Το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Πιονγιάνγκ (PUST), είναι ένα Ίδρυμα χρηματοδοτούμενο από την Δύση μέσα στην «καρδιά» της Βόρειας Κορέας και δημιουργήθηκε πριν από επτά χρόνια με στόχο να δώσει στους γόνους της κοινωνικής και πολιτικής ελίτ της χώρας μια «δυτική εκπαίδευση».
Για την Δύση βέβαια, όλοι θεώρησαν ότι το πανεπιστημιακό αυτό «πείραμα» μπορούσε να οδηγήσει σε θεμελιώδεις αλλαγές στη χώρα και να μεταβάλει τη νοοτροπία μιας ολόκληρης γενιάς…
Ωστόσο, το πείραμα δεν πέτυχε. Το μοναδικό πανεπιστήμιο που χρηματοδοτείται από τη Βόρεια Κορέα, ξεκινάει το εξάμηνο του φθινοπώρου χωρίς τις δεκάδες αμερικανικού προσωπικού που είχε, αφού οι τεταμένες σχέσεις της με τις ΗΠΑ οδήγησαν στην ταξιδιωτική απαγόρευση από την πλευρά των Ην. Πολιτειών.
Με το δεδομένο δε ότι το πανεπιστήμιο λειτουργούσε στο μεγαλύτερο μέρος των προγραμμάτων του με καθηγητές από την Δύση, τις προηγούμενες μέρες, τέθηκε ο προβληματισμός εάν τελικά θα τερματίσει ή όχι τη λειτουργία του. Όπως είναι γνωστό, εν μέσω της αυξανόμενης ανησυχίας για την πυρηνική απειλή που θέτει η Βόρεια Κορέα, οι Η.Π.Α. έχουν απαγορεύσει σε όλους τους κατόχους διαβατηρίων να επισκέπτονται το έθνος, ξεκινώντας από τον Σεπτέμβριο.
Το Ίδρυμα ιδρύθηκε το 2010 από τον Kim Chin Kyung, έναν Κορεάτικο-Αμερικανό καθηγητή οικονομικών, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στην ειρήνη και τη συμφιλίωση μετά από μάχες για τη Νότια Κορέα στον Κορεατικό πόλεμο της δεκαετίας του 1950.
Ο καθηγητής βοήθησε να φέρει τους Δυτικούς ακαδημαϊκούς στην Πιονγκγιάνγκ, με τρεις κατόχουν Νόμπελ – τους χημικούς Richard Roberts και Aaron Ciechanover και τον οικονομολόγο Finn Kydland – που το επισκέφθηκαν πέρυσι.
Όπως είναι φυσικό οι πύλες του είναι ερμητικά κλειστές για τους «περίεργους», ωστόσο δημοσιογράφοι του BBC εξασφάλισαν την άδεια και μπήκαν πριν από δυο χρόνια στο εσωτερικό του.
«Εισερχόμενος στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Πιονγιάνγκ, είναι αμέσως σαφές ότι αυτό δεν είναι απλό ακαδημαϊκό ίδρυμα» ανέφερε τότε στο ρεπορτάζ του ο δημοσιογράφος του μεγάλου βρετανικού δικτύο.
Ποιοι ήταν οι πρώτοι φοιτητές του; Οι γιοι μερικών από τους πιο ισχυρούς άνδρες στη Βόρεια Κορέα, συμπεριλαμβανομένων των ανώτερων στρατιωτικών.
Στο Ίδρυμα φοιτούν περισσότεροι από 700 φοιτητές, ντυμένοι με μαύρες στολές, λευκά πουκάμισα, κόκκινους δεσμούς και μαύρα καπέλα.
Όλοι αυτοί επιλέγονται από το καθεστώς του Kim Jong-un για να λάβουν μια «Δυτική εκπαίδευση».
Όπως αναφέρει το πρώτο ρεπορτάζ του BBC για το θέμα, ο επίσημος στόχος του πανεπιστημίου είναι να τους εξοπλίσει με τις δεξιότητες που θα βοηθήσουν στον εκσυγχρονισμό της χώρας τους, σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα.
Όλες οι τάξεις ήταν στην αγγλική γλώσσα και μάλιστα πολλοί από τους διδάσκοντες ήταν Αμερικανοί.
Οι φοιτητές του ωστόσο δήλωναν ότι οι σχέσεις τους με τους Αμερικανούς μέσα στο πανεπιστήμιο τους είναι φιλικές. «Φυσικά, αρχικά ήμασταν νευρικοί, αλλά τώρα πιστεύουμε ότι οι Αμερικανοί είναι διαφορετικοί από τις ΗΠΑ», είπε χαρακτηριστικά ένας φοιτητής. «Θέλουμε να κάνουμε καλές σχέσεις με όλες τις χώρες», δήλωνε ο συμφοιτητής του.
Σήμερα στη Βόρεια Κορέα, επιτρέπεται μόνο η απόλυτη αφοσίωση στον «ανώτατο ηγέτη». Σύμφωνα με τις ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αυτή η αφοσίωση είναι αποτέλεσμα κοινωνικής «διδασκαλίας» και του φόβου εκτέλεσης ή φυλάκισης σε απάνθρωπα στρατόπεδα εργασίας.
«Το βασικό ερώτημα είναι αν το πανεπιστήμιο εκπαιδεύει εκείνους τους νεαρούς Κορεάτες που είναι πιθανότερο να αλλάξουν τη χώρα με θετικό τρόπο ή εκείνους που είναι πιθανότερο να διαιωνίσουν το σημερινό καθεστώς», δήλωνε χαρακτηριστικά στο BBC, ο Greg Scarlatoiu της διεθνούς Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της στη Βόρεια Κορέα που εδρεύει στην περιοχή.
Και κατά θλιβερό τρόπο αποδεικνύεται ότι είχε δίκιο…