Κεντροαριστερά: Στους αρχηγούς η μάχη της κάλπης

Με περιοδείες, επισκέψεις και τοποθετήσεις επί των θεμάτων επικαιρότητας, οι υποψήφιοι για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς κλιμακώνουν τον προεκλογικό αγώνα τους.

Με περιοδείες, επισκέψεις και τοποθετήσεις επί των θεμάτων επικαιρότητας, οι υποψήφιοι για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς κλιμακώνουν τον προεκλογικό αγώνα τους. Ωστόσο, η μεγάλη μάχη εξακολουθεί να δίνεται στην επιτροπή Αλιβιζάτου και αφορά τα διαδικαστικά θέματα και ειδικά το κρίσιμο θέμα τής εξ αποστάσεως ψηφοφορίας. Παράλληλα, η καθυστέρηση ανάθεσης της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των εκλογικών τμημάτων προκειμένου να αποφευχθούν διπλοψηφίες δημιουργεί ερωτήματα για το κατά πόσον είναι εφικτό οι κάλπες, στις οποίες σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αναμένεται να προσέλθουν πάνω από 200 χιλιάδες πολίτες, να στηθούν τελικά στις 5 Νοεμβρίου.

Δίνεται μάχη χαρακωμάτων

«Είναι φανερό ότι στην επιτροπή δίνεται μια μάχη χαρακωμάτων». Η εκτίμηση έμπειρου και ουδέτερου μέλους της επιτροπής Αλιβιζάτου βρίσκει σύμφωνους τους υποψηφίους που τάσσονται υπέρ της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας. Θεωρούν ότι η επιμονή της Χαρ. Τρικούπη στην απόλυτη διασφάλισή της αποτελεί πρόσχημα. «Θεωρώ ότι η εξάντληση των δυνατοτήτων της σύγχρονης τεχνολογίας επιτρέπει απολύτως την εξ αποστάσεως ψηφοφορία, χωρίς προσκόμματα. Αποτελεί στοιχείο εμβάθυνσης της δημοκρατίας και επιβεβαίωσης του σεβασμού μας προς τους δημοκρατικούς πολίτες» δηλώνει στο «Βήμα» ο Γιάννης Μανιάτης.
Οι επιτελείς του ΠαΣοΚ απορρίπτουν τις αιτιάσεις περί παιχνιδιών καθυστέρησης. Και διαμηνύουν ότι χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία κατά την παραλαβή του μυστικού κωδικού που θα επιτρέψει την ψήφο από τον υπολογιστή ή το κινητό τηλέφωνο, «εξ αποστάσεως ψηφοφορία δεν μπορεί να υπάρξει». Επισημαίνουν ότι αυτή είναι η μέθοδος που ακολουθεί η Εσθονία, η μοναδική χώρα που εφαρμόζει την εξ αποστάσεως ψηφοφορία. Ωστόσο, αυτή η θέση της Χαρ. Τρικούπη δέχεται την κριτική των άλλων υποψηφίων. «Να δεχθούμε την άποψή τους. Από πού θα παραλαμβάνουν αυτοπροσώπως τον κωδικό τους όσοι θελήσουν να ψηφίσουν εξ αποστάσεως και ειδικά όσοι διαμένουν στο εξωτερικό; Πότε θα προλάβουν να στηθούν αυτά τα κέντρα;».
Δεν είναι λίγοι, ανάμεσά τους και μέλη της επιτροπής, που εκφράζουν φόβους ότι σε μια τέτοια περίπτωση ενδεχομένως να βγουν εκτός παιχνιδιού οι Σταύρος Θεοδωράκης και Γιώργος Καμίνης. Στενοί συνεργάτες τού επικεφαλής του Ποταμιού μεταδίδουν ότι ο κ. Θεοδωράκης «δεν θα κάνει πίσω τόσο εύκολα» και σημειώνουν: «Το θέμα τής εξ αποστάσεως ψηφοφορίας αποτελεί μέρος της συμφωνίας των δύο κομμάτων, με τον Ν. Αλιβιζάτο. Υπάρχει συμφωνία της κυρίας Γεννηματά και δεν μπορεί να υποχωρήσει από αυτήν ». Από την πλευρά του δημάρχου Αθηναίων μεταδίδεται ότι ο κ. Καμίνης «θα επιμείνει μέχρι τέλους στην εφαρμογή της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας, την οποία θεωρεί ως το πραγματικό άνοιγμα στην κοινωνία». Στη συνεδρίαση της επιτροπής την ερχόμενη Τετάρτη ο Ν. Αλιβιζάτος θα επιχειρήσει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια να υπάρξει εξ αποστάσεως ψηφοφορία και να είναι αδιάβλητη. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και πάλι δεν υπάρξει συμφωνία, το βάρος της τελικής απόφασης θα μετατεθεί στους υποψηφίους. Φαίνεται πάντως ότι η Φώφη Γεννηματά θα βρεθεί στο ζήτημα αυτό αντιμέτωπη με ένα μέτωπο των κκ. Θεοδωράκη, Καμίνη, Ανδρουλάκη και Μανιάτη.

Θα προλάβουν την 5η Νοεμβρίου;
Ενας ακόμη άλυτος πονοκέφαλος είναι η on line διασύνδεση των εκλογικών τμημάτων προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα αποτραπούν φαινόμενα διπλοψηφίας. Το θέμα μέχρι την τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής είχε συνδεθεί με την εξ αποστάσεως ψηφοφορία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παρατηρηθεί και στο ζήτημα αυτό αξιοσημείωτη καθυστέρηση. Βεβαίως, όπως σημειώνουν γνώστες των τεχνολογιών, η Vodafone έχοντας την εμπειρία από τις εκλογές της ΝΔ, είναι σε θέση, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν και άλλες καθυστερήσεις, να στήσει το σύστημα ως τις 5 Νοεμβρίου, οπότε είναι προγραμματισμένος ο πρώτος γύρος των εκλογών. Υπάρχει όμως και μια δεύτερη προϋπόθεση. Να καθοριστεί ο αριθμός των εκλογικών τμημάτων και να υπάρξει συμφωνία στη στελέχωση των εφορευτικών επιτροπών που θα πρέπει να αποτελούνται από πρόσωπα κοινής αποδοχής.
Η συμμετοχή και ο δεύτερος γύρος

Οι πρώτες έρευνες κοινής γνώμης οδηγούν τους δημοσκόπους στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να αναμένεται μια συμμετοχή που θα ξεπερνά τις 200 και ίσως αγγίξει τις 300 χιλιάδες. Αναμένεται να εξυπηρετηθούν από 1.500 περίπου εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα. Με τους πλέον πρόχειρους υπολογισμούς θα απαιτηθεί η συνδρομή τουλάχιστον 4.500 ατόμων.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει ήδη θέσει θέμα ημερομηνίας διεξαγωγής του δεύτερου γύρου, καθώς στις 12 Νοεμβρίου πραγματοποιείται στην Αθήνα ο κλασικός Μαραθώνιος που εκτιμάται ότι θα δυσκολέψει την προσέλευση των ψηφοφόρων. Υποψήφιοι όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης θεωρούν ότι αυτό που προέχει είναι η διασφάλιση της ανεμπόδιστης συμμετοχής των πολιτών στις κάλπες και εκτιμούν ότι δεν αποτελεί πρόβλημα να μεταφερθεί η εκλογική διαδικασία μία ή και δύο εβδομάδες αργότερα. Η πλευρά της Φώφης Γεννηματά πάντως δεν συζητεί αλλαγή των ημερομηνιών που έχουν ανακοινωθεί.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.