Οι γυναίκες με διαβήτη που πίνουν τακτικά καφέ ή τσάι, που περιέχουν καφεΐνη, ενδεχομένως να ζουν περισσότερα χρόνια από εκείνες που αποφεύγουν τα εν λόγω ροφήματα, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD), στη Λισσαβόνα.
Ανάλογος συσχετισμός δεν παρατηρήθηκε στους άνδρες με διαβήτη.
Η μελέτη παρατήρησης έδειξε ότι όση περισσότερη καφεΐνη καταναλώνουν οι πάσχουσες από διαβήτη τόσο μικρότερος ο κίνδυνος θανάτου. Η προστατευτική επίδραση μάλιστα εξάρταται και από την πηγή της καφεΐνης, με τον καφέ να συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία και ειδικά από καρδιαγγειακά αίτια, ενώ οι γυναίκες που λαμβάνουν περισσότερη καφεΐνη από το τσάι είναι λιγότερο πιθανότερο να πεθάνουν από καρκίνο.
Πάνω από το 80% των ενηλίκων, παγκοσμίως, καταναλώνουν καφεΐνη κυρίως μέσω του καφέ και του τσαγιού. Η μέση ημερήσια κατανάλωση καφέ εκτιμάται στα 100 – 300 mg, ανάλογα με την ηλικία και την χώρα.
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι ο καφές μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από διάφορες αιτίες στον γενικό πληθυσμό, αλλά ελάχιστα στοιχεία είναι γνωστά για τον ρόλο της καφεΐνης στη θνησιμότητα των ατόμων με διαβήτη.
Έτσι ειδικοί από διάφορα ερευνητικά ιδρύματα της Πορτογαλίας μελέτησαν τη σχέση διαφόρων ποσοτήτων καφεΐνης και θνησιμότητας σε πάνω από 3.000 άνδρες και γυναίκες με διαβήτη, από το 1999 μέχρι το 2010, στο πλαίσιο της μελέτης National Health Nutrition Examination Survey (NHANES), που είναι σε εξέλιξη στις ΗΠΑ από το 1971.
Οι συμμετέχοντες είχαν δώσει αναλυτικές πληροφορίες για την κατανάλωση καφεΐνης από καφέ, τσάι και αναψυκτικά όταν εντάχθηκαν στο δείγμα.
Κατά τη διάρκεια των 11 ετών που ακολούθησαν 618 άτομα απεβίωσαν. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι γυναίκες με διαβήτη που έπιναν έως 100 mg καφεΐνης την ημέρα (δηλαδή μια κούπα καφέ) είχαν 51% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από εκείνες που δεν έπιναν, όσες κατανάλωναν 100-200 mg ημερησίως είχαν 57% χαμηλότερο κίνδυνο και εκείνες που ξεπερνούσαν τα 200 mg μείωναν την πιθανότητα θανάτου κατά 66%.
Ο συσχετισμός ίσχυε ανεξαρτήτως άλλων παραγόντων, όπως η ηλικία, η φυλή, το μορφωτικό επίπεδο, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, ο Δείκτης Μάζας Σώματος, η κατανάλωση αλκοόλ, η υπέρταση και η διαβητική νεφροπάθεια.
Μειωμένη θνησιμότητα από καρκίνο καταγράφηκε στις γυναίκες με διαβήτη που λάμβαναν καφεΐνη μέσω του τσαγιού. Όταν αυτές χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες (καθόλου, χαμηλή, ενδιάμεση και υψηλή κατανάλωση), η μεγάλη ποσότητα καφεΐνης από το τσάι μείωνε τον κίνδυνο καρκίνου κατά 80%.
«Η μελέτη αναδεικνύει μια δοσοεξαρτώμενη προστατευτική επίδραση από την κατανάλωση καφεΐνης στιες γυναίκες με διαβήτη. Μάλιστα, σημασία έχει η πηγή της καφεΐνης. Ωστόσο, επειδή η έρευνα βασίστηκε σε παρατήρηση δεν μπορούμε να αποδείξουμε ότι η καφεΐνη μειώνει τον κίνδυνο θανάτου αλλά ότι έχει μια προστατευτική δράση», υπογράμμισαν οι επιστήμονες κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων τους.
Μαίρη Μπιμπή