Στη Γερμανία, την χώρα που κυβερνά η ισχυρότερη γυναίκα στον κόσμο, οι γυναίκες έχουν πρόβλημα. Ύστερα από 12 χρόνια διακυβέρνησης από την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία θα εκλεγεί πιθανότατα για τέταρτη θητεία στις 24 Σεπτεμβρίου, υπάρχουν παιδιά που πιστεύουν ότι μόνο αν είσαι γυναίκα μπορείς να γίνεις καγκελάριος. Στα χαμηλότερα επίπεδα όμως, οι γυναίκες δυσκολεύονται να προωθηθούν σε διευθυντικές θέσεις, στην πολιτική και αλλού.
Όπως το θέτει μια από τις γνωστότερες φεμινίστριες της Γερμανίας, από το 2005, όταν πρωτοεξελέγη η Μέρκελ, τα κορίτσια μπορούν να αποφασίσουν: θα γίνω καγκελάριος ή θα γίνω κομμώτρια; Ενδιαμέσως δεν φαίνεται να υπάρχουν και πολλές διέξοδοι γι’ αυτές.
Ενδεικτικό είναι, όπως αναφέρουν οι New York Times, ότι υπάρχουν περισσότεροι διευθύνοντες σύμβουλοι με το όνομα «Τόμας» (επτά) παρά με κάποιο γυναικείο όνομα – μόνο τρεις από τις 160 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες έχουν γυναίκα διευθύνουσα σύμβουλο. Το 93% των μελών των διοικητικών συμβουλίων όλων αυτών των εταιρειών συνολικά είναι άντρες. Στις μεσαίου μεγέθους εταιρείες τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα: οι γυναίκες κατέχουν λιγότερες από το 4% των ανώτατων θέσεων.
Οι προκαταλήψεις κατά των εργαζόμενων γυναικών, ιδίως αν είναι μητέρες, είναι τόσο βαθιά ριζωμένες που η ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα στη Γερμανία συγκρίνεται με την ισότητα ανάμεσα σε λευκούς και μαύρους στις ΗΠΑ. Και όπως ο Μπαράκ Ομπάμα, ο πρώτος μαύρος πρόεδρος στον Λευκό Οίκο, δεν μπόρεσε να λύσει το θέμα του ρατσισμού κατά των μαύρων, έτσι και η Μέρκελ, η πρώτη γυναίκα καγκελάριος, δεν μπόρεσε να πετύχει την ισότητα των γυναικών στην αγορά εργασίας.
Ανάμεσα στους ιστορικούς λόγους συγκαταλέγονται η νοοτροπία των Ναζί που τιμούσαν με μετάλλια τις μανάδες που έκαναν πολλά παιδιά και η Δυτική Γερμανία, στη συνέχεια, που αναβίωσε το στερεότυπο του 19ου αιώνα για τις γυναίκες -Kinder, Kuche, Kirche (δηλ. παιδιά, κουζίνα, εκκλησία)- ενώ η κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία άνοιγε δωρεάν παιδικούς σταθμούς. Ως το 1977, οι γυναίκες στη Δυτική Γερμανία χρειάζονταν θεωρητικά την άδεια του συζύγου τους για να εργαστούν!
Όταν έπεσε το Τείχος του Βερολίνου, σχεδόν το 90% των Ανατολικογερμανίδων ήταν εργαζόμενες έναντι μόνο 55% των Δυτικογερμανίδων. Σήμερα, εργάζεται άνω του 70% των Γερμανίδων αλλά μόνο το 12% όσων έχουν παιδιά κάτω των τριών ετών είναι εργαζόμενες πλήρους απασχόλησης. Η Μέρκελ δεν έχει παιδιά και μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία.