Ενα νέο σκηνικό στήνεται στην πολύπαθη περιοχή της Μέσης Ανατολής, μετά την κατάρρευση του Ισλαμικού Κράτους, καθώς παλαιές συμμαχίες ανατρέπονται και νέοι παίκτες εμφανίζονται σε έναν αγώνα για την επιβολή ισχύος και κυριαρχίας. Και όλα αυτά μέσα στο πλαίσιο της παραδοσιακής θρησκευτικής διαμάχης, με φόντο πάντοτε τη διεκδίκηση των πλούσιων κοιτασμάτων πετρελαίου του Κιρκούκ. Γνωστό είναι παράλληλα ότι η Τουρκία του Ερντογάν, στην επιδίωξή της να αναβιώσει τη σύγχρονη Οθωμανική Αυτοκρατορία (στην οποία όλα αυτά τα εδάφη ανήκαν πριν από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο) δεν διστάζει να έλθει σε αντιπαράθεση με την Ουάσιγκτον, καλλιεργώντας στενές σχέσεις με τη Μόσχα, η οποία αποβλέπει έτσι στην αποδυνάμωση του ΝΑΤΟ. Αυτό υποδηλώνει άλλωστε η υπογραφή της συμφωνίας για την προμήθεια της Τουρκίας από τη Ρωσία των περιώνυμων πυραύλων S-400.
Η εξέλιξη όμως που τη στιγμή αυτή προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στη Δύση είναι η μαζική έξοδος λιποτακτών από τις τάξεις του ISIS μέσω Τουρκίας με σκοπό να καταλήξουν στην Ευρώπη. Υπηρεσίες ασφαλείας ευρωπαϊκών κρατών εκτιμούν ότι τα άτομα αυτά είναι αμετανόητοι φανατικοί, οι οποίοι επιδιώκουν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Γεγονός που διευκολύνεται τώρα από τη ρήξη στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Γερμανία, με αποτέλεσμα να διογκούται ούτως ή άλλως το κύμα προσφύγων προς την Ευρώπη, κυρίως μέσω της Ελλάδας και της Ιταλίας, αλλά και μέσω μιας νέας οδού από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Ρουμανία. Στη γενικότερη αυτή αναταραχή έρχεται τώρα να προστεθεί και το δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου για την ίδρυση κουρδικού κράτους στο Ιράκ, με απώτερο στόχο την επέκτασή του και στις άλλες ελεγχόμενες από τους Κούρδους περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της διαφιλονικούμενης περιοχής του Κιρκούκ με τα πετρέλαιά του.
Ευνόητο είναι ότι η προοπτική δημιουργίας ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στα νότια σύνορα της Τουρκίας προκαλεί την έντονη αντίδραση της Αγκυρας, καθώς θεωρεί υπεύθυνη για την εξέλιξη αυτή την Ουάσιγκτον, που όλο αυτό το διάστημα στήριξε τους κούρδους μαχητές στον αγώνα κατά του ΙSIS, αναγνωρίζοντας ότι είναι οι πιο αξιόπιστοι πολεμιστές. Αντίθετη φυσικά είναι και η Βαγδάτη, που βλέπει έτσι να διαλύεται το ενιαίο μεν αλλά εξαιρετικά εύθραυστο από τις θρησκευτικές διαμάχες Ιράκ. Και μέσα σε όλα αυτά, ήλθε τώρα και η υποστήριξη του κουρδικού κράτους από το Ισραήλ, με προσωπική δήλωση του Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος δεν έχασε την ευκαιρία να στηρίξει μια προσπάθεια αποδυνάμωσης του αραβικού μετώπου. Τη στιγμή που η μισητή για αυτόν Χεζμπολάχ, σύμμαχος του Ασαντ και του Ιράν, κήρυξε τη νίκη κατά του ISIS στη Συρία. Αυτά τα ολίγα προς το παρόν και να δούμε ποια θα είναι η συνέχεια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ