Το κλίμα αισιοδοξίας που καλλιέργησε ο πρωθυπουργός με την ομιλία του στη ΔΕΘ αμφισβητείται, εν μέρει τουλάχιστον, από την αδήριτη πραγματικότητα των αριθμών,αλλά και από τα κατ εξοχήν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη. Ηδη από προχθές κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου επιχείρησε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση στα οικονομικά δεδομένα, εξέλιξη που επιβεβαιώθηκε και από τα στοιχεία για τα έσοδα του προϋπολογισμού που δημοσιοποιήθηκαν χθες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά τον Αύγουστο, παρά την έκρηξη της τουριστικής κίνησης τα έσοδα είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 1,1 δις,ενώ για το οκτάμηνο η υστέρηση φτάνει το 1,7 δισ. ευρώ. Η απόκλιση που κατά το υπουργείο Οικονομικών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μετάθεση της πληρωμής του ΕΝΦΙΑ κατά ένα μήνα δεν παύει να είναι ανησυχητική,γιατί αποδεικνύει την εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας πολιτών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων.
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που μια μέρα πριν κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας προειδοποιούσε ότι θα είναι δύσκολο να πιαστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 με αποτέλεσμα να χρειαστούν κάποια πρόσθετα μέτρα.Κάτι που επεσήμανε άλλωστε με τη γνωστή τακτική του και το ΔΝΤ που άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, καθώς «οι συνθήκες μπορούν να αλλάξουν».
Με περισσότερο ρεαλισμό από το αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου, τα στελέχη που διαχειρίζονται τη συμφωνία με τους δανειστές,προσπαθούν όπως φαίνεται να στείλουν ένα μήνυμα σε όσους βιάζονται να προεξοφλούν μια καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Και κυρίως να επισημάνουν ότι απαιτείται σοβαρότητα και συνέπεια στην εφαρμογή των όσων έχουν συμφωνηθεί για να μην τρέχουμε πάλι και να μην φτάνουμε με την επερχόμενη αξιολόγηση.
Γιατί παρά τις διακηρύξεις του πρωθυπουργού είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι συνολικά η κυβέρνηση και τα στελέχη του Σύριζα που έχουν επανδρώσει τον κρατικό μηχανισμό δεν διακρίνονται ούτε για την αποτελεσματικότητα τους, ούτε για την προσήλωση στις συμφωνίες που έχουν υπογράψει. Οι αντιφάσεις και οι ανεπάρκειες στην υλοποίηση των μέτρων που ψηφίζονται είναι δεδομένες και συνεχείς.
Μπορεί να υπάρχουν κάποια θετικά σημάδια για ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά έχει αποδειχθεί πολλάκις ότι αυτό το κλίμα μπορεί εξίσου εύκολα να αντιστραφεί με αδράνειες ή με αψυχολόγητες και ιδεοληπτικές αντιδράσεις. Λιγότερα λόγια λοιπόν και ανέξοδες υποσχέσεις και περισσότερη συνέπεια αν πράγματι θέλουν να γυρίσει σελίδα η οικονομία και η χώρα.
ΤΟ ΒΗΜΑ