Ο Κυριάκος, ο Κιμ και τα drones

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη (φωτογραφία) στη Θεσσαλονίκη δεν είναι μια συνηθισμένη επίσκεψη αρχηγού

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη (φωτογραφία) στη Θεσσαλονίκη δεν είναι μια συνηθισμένη επίσκεψη αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πλαίσιο της ΔΕΘ, αλλά μια άνευ προηγουμένου κινητοποίηση βουλευτών και κομματικών στελεχών. Να σκεφτείτε ότι σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ που έγινε προχθές στη συμπρωτεύουσα το γεγονός ότι οι γαλάζιοι νεολαίοι δεν προσήλθαν αυθορμήτως και κατά ομάδες, όπως τους είχαν υποδείξει, ενόχλησε τη Βίκη Ευταξά, πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΔ, η οποία εξέδωσε ηλεκτρονικό φιρμάνι με το οποίο εγκαλούσε τα στελέχη της ΝΔ που προτίμησαν τις καφετέριες αντί της πολιτικής εκδήλωσης. Σημείωνε μάλιστα ότι εφεξής η παρουσία τους σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις είναι… υποχρεωτική. Αλλά το ταξίδι του Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε ουσιαστικά την Παρασκευή, στις 8.45 π.μ. από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».
nnn
Ο πρόεδρος της ΝΔ μπήκε τελευταίως στο Airbus της Aegean συνοδευόμενος από πλειάδα συνεργατών του και προτίμησε… παράθυρο (θέση 5F, οικονομική). Επειδή επιβιβάστηκε τελευταίος, δεν είχε την ευκαιρία ούτε να χαιρετήσει, αλλά ούτε να συνομιλήσει με συνεπιβάτες του, αν και το αεροσκάφος ήταν γεμάτο. Πίσω του (στη θέση 6F) κάθισε η γραμματέας του, η οποία σε όλη τη διάρκεια της πτήσης τού έλεγε το πρόγραμμά του στη συμπρωτεύουσα. Μπροστά του όμως (θέση 4F) καθόταν ένας (πασοκογενής) συριζαίος, πρώην υπουργός, ο Μάρκος Μπόλαρης, τον οποίο ο πρόεδρος της ΝΔ χαιρέτησε… «διά οφθαλμού» (καινούργια έκφραση για χαιρετισμό αντίπαλων πολιτικών). Στη μισή ώρα πτήσης ο κ. Μητσοτάκης βρήκε την ευκαιρία να θαυμάσει το γαλήνιο Αιγαίο από ψηλά και τις Σποράδες. Στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης τον περίμενε το πουλμανάκι της Aegean και κατέλυσε στο ξενοδοχείο «The Met», στη Δυτική Θεσσαλονίκη, στην περιοχή του Φιξ, σχεδόν στην αντίθετη πλευρά από το «Μακεδονία Παλλάς» (του Ιβάν Σαββίδη) που προτιμά ο Αλέξης Τσίπρας.
nnn
Σε αντίθεση με τον Πρωθυπουργό, που το περασμένο Σαββατοκύριακο δεν πολυβγήκε από το ξενοδοχείο του (κάτι που επεσήμανε στους συνεργάτες ο κ. Μητσοτάκης), ο πρόεδρος της ΝΔ έχει προγραμματίσει βόλτες στην πόλη, συνάντηση με μαθητές που έχουν διακριθεί στην Ολυμπιάδα Μαθηματικών, με φοιτήτριες της Αρχιτεκτονικής που διακρίθηκαν σε διεθνείς διαγωνισμούς και γενικά επαφή με κόσμο. Θέλει, μαθαίνω, να δείξει ότι αυτός δεν είναι κλεισμένος στο ξενοδοχείο του και ότι (ακόμη) μπορεί να κυκλοφορεί ανάμεσα στον κόσμο (χωρίς να φοβάται –όπως λέει). Δεν τα άφησε όμως όλα στη θεά Τύχη. Εδώ και μία εβδομάδα οργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις (διάβαζε ομιλίες) πρωτοκλασάτων (ας τους ονομάσουμε έτσι) στελεχών, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Αδωνις Γεωργιάδης, και σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις πάντοτε περνά και ο Λευτέρης Αυγενάκης για να κάνει τον χαιρετισμό ως γραμματέας του κόμματος.
nnn
Η πρώτη του στάση με την άφιξή του στη συμπρωτεύουσα ήταν η Τεχνόπολη (στην Ανατολική Θεσσαλονίκη), ένα μέρος που έχει οριοθετηθεί για καινοτόμες επιχειρήσεις που δίνουν έμφαση στην τεχνογνωσία. Τον υποδέχθηκε ο πρόεδρος της ΔΕΘ Τάσος Τζήμας (ο ίδιος που υποδέχθηκε και την περασμένη εβδομάδα στη ΔΕΘ τον κ. Τσίπρα), ο οποίος τυγχάνει και πρόεδρος των Επιχειρήσεων Νέων Τεχνολογιών, καθώς και ο περιφερειάρχης Απ. Τζιτζικώστας. Και ξαφνικά στην ομιλία του στην Τεχνόπολη εισχώρησε ο… Βορειοκορεάτης Κιμ. Οχι επειδή πάλι πάτησε το κουμπί και έστειλε έναν πύραυλο που πέρασε πάνω από την Ιαπωνία, αλλά επειδή διαθέτει κάτι που η χώρα μας στερείται. Τι είναι αυτό;
nnn
Ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του επανέφερε την πρότασή του (στην αναθεώρηση του Συντάγματος) για την ίδρυση και λειτουργία στη χώρα μας ιδιωτικών πανεπιστημίων. Μια νεαρή από το ακροατήριο τον διέκοψε λέγοντάς του: «Πρόεδρε, μόνον εμείς και η Βόρεια Κορέα του Κιμ δεν έχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια». Ο πρόεδρος της ΝΔ μάλλον περίμενε αυτή την παρατήρηση. Δεν είπε βεβαίως το κλασικό «ευχαριστώ για την παρατήρηση», αλλά ανέφερε ότι και στη Βόρεια Κορέα λειτουργεί ιδιωτικό πανεπιστήμιο, άρα, πρόσθεσε «μόνον η Ελλάδα δεν διαθέτει». Να συμπληρώσω εδώ ότι πράγματι στη χώρα του Κιμ λειτουργεί ιδιωτικό πανεπιστήμιο και είναι μάλιστα… αμερικανικό.
nnn
Προσπάθησε εν συνεχεία να αποδομήσει την τελευταία δραστηριότητα του κ. Τσίπρα που επισκέπτεται επιχειρήσεις και θέλησε και αυτός να επισκεφθεί μια εταιρεία που κατασκευάζει μικροτσίπς και… drones. Εκεί η βουλευτής που τον συνόδευε Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου του υπέδειξε τις γυναίκες που εργάζονται στο εργοστάσιο αυτό με τον κ. Μητσοτάκη να τις χαιρετά μία προς μία και να λέει: «Οι γυναίκες θα πρέπει να είναι η αιχμή του δόρατος της τεχνολογίας». Θέλησε επίσης να επισκεφθεί και το νοσοκομείο Παπαγεωργίου, όχι επειδή εκεί δεν πήγε ο κ. Τσίπρας (πήγε όμως ο Π. Πολάκης), αλλά διότι εμφανίστηκαν κρούσματα σαλμονέλας, τα οποία όπως αποδείχθηκε προήλθαν από την… υδροδότησή του.


Συριζαίικα γεύματα… αβροφροσύνης


Δεν γνωρίζω πώς ερμηνεύουν εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα στη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής τα «γεύματα αβροφροσύνης» που παραθέτουν, αλλά αυτά στοιχίζουν αρκετά στους φορολογουμένους. Χρειάστηκαν δύο σελίδες υπουργικών αποφάσεων για να εγκριθούν 4.000 ευρώ για γεύματα αβροφροσύνης του Γενικού Γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής. Σε ποιους προσφέρει τέτοιου είδους γεύματα άραγε ο κ. Γενικός; Και κάτι ακόμη: Μαζί με τα γεύματα αγοράστηκαν και τρεις… ηλιακοί θερμοσίφωνες αξίας 14.990,36 ευρώ!

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.