμό αλλά και ανησυχίες έχει προκαλέσει η αναβολή της συνεδρίασης της επιτροπής Αλιβιζάτου που επρόκειτο να συζητήσει μεταξύ άλλων και το φλέγον θέμα της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας. Η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη το απόγευμα, αλλά όπως λέγεται χαρακτηριστικά «η επιτροπή λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο» που στην συγκεκριμένη περίπτωση, είναι η Vodafone.
Η εταιρία δεν είχε, όπως οι άλλες εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, απορρίψει τη δυνατότητα να αναλάβει την εξ αποστάσεως ψηφοφορία και είχε ζητήσει πρόσθετα στοιχεία προκειμένου να αποφανθεί αν μπορεί να τη διασφαλίσει πλήρως, Ωστόσο, μέχρι χθες δεν είχε απαντήσει με αποτέλεσμα ο Νίκος Αλιβιζάτος να αναβάλλει, τη συνεδρίαση.
Μετά την εξέλιξη αυτή, στους κόλπους των μελών της επιτροπής αλλά και στα επιτελεία των υποψηφίων επικρατεί προβληματισμός αλλά και ανησυχία.
Ο προβληματισμός αφορά το ότι η εταιρία δεν απάντησε και ουδείς γνωρίζει πότε θα απαντήσει. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η καθυστέρηση της απάντησης δεν οφείλεται σε τεχνικούς αλλά ενδεχομένως σε πολιτικούς λόγους. Τις προηγούμενες μέρες το θέμα της διασφάλισης της διαδικασίας αποτέλεσε πεδίο ανοιχτής κόντρας ανάμεσα στην Χαριλάου Τρικούπη και τη Σεβαστουπόλεως στην οποία, όπως έλεγαν συνεργάτες των υποψηφίων, «η εταιρία είναι λογικό να μην θέλει να υπεισέλθει».
Η ανησυχία αφορά όπως δηλώνουν στο «Βήμα» μέλη της επιτροπής, το ότι τα «τα χρονικά περιθώρια στενεύουν» με αποτέλεσμα να τίθεται εν αμφιβόλω η διενέργεια των εκλογών στις ημερομηνίες που έχουν ανακοινωθεί. Από τα μέλη αυτά αλλά και από τη Χαρ. Τρικούπη, μεταδίδεται ότι «δεν μπορεί να χαθεί άλλος χρόνος» και ότι «εντός της εβδομάδας θα πρέπει η επιτροπή να προχωρήσει στην αποσύνδεση της εξ αποστάσεως ψηφοφορία με την on line διασύνδεση των εκλογικών τμημάτων».
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά για την διασφάλιση της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Άπαντες όμως συμφωνούν ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η εκλογική διαδικασία χωρίς την on line διασύνδεση των εκλογικών τμημάτων. Ζητούν λοιπόν να προχωρήσει «εδώ και τώρα» η on line διασύνδεση και «για την εξ αποστάσεως ψηφοφορία το βλέπουμε όταν υπάρξει απάντηση».
Η θέση αυτή πάντως, αντιμετωπίζεται από τους υποψηφίους που έχουν ταχθεί υπέρ της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας, ως ένα πρώτο βήμα για την μη πραγματοποίηση της. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό, τα δύο ζητήματα να διαχωριστούν, ώστε να ξεμπλοκάρει η διαδικασία.
Χθες η Φώφη Γεννηματά επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα των διαφωνιών για την εξ αποστάσεως διαδικασία, κάνοντας σε δήλωση της λόγο για «δευτερεύουσες αντιπαραθέσεις». «Καθημερινά επιβεβαιώνεται όπως αποτυπώθηκε και στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ότι η κοινωνία αγκαλιάζει όλο και περισσότερο το εγχείρημα για τη μεγάλη Κεντροαριστερά. Δική μας ευθύνη είναι να ανταποκριθούμε στην απαίτηση των πολιτών, να ενισχύσουμε την δυναμική του εγχειρήματος και να πετύχουμε την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή. Χωρίς μεμψιμοιρίες και δευτερεύουσες αντιπαραθέσεις. Όλοι είμαστε συναγωνιστές, στην κοινή πορεία, στον κοινό στόχο, για τη δημιουργία της μεγάλης Προοδευτικής Παράταξης, Πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων», ανάφερε.
Ο Γιώργος Καμίνης από την πλευρά του αναφερόμενος στο ζήτημα τόνισε ότι «η δημοκρατική παράταξη έχει μία τεράστια ευκαιρία να φέρει στην κάλπη εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και κυρίως τα παιδιά της διασποράς και ειδικά τα 450.000 παιδιά που ξενιτεύτηκαν τα τελευταία 8 χρόνια», σημείωσε ότι «η μαζική συμμετοχή θα αδρανοποιήσει στρατούς και μεραρχίες που θέλουν ηγέτη και όχι ισχυρή παράταξη», υπογράμμισε όμως ότι «η συζήτηση για την εκλογική διαδικασία πρέπει να κλείσει γιατί κουράζει και εν τέλει απογοητεύει τους πολίτες».
«Πρέπει να ψηφίσουν εκατοντάδες χιλιάδες φίλοι, ώστε οι πολίτες να βγάζουν τις ηγεσίες των κομμάτων κι όχι αυτές να βγαίνουν από κάποιες κομματικές συναντήσεις» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης, που ενώ επανέλαβε την πεποίθησή του ότι ο υπό δημιουργία φορέας « μπορεί να επιτύχει ποσοστό 15% στις εκλογές.»
Στη σκιά των εξελίξεων αυτών οι υποψήφιοι συνεχίζουν την προεκλογική τους δραστηριότητα.
Την Τετάρτη ο Γιάννης Ραγκούσης θα μιλήσει για τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», αναπτύσσοντας το θέμα «ποια είναι τα αποτελέσματα της μεταρρύθμισης, ποιο το επόμενο βήμα» προσκεκλημένος στην εκδήλωση που διοργανώνει η Ένωση Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Στην ίδια εκδήλωση θα μιλήσουν οι Κ. Μπακογιάννης (Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας), Δ. Χατζηδάκης (Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου) και Στ. Τζουλάκης (Δήμαρχος Νέας Σμύρνης).
Την Τετάρτη ξεκινά και η πρώτη μεγάλη περιοδεία του Νίκου Ανδρουλάκη στη Θεσσαλονίκη και σε νομούς της κεντρικής Μακεδονίας. Ο ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ, θα επισκεφθεί το Κιλκίς όπου το βράδυ θα παρουσιάσει στους πολίτες του νομού τις θέσεις του για το νέο φορέα και για το μέλλον της χώρας, ενώ την Πέμπτη θα συναντηθεί με στελέχη του χώρου της κεντροαριστεράς στο Βελλιδείο της Θεσσαλονίκης. Την Παρασκευή θα μεταβεί πρώτα στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας όπου θα επισκεφθεί το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και στη συνέχεια θα περιοδεύσει στην Βέροια, την Έδεσσα και τα Γιαννιτσά.
Τους νομούς Έβρου, Ροδόπης και Κομοτηνής θα επισκεφθεί την Παρασκευή και το Σάββατο ο Γιάννης Μανιάτης. Θα συναντηθεί με δημάρχους της περιοχής, θα επισκεφθεί καινοτόμες επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα αλλά και εξαγωγικές επιχειρήσεις που έχουν έδρα τη Θράκη