Οταν γινόταν η κλήρωση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ και ο Ολυμπιακός μάθαινε τους αντιπάλους του στον –μακράν –δυσκολότερο όμιλο που είχε πέσει ποτέ στην ιστορία του, ο Μπέσνικ Χάσι φάνηκε ιδιαίτερα ψύχραιμος.
Καθόταν πίσω-πίσω στην αίθουσα όπου παρακολουθούσε όλη η ομάδα την κλήρωση στις εγκαταστάσεις του Ρέντη και χαμογελούσε, βλέποντας κυρίως την αντίδραση των παικτών του, που θα αντιμετώπιζαν Γιουβέντους και Μπαρτσελόνα. Οι ποδοσφαιριστές σχεδόν πανηγύριζαν, γνωρίζοντας ότι και για το δικό τους πρεστίζ αλλά και για του συλλόγου η κόντρα με τέτοιους αντιπάλους μόνο κέρδη μπορεί να φέρει κι ας εκμηδενίζει τις πιθανότητες πρόκρισης.
«Είναι μια καλή κλήρωση για τους παίκτες μου που θα έχουν την ευκαιρία να κοντραριστούν με τους κορυφαίους, αλλά για εμάς τους προπονητές θα ήταν καλύτερο να έχουμε πιο βατούς αντιπάλους» υποστήριζε τότε ο κοσοβάρος τεχνικός. Η ανώμαλη προσγείωση στη σκληρή πραγματικότητα της πρεμιέρας με τη Σπόρτινγκ είχε διπλή ανάγνωση.
Από τη μία οι πρωταθλητές Ελλάδος κινδύνεψαν με ιστορική συντριβή από το πρώτο ημίχρονο και από την άλλη όταν έπαιξαν (κυρίως με την τεχνική παρέμβαση) πιο ορθολογικά, μάλλον κατάλαβαν ότι είχε χαθεί μια ευκαιρία για κάτι καλύτερο. Τα πέντε γκολ που είχε βάλει η Σπόρτινγκ στη Ρουμανία με την Κλουζ, στη ρεβάνς του 0-0 της Λισαβόνας, αλλά και τα 15 γκολ που είχε πετύχει εκτός έδρας σε Πορτογαλία και Ευρώπη, αποτελούσαν τον καλύτερο μπούσουλα για τον Μπέσνικ Χάσι ώστε να το πάει πιο συντηρητικά με όπλο την άμυνα.
Σε ένα πράγματι εντυπωσιακό κορεό που ανήρτησαν στο παιχνίδι οι οργανωμένοι οπαδοί του Ολυμπιακού, στο γήπεδο όπου μεγάλες δυνάμεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου υποκλίνονταν στον πρωταθλητή Ελλάδας, υπήρχε ο συμβολισμός ότι στο «Γ. Καραϊσκάκης» οι Ερυθρόλευκοι έχουν λυγίσει κορυφαίες ομάδες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (όπως η Γιουβέντους, η Ατλέτικο Μαδρίτης, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Λίβερπουλ, η Αρσεναλ, η Ντόρτμουντ, ο Αγιαξ, η Μπενφίκα και άλλες) και γενικά μπορούν να βάλουν δύσκολα ακόμη και σε επίδοξες πρωταθλήτριες Ευρώπης.
Και όμως, το ημίχρονο που είχε η Σπόρτινγκ Λισαβόνας στο φαληρικό γήπεδο δεν το είχε ούτε καν η Ρεάλ Μαδρίτης ή η Μπάγερν όταν αγωνίστηκαν στην Ελλάδα με τον Ολυμπιακό.
Πολύ απλά διότι το πλάνο των εκάστοτε προπονητών κόντρα σε αυτά τα μεγαθήρια ήταν απόλυτα ξεκάθαρο, με καλό διάβασμα του αντιπάλου αλλά και των δυνατοτήτων των παικτών του Ολυμπιακού. Και σχεδόν σε όλες τις μεγάλες νίκες το κλειδί της επιτυχίας ήταν ο άψογος συνδυασμός των γραμμών της ομάδας με αλληλοκάλυψη, ιδιαίτερα μεταξύ των αμυντικών και του τερματοφύλακα καθώς το να μη δεχθείς γκολ, ή να μη φας πάνω από ένα, έπαιζε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του αγώνα.
Ο Μπέσνικ Χάσι, που είχε οδηγήσει με άψογη τακτική –στα πονηρά παιχνίδια με τις επικίνδυνες Παρτίζαν και Ριέκα –τον Ολυμπιακό και πάλι στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, ξαφνικά στην πρεμιέρα του ομίλου και ουσιαστικά στο πιο καθοριστικό παιχνίδι για το προβάδισμα της 3ης θέσης που οδηγεί στο Γιουρόπα Λιγκ, τα άλλαξε όλα και πήγε να παίξει με 3-4 τεχνίτες παίκτες ταυτόχρονα στην ενδεκάδα, ξεχνώντας τον βασικό κανόνα πως όλα ξεκινούν από την άμυνα.
Διότι μπορεί ο Στέφανος Καπίνο να έκανε πάλι άστοχη έξοδο (παρενοχλήθηκε και από αντίπαλό του) αλλά αυτό που έκανε ο Οφόε, τρέχοντας προς τα πίσω για να καλύψει, ήταν αδιανόητο.
Το μόνο που κατάφερε να καλύψει ήταν οι δύο αντίπαλοί του, που αλλιώς θα έβγαιναν οφσάιντ, και τόσο απλά ήρθε το πρώτο γκολ της Σπόρτινγκ από τα αποδυτήρια, αλλάζοντας πλήρως το μομέντουμ και την εξέλιξη του αγώνα εις βάρος του Ολυμπιακού που γλίτωσε πολύ πιο βαρύ σκορ στο ημίχρονο.
Απαιτείται πλέον ορθολογική προσέγγιση των υπολοίπων πέντε παιχνιδιών, όταν μάλιστα τα επόμενα τρία είναι με Γιουβέντους στο Τορίνο και τα δύο με Μπαρτσελόνα (πρώτα στη Βαρκελώνη και μετά στον Πειραιά). Είναι εκ των ων ουκ άνευ ότι ακόμη και βαθμό να μην πάρουν οι Πειραιώτες σε αυτή την τριάδα αγώνων, θα πρέπει να βγάλουν ένα πολύ πιο ανταγωνιστικό πρόσωπο γιατί μόνο έτσι θα έχουν κάποιο κέρδος από τη συμμετοχή τους στον πιο δύσκολο όμιλο.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ