Η ανοιχτή κόντρα Γεννηματά-Θεοδωράκη που συνοδεύτηκε από σενάρια αναταράξεων στην επιτροπή αλλά και αποχωρήσεων από τη διαδικασία εκλογής αν αυτή περιοριστεί μόνο στην ψηφοφορία με προσέλευση στην κάλπη, δημιούργησε όπως αναφέρουν ουδέτερα στελέχη του χώρου μια «αχρείαστη εικόνα σύγκρουσης» που «δεν ωφελεί κανένα και ζημιώνει το χώρο».
Φαίνεται ότι αυτό έγινε αντιληπτό από τα επιτελεία των υποψηφίων που «δεν θέλουν να χρεωθούν παιχνίδια με τη διαδικασία», σε μια στιγμή που οι εκτιμήσεις για τη συμμετοχή των πολιτών, εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες ενώ και τα ευρήματα της δημοσκόπησης της ΚΑΠΑ Research για το «Βήμα» που δείχνουν ότι ο νέος φορέας λαμβάνει ένα ποσοστό της τάξης του 10,4%.
«Η συνέχιση της δημόσιας συζήτησης για διαδικαστικά θέματα βλάπτει τη δημοκρατική παράταξη» τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Καμίνης. «Όποιοι αναλάβουν την ιστορική και πολιτική ευθύνη να οδηγήσουν την Ανεξάρτητη Επιτροπή Αλιβιζάτου σε αδιέξοδο καθώς και αδυναμία λήψης αποφάσεων, τότε θα έχουν «ρίξει ατομική βόμβα» στον προοδευτικό χώρο για πολλές δεκαετίες» προειδοποίησε ο Γιάννης Ραγκούσης.
Την Δευτέρα, η Φώφη Γεννηματά, επανέλαβε τις ενστάσεις για το αδιάβλητο της διαδικασίας. «Δεν βλέπω καμία διαφωνία, βλέπω σοβαρότατο έλλειμμα στο επίπεδο των εγγυήσεων και άρα αναρωτιέμαι ποιος θα αναλάβει το ρίσκο για ένα φιάσκο και νοθεία» τόνισε σε ραδιοφωνική της συνέντευξη. «Δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Αυτό είναι το πρόβλημα. Παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έχει καταβάλει ο κ. Αλιβιζάτος δεν δίδονται εγγυήσεις μέχρι σήμερα» τόνισε η πρόεδρος του ΠαΣοΚ, προσθέτοντας ότι «ακόμα και υποστηρικτής αυτού του εγχειρήματος στην Επιτροπή, παραδέχτηκε ότι κάποιος μπορεί να ψηφίσει δυο , τρεις και τέσσερις φορές, ή άλλος να πάρει το pin και άλλος να ψηφίσει τελικά»
Η απάντηση από το Ποτάμι ήλθε σε χαμηλούς τόνους και χωρίς την έκκληση στους υποψηφίους αρχηγούς να πάρουν θέση, όπως είχε δηλώσει την Κυριακή ο Δ. Τσιόδρας. Αντιθέτως διατυπώθηκε η άποψη ότι η όλη υπόθεση θα πρέπει να αφεθεί στα χέρια της επιτροπής. «Όλοι ενδιαφερόμαστε για το αδιάβλητο της ψηφοφορίας. Και στον ίδιο βαθμό. Οι τεχνικοί διαβεβαιώνουν ότι υπάρχει τρόπος διασφάλισής του. Θα ήταν λάθος λοιπόν να στερήσουμε τη δυνατότητα σε χιλιάδες ανθρώπους να ψηφίσουν. Σε τελική ανάλυση, ας αφήσουμε την υπόθεση στα χέρια της Επιτροπής, υπό τον καθηγητή Ν. Αλιβιζάτο, που είμαστε βέβαιοι ότι θα λάβει τις αποφάσεις σταθμίζοντας με προσοχή όλα τα τεχνικά δεδομένα», ανέφερε σε ανακοίνωση της η Σεβαστουπόλεως.
Στο θέμα παρενέβη και ο Νίκος Ανδρουλάκης: «Πρέπει να πάμε σε μία μαζική διαδικασία. Να δώσουμε τη δυνατότητα, ιδιαίτερα στα νέα παιδιά που έφυγαν στο εξωτερικό, να μπορούν να συμμετέχουν στα πολιτικά δρώμενα της χώρας. Όμως, πρέπει να διασφαλιστεί από τους τεχνικούς η διαφάνεια της διαδικασίας. Αυτό δεν είναι δουλειά δική μας. Δουλειά των τεχνικών είναι να διασφαλίσουν διαφάνεια διαδικασίας, αλλά, προς Θεού, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προσπαθήσουμε να βρούμε προσκόμματα για να μην πάμε σε μία πραγματική μαζική διαδικασία», ανέφερε.
Και σε κάθε περίπτωση άπαντες δείχνουν να συμφωνούν ότι το κεφάλαιο διαδικαστικά πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατό, έτσι ώστε η επίσημη προεκλογική περίοδος που θα ξεκινήσει μετά την κατάθεση των υπογραφών και την οριστικοποίηση των υποψηφιοτήτων (26 Σεπτεμβρίου) να σημαδευτεί από το άνοιγμα της συζήτησης για το πολιτικό στίγμα νέου και τις προτάσεις του για την ελληνική κοινωνία και οικονομία.
Χθες, στο Άργος πραγματοποίησε την κεντρική του ομιλία ο Γιάννης Μανιάτης. Δίνοντας το πολιτικο-ιδεολογικό στίγμα του νέου Κινήματος απηύθυνε κάλεσμα για ένα «σύγχρονο, ευρωπαϊκό, Σοσιαλδημοκρατικό Κίνημα, μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ, της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξη. Την παράταξης της εθνικής συμφιλίωσης, την παράταξη του Σάκη Πεπονή και του ΑΣΕΠ, του ΕΣΥ, της κοινωνικής υπευθυνότητας του Τάσου Γιαννίτση, της παράταξης που ενέταξε τη χώρα στο σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης.». Το νέο Κίνημα τόνισε «θα εκπροσωπεί τους σημερινούς μη προνομιούχους, το σύγχρονο «πρεκαριάτο», όσους βρίσκονται στο περιθώριο. Όσους ζουν στην ανασφάλεια. Τη νέα γενιά της γνώσης, της καινοτομίας, της δημιουργικότητας. Τους μικρομεσαίους που αγωνίζονται να επιβιώσουν. Τη σιωπηλή πλειοψηφία, που λαχταράει να στηρίξει μια αξιόπιστη πολιτική πρόταση.»
Προς αναβολή της συνεδρίασης της επιτροπής για την ηλεκτρονική ψήφο
Αναβάλλεται η προγραμματισμένη, για την Τετάρτη, συνεδρίαση της επιτροπής υπό τον Νίκο Αλιβιζάτο για το θέμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στην διαδικασία ανάδειξης προέδρου για το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς.
Η συνεδρίαση της επιτροπής αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας και οι λόγοι της αναβολής έχουν να κάνουν με τις απαντήσεις που φαίνεται να μην έχει λάβει μέχρι στιγμής η επιτροπή Αλιβιζάτου από τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και είχε τις προηγούμενες ημέρες ζητήσει συμπληρωματικά στοιχεία, προκειμένου να αποφανθεί ότι μπορεί να τη διασφαλίσει πλήρως.
Mέλη της επιτροπής που έχουν ταχθεί υπερ της επίσπευσης των διαδικασιών μιλώντας στο «Βήμα» εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την αναβολή συζήτησης του θέματος αφού όπωςυποστηρίζουν «τα χρονικά περιθώρια στενεύουν» με αποτέλεσμα να τίθεται εν αμφιβόλω η διενέργεια των εκλογών στις ημερομηνίες που έχουν ανακοινωθεί.
Επισημαίνουν μάλιστα ότι το ζήτημα της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας θα πρέπει να διαχωριστεί από την on line διασύνδεση των εκλογικών τμημάτων. «Αυτά τα δύο θέματα θα πρέπει να διαχωριστούν. Πρέπει να τρέξουμε τοθέμα της on line διασύνδεσης και να δούμε το θέμα της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας ξεχωριστά» αναφέρουν.