Ισως πουθενά αλλού ο Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) δεν πέρασε καλύτερα (και άκουσε τόσα κομπλιμέντα) όσο στη Βουδαπέστη. Τον αποκάλεσαν τον «πολιτικό που ψάχνει η Ευρώπη», τον χαρακτήρισαν ως τον «πρωθυπουργό που αντιμετώπισε καλύτερα την κρίση» και τον «πολιτικό που έκανε τις μεγαλύτερες, σε περίοδο κρίσης, μεταρρυθμίσεις στην Υγεία». Και όλα αυτά μέσα σε μία ημέρα, στη διάρκεια των εργασιών της 67ης Συνόδου του Περιφερειακού Γραφείου Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που διεξάγεται στη Βουδαπέστη. Φαινόταν τόσο ικανοποιημένος ο Πρωθυπουργός από την αντιμετώπιση που είχε, που δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή εάν έλεγε κανείς ότι δεν θα ήθελε να φύγει από την Ουγγαρία.
nnn
Ηταν ο κύριος ομιλητής στο εν λόγω συνέδριο, αλλά δεν έχει και τόση σημασία τι είπε στην ομιλία του, όσο τι είπαν αυτοί που τον άκουσαν, δίνοντας έτσι στον κ. Τσίπρα ανάσα αισιοδοξίας μετά τα όσα συνέβησαν με την υπόθεση του Eldorado. Μάλιστα, όπως μου λένε από τη Βουδαπέστη, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης Τέντρος Αντανόμ που πήρε τον λόγο αμέσως μετά τον κ. Τσίπρα είπε επί λέξει (κάνοντας τον κ. Τσίπρα να χαμογελάσει από… υπερηφάνεια) ότι ο έλληνας πρωθυπουργός είναι ο πολιτικός που εκπροσωπεί την Ευρώπη, είναι το είδος του πολιτικού που χρειάζεται η Ευρώπη. Μετά από αυτά που άκουσε, άντε να επιστρέψει και να προσγειωθεί στην πραγματικότητα με τις αξιολογήσεις, με τις επενδύσεις που φεύγουν από τη χώρα μας και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τον κατηγορεί για αυταπάτες.
nnn
Αλλωστε, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, η Ελλάδα ήρθε αντιμέτωπη με δύο σοβαρές κρίσεις κατά τη διάρκεια της θητείας του: την οικονομική (περικοπές – λιτότητα) και την προσφυγική, και κατάφερε –όπως είπε –να σταθεροποιήσει το δημόσιο σύστημα υγείας, να διασφαλίσει πρόσβαση για όλους, να αντιμετωπίσει τα θέματα διαφθοράς, να φροντίσει τους πρόσφυγες με εμβολιασμούς όλων των παιδιών και να εξασφαλίσει την πρόσβαση ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα.
nnn
Στην ελληνική πρεσβεία ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση με εκπροσώπους του χωριού «Μπελογιάννης», δηλαδή τον δήμαρχο και μέλη του δημοτικού συμβουλίου. Δεν ξέρω ακριβώς τι ειπώθηκε, πάντως αμέσως μετά, στη συνάντηση (και στο γεύμα) που είχε με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, μπαίνοντας στο επιβλητικό γραφείο του (όπου απαγορεύτηκαν οι κάμερες) του είπε: «Βίκτορ, τον Μπελογιάννη και τα μάτια σου» (το είπε έτσι ακριβώς στα αγγλικά). Στο τέλος υπέγραψε και συμφωνία για την ίδρυση γραφείου της ΠΟΥ στην Αθήνα με συμβουλευτικό ρόλο στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.


Απόδραση από το Γκουαντάναμο


Μπορεί η κυβέρνηση να κάνει τα πάντα για να εμφανίζει τη χώρα στο εξωτερικό ως επενδυτικό Γκουαντάναμο, ωστόσο υπάρχουν φορείς που βάζουν τα δυνατά τους για να εκπέμπουν διαρκώς και αδιαλείπτως μηνύματα φιλικά προς τα ξένα κεφάλαια.
nnn
Σε αυτούς τους φορείς ανήκει η Ελληνική Ενωση Τραπεζών, η οποία υπό την ηγεσία του Νίκου Καραμούζη έχει θέσει ως προτεραιότητα την εμπεριστατωμένη ενημέρωση ξένων επενδυτών, αλλά και παραγωγικών θεσμών της αλλοδαπής, για τις βελτιούμενες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τις δυνατότητες του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.
nnn
Στη βάση αυτή μαθαίνω πως ο κ. Καραμούζης θα παραστεί στο διάστημα 11 -14 Οκτωβρίου στην Ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (Institute of International Finance – IIF), η οποία διοργανώνεται στην Ουάσιγκτον παράλληλα με την Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ (13 και 15 Οκτωβρίου).
nnn
Συνοδευόμενος από εκπρόσωπους και άλλων ελληνικών τραπεζών, ο πρόεδρος της ΕΕΤ και της Eurobank αναμένεται στις επαφές του με διεθνείς τραπεζίτες, fund managers και εκπρόσωπους διεθνών οργανισμών να επαναλάβει πως αν η Ελλάδα παραμείνει προσηλωμένη στην πολιτική των μεταρρυθμίσεων, διαθέτει όλα τα φόντα ώστε να καταστεί μια ανταγωνιστική οικονομία που θα κρύβει μόνον κέρδη και υπεραξίες για όσους επενδύσουν σε αυτήν.
nnn
Να σας ενημερώσω ότι στην Ετήσια Σύνοδο του IIF θα μετάσχουν, μεταξύ άλλων, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Σαμπίνε Λαουτενσλέγκερ, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μανούσιν, ο γενικός οικονομικός σύμβουλος της Allianz Μοχάμεντ Ελ Εριάν, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Société Général Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Τζον Κράιαν, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της BlackRock Λόρενς Φινκ και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley Τζέιμς Γκόρμαν.
nnn
Καταλαβαίνετε λοιπόν πως η εκπροσώπηση της Ελλάδας σε ένα φόρουμ τέτοιας εμβέλειας αποτελεί υψηλού βαθμού οικονομική διπλωματία. Δυστυχώς, η έκταση που λαμβάνουν γεγονότα όπως η υπόθεση της Eldorado Gold δυσκολεύει το έργο όλων όσοι θέλουν να διαφημίσουν την Ελλάδα στο εξωτερικό.
Ετοιμος ο Μητσοτάκης για τη Θεσσαλονίκη

Η μετάβαση του Προέδρου της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη δεν θα έχει σχέση με άλλες εμφανίσεις αρχηγών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως μαθαίνω. Ο κ. Μητσοτάκης έχει προετοιμαστεί κατάλληλα, θα βρίσκεται στη συμπρωτεύουσα από την Παρασκευή και θα έχει πλειάδα συναντήσεων όχι μόνον με παραγωγικές οργανώσεις, αλλά κυρίως με νέους. Ετσι το πλαίσιο των συναντήσεων που πραγματοποιεί, εν όψει ΔΕΘ και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη νέα γενιά, έχει προγραμματιστεί να συνομιλήσει με νέες μητέρες, ανά την Ελλάδα. Η πρώτη αυτή συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στο Περιστέρι και έτσι συνδυάζει και τη συνέχεια των επαφών του στα δυτικά προάστια της Αττικής όπου θα επιδιώξει η Νέα Δημοκρατία να αυξήσει να ποσοστά της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.


Ως ανέκδοτο θεωρούν στη ΝΔ αυτά που ειπώθηκαν στην Ουγγαρία

Στη ΝΔ έμαθαν τι συνέβη στην Ουγγαρία και τα λόγια που είπαν για τον κ. Τσίπρα και τα θεωρούν (εάν ισχύουν) ως ένα… ανέκδοτο και ότι ειπώθηκαν από πρόσωπα που δεν έχουν ιδέα τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα με τη διάλυση του ΕΣΥ και την κατάντια των νοσοκομείων. Είπαν μάλιστα ότι καλόν θα ήταν από το Γραφείο της Ευρώπης της ΠΟΥ, να ρωτήσουν και τα στελέχη της αντιπολίτευσης να τους πουν τι ακριβώς συμβαίνει στο χώρο της Υγείας και κυρίως να απευθυνθούν στους πολίτες, αλλά και στους συνταξιούχους που ταλαιπωρούνται και για το φάρμακό τους και για τη νοσηλεία τους, αλλά και τους Ελληνες γιατρούς (ακόμα και αυτούς που έφυγαν στο εξωτερικό) τι αντιμετωπίζουν καθημερινά στα νοσοκομεία.

Ποιος ασχολείται με τον Καρανίκα;

Ρώτησα πρωτοκλασάτο υπουργό εάν το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι υπάρχει πρόβλημα με τον σύμβουλο του Πρωθυπουργού Νίκο Καρανίκα μετά τα όσα ανήρτησε για την El Dorado και τα υβριστικά σχόλια που έκανε και πήρα την παρακάτω απάντηση; «Κανείς δεν ασχολείται με τον Καρανίκα, ούτε το Μαξίμου, ούτε ο Πρωθυπουργός». Ξαναρώτησα: «Δεν ασχολούνται επειδή δεν έχει αρμοδιότητες, επειδή δεν κάνει τίποτα;». Η απάντηση: «Οχι κάτι κάνει, αλλά γενικά δεν ασχολείται κανείς μαζί του». Τα συμπεράσματα δικά σας.

HeliosPlus