Η συμπλήρωση τεσσάρων ετών από τη νύχτα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, στις 18 Σεπτεμβρίου 2013, στο Κερατσίνι συναντά τη δίκη της Χρυσής Αυγής σε μια διαδρομή που μοιάζει ατέρμονη και την κοινωνία αμήχανη, σχεδόν απαθή απέναντι στο μέγεθος της βίας που έχει ασκηθεί. Η ακροαματική διαδικασία που ξεκίνησε ασθμαίνοντας στις 15 Απριλίου 2015, περίπου ενάμιση χρόνο μετά το φονικό, παλεύει να εξελιχθεί και να αποδώσει δίκαιο, χαμένη στον λαβύρινθο 68 κατηγορουμένων, δεκάδων δικηγόρων, χιλιάδων σελίδων δικογραφίας, με φωτογραφίες, βίντεο, αποδεικτικά στοιχεία.
Και ίσως δεν υπάρχει τίποτε πιο ενδεικτικό για τις παλινωδίες της δίκης αυτής από το γεγονός ότι μετράει σχεδόν τρία χρόνια και ακόμη αδυνατεί να βρει την έδρα της. Η επίσημη ανακοίνωση, πριν από λίγους μήνες, του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη μεταφορά της δίκης σε νέα αίθουσα –πλην αυτών του Κορυδαλλού και του Εφετείου, ανάμεσα στις οποίες σήμερα μοιράζεται –γέννησε ελπίδες που απεδείχθησαν φρούδες, καθώς η γραφειοκρατία στο παρασκήνιο ήταν ισχυρότερη της θέλησης ενός υπουργού.
Η γραφειοκρατία είναι εδώ
Πληροφορίες φέρουν την ηγεσία του υπουργείου αρχικώς πεπεισμένη ότι η δίκη θα μπορούσε να μεταφερθεί το (τρέχον) φθινόπωρο σε αίθουσα κτιρίου της Helexpo, επί της Κηφισίας, πλην όμως η πραγματικότητα τη διέψευσε. Σε μια πρώτη αυτοψία που διενεργήθηκε το καλοκαίρι παρουσία στελεχών της ΓΑΔΑ, της διοίκησης του Εφετείου, της εταιρείας Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, και ασφαλώς του ίδιου του υπουργείου, έγινε σαφές ότι η αίθουσα δεν μπορεί να παραδοθεί άμεσα καθώς απαιτείται ειδική διαμόρφωσή της ώστε να πληροί τους όρους ασφαλείας. Σήμερα, ακόμη, δεν έχει καν παραδοθεί το σχετικό πόρισμα της ΓΑΔΑ που θα έδινε το πράσινο φως για την εξέλιξη της υπόθεσης αυτής και μια κάποια λύση για τους παράγοντες της δίκης που δεν σταματούν να διαμαρτύρονται. Ειδικά τους συνηγόρους της Πολιτικής Αγωγής, οι οποίοι έχουν προβεί σε διαβήματα ώστε η δίκη να μην απομονωθεί στον Κορυδαλλό, χάνοντας τα όποια ερείσματα δημοσιότητας της έχουν απομείνει. Η δίκη περιορίζεται άλλωστε σε οκτώ με δέκα συνεδριάσεις σε μηνιαία βάση (τον υψηλότερο αριθμό, σε σχέση με άλλες μεγάλες δίκες), με το Εφετείο να σηκώνει τα χέρια ψηλά, ελλείψει αιθουσών.
«Ο Φύρερ παράγει δίκαιο»
Γιατί η αλήθεια είναι ότι στη δίκη συμβαίνουν, και προσεχώς θα συμβούν ακόμη περισσότερα, πολλά και σημαντικά. Μόλις την Παρασκευή, ο κ. Ηλίας Σταύρου, πρώην μέλος του κόμματος και παρ’ ολίγον βουλευτής του, κατάφερε από το βήμα του μάρτυρα κατηγορίας ισχυρό πλήγμα στη Χρυσή Αυγή και στην ηγεσία της, αποκαλύπτοντας την «εθνικοσοσιαλιστική» ιδεολογία της, το φυλετικό μίσος, τη ροπή της στη βία.
Το «βαθύ λαρύγγι» –όπως συχνά αποκαλείται –της Χρυσής Αυγής συνέδεσε ευθέως τη βία στο πεζοδρόμιο, από τις επιθέσεις στους αιγύπτιους αλιεργάτες ως και τη δολοφονία του 34χρονου Φύσσα, με την ηγεσία, βέβαιος ότι η άτεγκτη ιεραρχία και η στρατιωτική δομή είναι ακριβώς αυτές που δεν επιτρέπουν πρωτοβουλίες και αυτονομήσεις απλών μελών, και δη όταν η δράση τους μπορεί να πλήξει το κόμμα.
Ο κ. Σταύρου, σαρξ εκ σαρκός της Χρυσής Αυγής, συμπύκνωσε τη θέση του σε μια και μόνο αποστροφή: «Ο αρχηγός είναι το ανώτερο πρόσωπο στη Χρυσή Αυγή, η φωνή του Αίματος. Ο Φύρερ παράγει δίκαιο, όπως είχε πει ο Καρλ Σμιθ. Το πρόσωπο του αρχηγού θεωρείται απαραβίαστο, αποκτά μεταφυσικές διαστάσεις, ενσαρκώνει το Εθνος. Οπως είχε πει ο Ρούντολφ Ες, «το κόμμα είναι ο Χίτλερ». Το ίδιο είναι και για εμάς. Αυτή η σχέση είναι κομμάτι του εθνικοσοσιαλιστικού χαρακτήρα του κόμματος. Εγώ στη ΧΑ μπήκα ακριβώς επειδή ήταν ναζιστική οργάνωση. Θα τολμήσεις να πεις ότι αυτό που είπε ο αρχηγός είναι λάθος;».
Οι προστατευόμενοι μάρτυρες
Για τους παράγοντες της δίκης, ο κ. Ηλίας Σταύρου είναι ο μάρτυρας «120», σε σύνολο 131. Ακόμη πιο κρίσιμη και από τη δική του κατάθεση ίσως αποβεί η παρουσία των πέντε προστατευομένων μαρτύρων στο ακροατήριο. Παρουσία αόρατη, που θα γίνει αισθητή μέσω ηχητικής διάσκεψης, με φωνή αλλοιωμένη, έτσι ώστε να μην κινδυνεύσουν με αποκάλυψη ταυτότητας. Πηγές του Εφετείου τονίζουν ότι τα πρόσωπα αυτά θα μεταφερθούν υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στον Κορυδαλλό (τουλάχιστον αυτό λένε οι σημερινές πληροφορίες, και παρά το γεγονός ότι κατά την έναρξη της δίκης έδωσαν το «παρών» από τη ΓΑΔΑ, μέσω skype), για να καταθέσουν τη δική τους εκδοχή, με στοιχεία που καίνε τη Χρυσή Αυγή.
Οταν ο κατάλογος των μαρτύρων τελειώσει, η δίκη θα εισέλθει στο στάδιο των αναγνωστέων εγγράφων, κατά το οποίο θα γίνει προβολή των ουκ ολίγων φωτογραφιών και βίντεο που πλαισιώνουν τη δικογραφία, υλικό που αναμένεται να δώσει και διάσταση αληθείας στις μέχρι σήμερα καταθέσεις· και αυτό γιατί υπήρξαν αρκετές συγκρούσεις μεταξύ Πολιτικής Αγωγής και υπεράσπισης ως προς το ποιος είναι τελικά ακριβής και ποιος δεν είναι.
Τη δίκη εξακολουθεί, πάντως, να παρακολουθεί συστηματικά η μητέρα του Παύλου, Μάγδα Φύσσα, αναμένοντας να μπει στην τελική της ευθεία, το 2018. Η οικογένεια Φύσσα, με σημαία τη φράση «η καταδίκη των φασιστών είναι μονόδρομος» και βαθιά πεποίθηση ότι η δίκη μας αφορά όλους, διοργανώνει αύριο Δευτέρα, στη Δραπετσώνα, συγκέντρωση και εκδήλωση-συναυλία υπό τον τίτλο «Πώς ανέχεσαι ΝΑΖεΙς μαζί τους;».
Η Χρυσή Αυγή και η Μπεάτε Τσέπε
Πηγές τονίζουν τους παράλληλους βίους της δίκης της Χρυσής Αυγής με αυτήν που διεξάγεται στη Γερμανία, με πρωταγωνίστρια τη Μπεάτε Τσέπε, κατηγορούμενη ως νεοναζί, μια εξ αυτών που φέρονται ως αυτουργοί της δολοφονίας δέκα ανθρώπων. Την Τρίτη, της εβδομάδας που πέρασε, η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Γερμανίας ζήτησε την επιβολή ποινής ισόβιας κάθειρξης στην Τσέπε, προκαλώντας χαμόγελα ικανοποίησης σε αντιφασιστικούς κύκλους στην Αθήνα.
Οι γερμανοί εισαγγελείς ανέφεραν ότι η Τσέπε ήταν μέλος της ομάδας Εθνικοσοσιαλιστική Παρανομία (NSU), υπεύθυνης για πλήθος δολοφονιών, οκτώ Τούρκων, ενός Ελληνα και μιας γερμανίδας αστυνομικού, από το 2000 έως το 2007 –δράση που οδήγησε σε μια από τις μεγαλύτερες μεταπολεμικές δίκες στη Γερμανία.
Η 42χρονη Τσέπε έχει αρνηθεί τη συμμετοχή στις δολοφονίες, έχει ωστόσο παραδεχθεί ότι αισθάνεται ένοχη καθώς δεν έκανε τίποτε για να τις αποτρέψει.
Η 42χρονη Τσέπε έχει αρνηθεί τη συμμετοχή στις δολοφονίες, έχει ωστόσο παραδεχθεί ότι αισθάνεται ένοχη καθώς δεν έκανε τίποτε για να τις αποτρέψει.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ