Ενας αισθητήρας στο κάτω μέρος των παπουτσιών σας μπορεί να γίνει ο καλύτερος καθημερινός σας «σύμβουλος» για την προστασία της ευαίσθητης μέσης σας! Με ποιον τρόπο; Θα ανιχνεύει αν κινδυνεύετε να προκαλέσετε τραυματισμό στη μέση ενώ σηκώνετε κάτι βαρύ και έτσι θα σας προειδοποιεί να αλλάξετε στάση σώματος και να λυγίσετε τα γόνατα αντί να κάνετε κάμψη του κορμού για να σηκώσετε το βάρος.
Φορετοί αισθητήρες
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι υιοθετούν λάθος στάση σώματος όταν σηκώνουν βαριά αντικείμενα, αναφέρει η Εγια Μπαρκάλα από το Πανεπιστήμιο του Κεμπέκ στο Σικουτίμι του Καναδά. Ετσι η δρ Μπαρκάλα και οι συνεργάτες της κατασκεύασαν ένα ζευγάρι «φορετών» αισθητήρων που εντοπίζουν τη στάση σώματος κατά τη διάρκεια της διαδικασίας άρσης βάρους, όπως αναφέρουν με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό περιοδικό «Sensors».
«Αναζητούσαμε μια προληπτική προσέγγιση για τους τραυματισμούς στον χώρο εργασίας» σημειώνει η δρ Μπαρκάλα. Και η προσέγγιση αυτή βρέθηκε μέσω ενός συστήματος που αποτελείται από αισθητήρες πίεσης οι οποίοι τοποθετούνται στην εσωτερική σόλα των παπουτσιών και ανιχνεύουν πώς κατανέμεται το βάρος καθώς και ένα επιταχυνσιόμετρο που τοποθετείται στο καπέλο του χρήστη και παρακολουθεί τις κινήσεις του. Αυτός ο συνδυασμός αισθητήρων είναι τέλειος για τον εντοπισμό πολλών προβλημάτων της στάσης του σώματος, σημειώνει ο Τζέιμς Μπρούζι από το Πανεπιστήμιο Κόβεντρι στη Βρετανία που δεν συμμετείχε στη μελέτη.
Η ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Κεμπέκ ζήτησε από έναν εθελοντή να τοποθετήσει τους αισθητήρες στα παπούτσια του και το επιταχυνσιόμετρο στο καπέλο του και στη συνέχεια να σηκώσει μερικά κουτιά με διαφορετικούς τρόπους – τις μισές φορές ο εθελοντής ακολουθούσε την πιο σωστή και ασφαλή οδό λυγίζοντας τα γόνατα αλλά τις άλλες μισές σήκωνε τα κουτιά κάμπτοντας λανθασμένα τον κορμό του.
Σύστημα ακριβείας
Τα στοιχεία που συνελέγησαν από τους αισθητήρες εισήχθησαν σε ένα ειδικό λογισμικό. Ενας αλγόριθμος «δίδαξε» το σύστημα να διαχωρίζει τις σωστές από τις λάθος στάσεις σώματος. Όταν το σύστημα δοκιμάστηκε μπορούσε να κατηγοριοποιεί σωστά τη στάση σώματος στο 95% των φορών. Σύμφωνα με τη δρα Μπαρκάλα θα είναι εύκολο να προστεθεί ένα κουμπί στο σύστημα το οποίο θα δονείται ή θα παράγει ήχο ειδοποιώντας έτσι τον χρήστη ότι έχει λάθος στάση σώματος.
Οι ερευνητές σημειώνουν βέβαια ότι απαιτείται το σύστημα να δοκιμαστεί σε πολύ περισσότερα άτομα. Σχεδιάζουν τέτοιου είδους δοκιμές με μεγαλύτερους αριθμούς εθελοντών και τελικώς με πραγματικούς εργαζομένους, όπως αυτοί σε μεγάλα εργοστάσια ή αποθήκες, ή ακόμη και οι φορτοεκφορτωτές των αεροδρομίων. Η δρ Μπαρκάλα επισημαίνει ότι υπάρχουν ήδη κάποιες συσκευές που υπόσχονται να ανιχνεύουν αυτόματα πότε ο εργαζόμενος έχει λάθος στάση σώματος ενώ κάθεται στο γραφείο του, ωστόσο δεν υπάρχουν συστήματα που παρέχουν παρόμοια υπηρεσία για όσους σηκώνουν καθημερινά βάρη στην εργασία τους. Ένα σημαντικό επιπλέον πλεονέκτημα του συστήματος των ερευνητών του Πανεπιστημίου του Κεμπέκ είναι ότι μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί στον εξοπλισμό του κάθε χρήστη.