Μερικές φορές αναρωτιέμαι για το εάν εκείνοι που γράφουν τις πρωθυπουργικές ομιλίες απευθύνονται ποτέ για την εξακρίβωση στοιχείων στις υπηρεσίες των αρμόδιων υπουργείων. Ετσι, απλώς για να αποφύγουν να κάνουν τον Πρωθυπουργό συμμέτοχο στη δημιουργία… fake news. Η συγκεκριμένη απορία μού γεννήθηκε ξανά όταν άκουσα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα (φωτογραφία) να κατηγορεί στο Υπουργικό Συμβούλιο τη Νέα Δημοκρατία για τα πλεονάσματα που είχε συμφωνήσει στο παρελθόν με τους δανειστές.
nnn
Είπε ο Πρωθυπουργός: «Δεν δεσμευτήκαμε, επίσης, σε θηριώδη και ανέφικτα πρωτογενή πλεονάσματα, όπως έκαναν οι άλλοι, που τώρα έχουν το θράσος, μάλιστα, να πουλάνε στον ελληνικό λαό υποσχέσεις για μείωσή τους. Γιατί, αλήθεια, αν είναι σε θέση να το κάνουν αυτό, γιατί δεν το έκαναν όταν ήταν στην κυβέρνηση; Γιατί αυτοί υπέγραφαν 4% και 4,5% πλεονάσματα και τώρα μας λένε ότι θα πείσουν τους πιστωτές να τα μειώσουν;».
nnn
Εψαξα, ρώτησα και έμαθα: Κατ’ αρχάς θα πρέπει κάποιος να ενημερώσει τον κ. Τσίπρα ότι η συμφωνία του Eurogroup της 15ης Ιουνίου προβλέπει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να καταγράφει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ για πέντε χρόνια, από το 2018 έως το 2022. Εάν ο Πρωθυπουργός και οι σύμβουλοί του είχαν φροντίσει να ρωτήσουν –τον ομολογουμένως καλό με τα νούμερα –αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη για το τι σημαίνει αυτό, θα μάθαιναν πως η Ελλάδα δεσμεύτηκε μέσα σε 60 μήνες να καταγράψει αθροιστικά πλεονάσματα ύψους 35 δισ. ευρώ (6,5 δισ. ευρώ ετησίως)!
nnn
Για να καταστεί αυτό εφικτό θα πρέπει είτε η οικονομία της Ελλάδας να επεκτείνεται με ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 3% στο διάστημα 2018-2022, είτε, εάν δεν συμβεί αυτό, η χώρα να δεσμευθεί σε νέα δημοσιονομικά μέτρα! Το πόσο κοντά είμαστε στο δεύτερο σενάριο προκύπτει αβίαστα από το γεγονός ότι το ΔΝΤ αμφισβητεί ήδη ότι το 2018 η Ελλάδα θα καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα 6,6 δισ. ευρώ ή 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπει το Μνημόνιο. Το ΔΝΤ θεωρεί ότι το πλεόνασμα θα κινηθεί στην περιοχή του 2,2% του ΑΕΠ, δηλαδή θα ανέλθει στα 4,1 δισ. ευρώ, ήτοι θα είναι 2,5 δισ. ευρώ μικρότερο του στόχου του προγράμματος. Πώς θα καλυφθεί αυτό το κενό; Με νέα μέτρα.
nnn
Η διαφορά της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα από τη Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά είναι ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα της κυβέρνησης Σαμαρά δεν εφαρμόστηκαν (αφού η διαπραγμάτευση σταμάτησε τον Σεπτέμβριο του 2014), αλλά τα θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα που συνομολόγησε η κυβέρνηση Τσίπρα έχουν εφαρμοστεί ήδη πριν από την ώρα τους (όπως έγινε το 2015), κάτι για το οποίο ο Πρωθυπουργός επιχαίρει διότι μπορεί να μοιράζει «κοινωνικό μέρισμα». Η πραγματικότητα είναι πως ο κ. Τσίπρας μιλάει ανέξοδα για την περίοδο 2018-2022 διότι αυτά που υπέγραψε εκείνος φαρδιά-πλατιά θα πρέπει να τα υλοποιήσει ή να επαναδιαπραγματευτεί άλλη κυβέρνηση.
nnn
Μια και έγινε λόγος για λογογράφους, σας πληροφορώ ότι ο επικοινωνιολόγος (και κατά πολλούς speechwriter του Κ. Μητσοτάκη) Ευτύχης Βαρδουλάκης ήταν παρών στην ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Βελλίδειο προς τις παραγωγικές τάξεις. Οχι ότι χρειαζόταν να παρέμβει, αφού στη μέση της αίθουσας είχε στηθεί ένα υπερσύγχρονο autocue, το οποίο προστάτευε τον ομιλητή και τον έκανε να φαίνεται (τουλάχιστον τηλεοπτικώς) άνετος και ότι τα λέει απ’ έξω. Θα πείτε τόσους αριθμούς είπε, είναι δυνατόν να τους θυμάται όλους απ’ έξω;
Ο Κυριάκος και το… autocue
Από την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο Βελλίδειο, που ορισμένοι έσπευσαν να χαρακτηρίσουν «προεκλογική», πρόσεξα ωστόσο ορισμένες απουσίες που έχουν σημειολογική σημασία. Για παράδειγμα, δεν είδα τον Τάκη Θεοδωρικάκο, που τον γνωρίσαμε ως σύμβουλο του κ. Μητσοτάκη σε θέματα επικοινωνίας, δημοσκοπήσεων, brain training βουλευτών, με πολλές άλλες αρμοδιότητες παρά τω Μητσοτάκη.
Οι χειροκροτητές
Πρόσεξα όμως και κάτι άλλο. Βουλευτές της ΝΔ όχι μόνον να χειροκροτούν τον αρχηγό τους (στο τέλος μάλιστα χειροκροτούσαν όρθιοι), αλλά να του φωνάζουν και… «μπράβο» ή «σωστό αυτό» ή ακόμη «πες τα, πρόεδρε». Ξεχώρισα τους Β. Κικίλια, Μάκη Βορίδη, Αδωνη Γεωργιάδη, Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Κωστή Χατζηδάκη. Το περίεργο είναι ότι ορισμένοι από αυτούς βρέθηκαν μετά την ομιλία στο Kitchen bar και έκαναν… κριτική στην ομιλία του προέδρου τους, την οποία λίγη ώρα νωρίτερα χειροκροτούσαν ενθέρμως. Τι είδους κριτική; Οτι ο Μητσοτάκης χρησιμοποίησε πολλές φορές το… «εγώ» αντί του «εμείς». Μάλιστα εις εξ αυτών (καλύτερα να μη σας πω ποιος είναι για ευνόητους λόγους) είπε: «Ούτε ο… Ομπάμα χρησιμοποιούσε το «εγώ», έλεγε, «yes we can»».
Χάρτινο το φεγγαράκι
Αποτελούν έθιμο για τους γαλάζιους βουλευτές τα νυχτοπερπατήματα στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Βεβαίως τα μπουζούκια και τα ζεϊμπέκικα (άλλων εποχών) δεν συνηθίζονται πλέον, αλλά οι ταβέρνες και τα μπαράκια τιμήθηκαν από βουλευτές και στελέχη κανονικά. Πρώτος από όλους ο Κ. Καραμανλής. Το Σάββατο βρισκόταν σε φιλικό σπίτι, την Παρασκευή σε ταβέρνα στη Νέα Χαλκηδόνα (μαζί με αυτοδιοικητικούς και τον Απ. Τζιτζικώστα), ενώ παρέστη και στην ψαροταβέρνα «Ο Βράχος» με σταθερούς θεσσαλονικιούς φίλους του, όπως ο Βάκης Φραντζής και ο Αριστοτέλης Θωμόπουλος. Εκεί τραγούδησε και παλιά τραγούδια του Χατζιδάκι.
Ο Πρωθυπουργός στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών Ισως να πέρασε απαρατήρητο αλλά ο Αλέξης Τσίπρας όταν επισκέφθηκε την ΔΕΘ βρέθηκε στο Περίπτερο του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών (Ε.Π.Π.) Τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος του Ε.Π.Π. Βασίλης Αναστασόπουλος, ο οποίος στην ολιγόλεπτη εγκάρδια συνομιλία τους, ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα για τις δραστηριότητες του Επιστημονικού Πάρκου. Ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για την υποστήριξη που προσφέρει το ΕΠΠ στις νεοφυείς επιχειρήσεις, για την ανάπτυξη του τοπικού τεχνολογικού οικοσυστήματος, για την ενίσχυση της καινοτομίας και της μεταφοράς τεχνογνωσίας προς τις επιχειρήσεις αλλά και για την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων του. Επίσης ενημερώθηκε για τα Innovation Hubs που έχει συστήσει το ΕΠΠ γύρω από τους τομείς της Νανοτεχνολογίας, της Αγροδιατροφής, της Βιοτεχνολογίας, των Έξυπνων Πόλεων, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Αεροναυπηγικής, ενώ ενδιαφέρον έδειξε για το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνογνωσίας του Ε.Π.Π. το οποίο διαμεσολαβεί μεταξύ επιχειρήσεων & ερευνητών με σκοπό την επίλυση προβλημάτων των επιχειρήσεων ή/και την εφαρμογή της έρευνας στις επιχειρήσεις.
Η… αναβάθμιση του Υπουργικού
Ας επιστρέψω στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όταν όμως έφυγαν οι κάμερες από την αίθουσα. Πρώτα απ΄όλα οι υπουργοί αντελήφθησαν ότι ήρθε η… ανάπτυξη και στο Υπουργικό. Γιατί το λέω αυτό; Επειδή 2,5 χρόνια τώρα στις συνεδριάσεις αυτές προσφέρονταν μόνον καφές και νερό. Αυτή τη φορά υπήρξε… αναβάθμιση του κεράσματος. Πέραν του καφέ, υπήρχαν και σαντουϊτσάκια, καθώς και κέικ (δύο ειδών- ανάμεικτο και πορτοκαλιού) όπως και χυμός πορτοκάλι. Στην αρχή ορισμένοι υπουργοί σκέφτηκαν ότι κάποιος γιόρταζε και κερνούσε. Εψαξαν, εντόπισαν την τελευταία εορτή που ήταν του Σταύρου Κοντονή, πλην όμως ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε… αθώος για τα σαντουϊτσάκια και τα κέικ.
***
Το δεύτερο που θέλω να επισημάνω είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας εκνευρίζεται όταν οι υπουργοί παίρνουν το λόγο και ομιλούν εκτός ατζέντας. Τους κόβει και δίνει τον λόγο στον επόμενο. Τέτοιο όμως δεν συνέβη με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, ο οποίος θέλησε να σχολιάσει την ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη. Αφού διερωτήθηκε «πώς του ξέφυγε αυτό το » πρώτα κοιτάζω την επικοινωνία και μετά την ουσία»», θυμήθηκε (ως Θεσσαλονικιός) τον ΠΑΟΚ και ανέφερε: «Πάει, χάσαμε και του χρόνου την ευρωπαϊκή πορεία στον ΠΑΟΚ, αφού μας ευχήθηκε ο Μητσοτάκης».
***
Το τρίτο που θέλω να επισημάνω είναι πώς προσεγγίζει ο Ευ. Τσακαλώτος τα θέματα που αφορούν την τρίτη αξιολόγηση: Με… ποδοσφαιρικούς όρους και όποιος κατάλαβε- κατάλαβε. Πάντως όλοι κατάλαβαν όταν τους είπε (με ύφος καθηγητή Λυκείου) ότι κάθε εβδομάδα θα γίνεται έλεγχος σε κάθε υπουργείο για τα προαπαιτούμενα ώστε η τρίτη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί στις 4 Δεκεμβρίου.
HeliosPlus