Την αυτεπάγγελτη έρευνα σε δύο υποθέσεις μείζονος κοινωνικού ενδιαφέροντος αποκάλυψε το μεσημέρι της Τρίτης ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, και πρώην πρόεδρος του ΣτΕ, κ. Κωνσταντίνος Μενουδάκος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παρεχώρησε με αφορμή την έκθεση πεπραγμένων της Αρχής για το 2016, μετά και την επίδοσή της στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Νίκο Βούτση. Πρόκειται για το θέμα της διαρροής μελέτης εταιρίας επικοινωνίας για λογαριασμό των ΕΛ.ΠΕ. Βόρειας Ελλάδας, η οποία σύμφωνα με δημοσιεύματα φέρεται ως «φακέλωμα» υπευθύνων για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης, αλλά και της σχετικής με τις ιδιωτικές τράπεζες φύλαξης γενετικού υλικού στην Ελλάδα_ υπόθεση που τελεί άλλωστε και υπό δικαστική διερεύνηση με αφορμή το λουκέτο στη «STEM-HEALTH».

Ο κ. Μενουδάκος κατέστησε πάντως σαφές ότι η Αρχή, πέρα και πάνω από τις επιμέρους υποθέσεις που την απασχολούν, θα πρέπει πλέον να κινηθεί με νέες ταχύτητες, παρά τις εγγενείς παθογένειες, σε ένα ιδιαιτέρως απαιτητικό ευρωπαϊκό περιβάλλον, ειδάλλως η χώρα αντιμετωπίζει κίνδυνο κυρώσεων και διασυρμού.
«Βρισκόμαστε σε ένα χρονικό ορόσημο, στον προθάλαμο μιας νέας νομοθεσίας που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από του χρόνου», τόνισε ο κ. Μενουδάκος, ο οποίος μόλις συμπλήρωσε έναν χρόνο θητείας στο τιμόνι της Αρχής. «Βασικός κορμός είναι ο νέος γενικός κανονισμός, ένα πιο συνεκτικό νομικό πλαίσιο, που θα ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ των εθνικών Αρχών στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διευρύνοντας τα δικαιώματα των φυσικών προσώπων αλλά και αυξάνοντας τις υποχρεώσεις εκείνων που φέρουν την ευθύνη της επεξεργασίας των δεδομένων».
Ο πρόεδρος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην εφαρμογή του νέου κανονισμού προσωπικών δεδομένων από τον Μάιο του 2018, τη νέα οδηγία που εστιάζει σε ζητήματα συνεργασίας Αστυνομίας και Δικαιοσύνης, τον νέο μηχανισμό διαβίβασης δεδομένων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη λεγόμενη Ασπίδα Προστασίας Ιδιωτικότητας (Privacy Shield), αλλά και την ολοκλήρωση του νέου κανονισμού για μεγαλύτερη προστασία στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.
Ο κ. Μενουδάκος στάθηκε ιδιαίτερα στην προοπτική λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα προσωπικά δεδομένα και την αλλαγή του τοπίου που αυτή θα επιφέρει. «Κρινόμαστε και συγκρινόμαστε, όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη δραστηριότητα μας να είναι πλέον ορατή σε περίπου 30 χώρες», σημείωσε ο κ. Μενουδάκος, ζητώντας από την πολιτεία να εξασφαλίσει τους οικονομικούς πόρους και το προσωπικό που απαιτείται ώστε η Αρχή να μην αποδειχθεί κατώτερη των –νέων –περιστάσεων, υφιστάμενη ακόμη και κυρώσεις.
«Η ελλιπής στελέχωση της Αρχής είναι το κυριότερο πρόβλημα της», είπε, «καθώς από τις 75 προβλεπόμενες οργανικές θέσεις, έχουν καλυφθεί, κι αυτές με το ζόρι, μόνον οι 40».
Η αύξηση των προσφυγών και οι προτεραιότητες


Σε μια χονδρική αποτίμηση, ο πρόεδρος δήλωσε ότι η Αρχή αντιμετωπίζει μεγάλο κύμα οχλήσεων αναφορικά με την αζήτητη διαφημιστική επικοινωνία, τα μηνύματα δηλαδή (spam) και τα τηλεφωνήματα με ή χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, για εμπορικούς σκοπούς, υποχρεώνοντας την να θέσει αυτές τις προσφυγές σε προτεραιότητα.
«Παρά την ελλιπή στελέχωσή της, σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο όγκο εισερχόμενων υποθέσεων, η Αρχή καταβάλλει διαρκείς προσπάθειες για βελτίωση της αποδοτικότητάς της», είπε ο κ. Μενουδάκος. «Παραθέτω ενδεικτικά κάποια χρήσιμα συγκεντρωτικά στοιχεία για το 2016: το σύνολο των διεκπεραιωμένων υποθέσεων προσφυγών/καταγγελιών, ερωτημάτων και γνωστοποιήσεων αρχείων και επεξεργασιών προσωπικών δεδομένων ανήλθε σε 3.105, αυξημένο κατά περίπου 9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο αριθμό του 2015. Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση του αριθμού των εισερχομένων υποθέσεων προσφυγών/καταγγελιών κατά περίπου 40% και ερωτημάτων και γνωστοποιήσεων κατά περίπου 12%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Περαιτέρω, σε 132 περιπτώσεις η εξέταση των υποθέσεων ολοκληρώθηκε με την έκδοση απόφασης».


Και συμπλήρωσε ο κ. Μενουδάκος: «Ενδεικτικά αναφέρω τις αποφάσεις με τις οποίες επιβλήθηκαν κυρώσεις σε εταιρείες για παραβιάσεις της νομοθεσίας για την αποστολή αζήτητων διαφημιστικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και για πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων με ή χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση για τον σκοπό προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών, τις αποφάσεις με αντικείμενο τις προσφυγές κατά της άρνησης της Google να ικανοποιήσει αίτημα κατάργησης συνδέσμων από τα αποτελέσματα διαδικτυακής αναζήτησης της μηχανής αναζήτησης Google Web Search ή τις αποφάσεις σχετικά με καταγγελίες για λειτουργία καμερών σε χώρους εργασίας. Επίσης, την Αρχή απασχόλησαν θέματα όπως ο τρόπος ενημέρωσης των οφειλετών από τις εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών, ο οποίος μπορεί να γίνει και δια του Τύπου, η διαδικασία τήρησης του Μητρώου του άρθρου 11 από τους παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών, η εφαρμογή βιομετρικών μεθόδων για τον έλεγχο εισόδου υποψηφίων από διεθνή ιδιωτικό εκπαιδευτικό οργανισμό, όπου απορρίφθηκε το σχετικό αίτημα ως μη αναλογικό, καθώς και ζητήματα ελέγχου των ηλεκτρονικών επικοινωνιών εργαζομένων από τους εργοδότες τους».
Τον κ. Μενουδάκο πλαισίωσαν στη συνέντευξη, ο αναπληρωτής πρόεδρος της Αρχής κ. Γεώργιος Μπατζαλέξης, ο διευθυντής του Τμήματος Ελεγκτών κ. Φίλιππος Μίτλεττον καθώς και ο διευθυντής Γραμματείας κ. Βασίλης Ζορκάδης.