Το διετές Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών, που ιδρύθηκε από τον Κύκλο Ποιητών το 2013, θα πραγματοποιηθεί για τρίτη συνεχή φορά με τη συμμετοχή 24 ξένων και 50 ελλήνων ποιητών και αφιέρωμα στη σλοβενική ποίηση σε διάφορους χώρους της Αθήνας και γειτονικών δήμων, από τις 18 έως τις 23 Σεπτεμβρίου.

Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου, και η λήξη στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη στον Πειραιά, στις 23 Σεπτεμβρίου.Ποιητικά αναλόγια θα γίνουν σε μουσεία της Αθήνας (Μουσείο Ακρόπολης, Μουσείο Μπενάκη, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο), σε ιδρύματα πολιτισμού (Κακογιάννη, Λασκαρίδη, Σινόπουλου) και σε δήμους (Αιγάλεω, Ταύρος, Μαραθώνας, Χαλάνδρι), στο Θέατρο Κουν σε συνεργασία με το Θεατρικό Αναλόγιο που πραγματοποιείται την ίδια περίοδο, στο Πόλις Αρτ Καφέ, όπου διοργανώνεται συνάντηση και συνομιλία νέων ποιητών, ενώ ο Δήμος Αθηναίων θα υποδεχτεί τους ποιητές στο Δημαρχείο.
Το 3° Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών διοργανώνεται από τον Κύκλο Ποιητών, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής, το Μουσείο Μπενάκη, το Ίδρυμα Κακογιάννη, το Ίδρυμα Λασκαρίδη και άλλους φορείς και δήμους.
Σκοπός του Φεστιβάλ, σύμφωνα με τους διοργανωτές, είναι να συμβάλλει «στον διάλογο μεταξύ διαφορετικών ποιητικών και ευρύτερα αισθητικών και καλλιτεχνικών παραδόσεων και την υποδοχή του διαφορετικού και του καινούργιου στην ελληνική ποιητική σκηνή», «στην εξωστρέφεια της ελληνικής ποίησης και την προβολή της ελληνικής λογοτεχνικής παράδοσης στο εξωτερικό», «στη διακαλλιτεχνική συνομιλία και την επανατοποθέτηση της ποίησης και της τέχνης ευρύτερα στο επίκεντρο της δημόσιας σφαίρας» ενώ παράλληλα φιλοδοξεί «να συνεισφέρει στην αλλαγή της εικόνας της Ελλάδας στον κόσμο και ειδικότερα της Αθήνας ως πόλης της ποίησης και την ανάδειξή της ως σημαντικού, σύγχρονου ευρωπαϊκού κέντρου πολιτισμού και λογοτεχνίας και αγαπημένο ταξιδιωτικό προορισμό για όσους αγαπούν την ποίηση».

Ποιοι συμμετέχουν
Το εφετινό φεστιβάλ, που περιλαμβάνει για πρώτη φορά αφιέρωμα, εστιάζει στη σλοβενική ποίηση και έξι κορυφαίοι ποιητές της έρχονται στο φεστιβάλ: Βένο Τάουφερ, Ίβο Σβέτινα, Μπόρις Νόβακ (αντιπρόεδρος του διεθνούς Pen Club), Μάγια Βίντμαρ, Πέτρα Κόλμαντσιτς και Άλες Στέγκερ. Άλλοι ξένοι ποιητές που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ: ο βραβευμένος ποιητής Σαλά Στετιέ από τον Λίβανο, ο αρχισυντάκτης του περιοδικού «Europe» Ζαν Μπατίστ Παρά, ο διευθυντής του Φεστιβάλ της Πράγας Γιόζεφ Στράκα, οι Κιμ Μουρ και Αλίσια Στόλινς από τις ΗΠΑ, ο ιταλός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας Νταβίντε Ροντόνι, ο ριζοσπαστικός ποιητής Ντίνου Φλαμάντ από τη Ρουμανία, ο οποίος έζησε για χρόνια εξόριστος λόγω του πολιτικού καθεστώτος της χώρας του, η Αγκνέ Ζαγκρακαλιτέ από τη Λιθουανία, ο Αλί Καλντερόν και ο Μάριο Μποχόρκες από το Μεξικό, ιδρυτές του ισπανόφωνου ηλεκτρονικού περιοδικού ποίησης «Círculo de Poesía», ο βραβευμένος Ισπανός Αντόνιο Πραένα, η Φρανσουά Κουλμίν από τη Γαλλία και οι ρωσίδες Τατιάνα Σερμπινά και Αγλαΐα Σολόβιεβα, ο Μίλοβαν Μάρτσετις από τη Σερβία, ο Γιανγκ Λιαν από την Κίνα, ο παλαιστίνιος πολιτικός ποιητής Νατζουάν Νταρουίς, ο Λουάν Τζούλις από την Αλβανία και οι Κυριάκος Χαραλαμπίδης και Ευρυδίκη Περικλέους-Παπαδοπούλου από την Κύπρο.
Πού και πότε:
Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου, 20:00, Κήπος Μεγάρου Μουσικής Αθηνών: Έναρξη Φεστιβάλ.

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, 20:00, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης: Βραδιά Ελληνοσλοβενικής ποίησης. Σλοβένοι και Έλληνες ποιητές διαβάζουν ποιήματα.

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, 20:00, Πόλις Αρτ Καφέ: Βραδιά νέων ποιητών. 18 νέοι ποιητές διαβάζουν ποιήματα και τέσσερις ξένοι ποιητές παρεμβαίνουν και μιλούν για το πώς βλέπουν οι ίδιοι την ποίηση στον κόσμο.

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, 20:00, Ίδρυμα Λασκαρίδη, Πειραιάς: Λήξη Φεστιβάλ.