Η πυρηνική ενέργεια, παγκοσμίως, καλά κρατεί

Ο πλανήτης οδεύει προς την αποπυρηνικοποίησή του. Ωστόσο, εκτός από ορισμένους αποπυρηνικοποιημένους

Ο πλανήτης οδεύει προς την αποπυρηνικοποίησή του. Ωστόσο, εκτός από ορισμένους αποπυρηνικοποιημένους δήμους που με υπερηφάνεια ανακηρύσσουν οι αντιπυρηνικοί τους δήμαρχοι, σε διεθνές επίπεδο μάλλον λίγα γίνονται προς την κατεύθυνση αυτή. Οχι επειδή η κόντρα ΗΠΑ – Βόρειας Κορέας ξυπνά πυρηνικούς εφιάλτες της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, αλλά επειδή οι πυρηνικοί αντιδραστήρες που παράγουν ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς αντί να μειώνονται αυξάνονται.
Το 2016 λοιπόν κατασκευάστηκαν και λειτούργησαν 10 νέοι αντιδραστήρες, σύμφωνα με την Εκθεση για την Παγκόσμια Πυρηνική Βιομηχανία (WNIR 2017). Συνολικά 403 αντιδραστήρες παρήγαγαν ηλεκτρικό ρεύμα σε 31 χώρες του πλανήτη, πέντε χρόνια μετά το καταστροφικό ατύχημα της Φουκουσίμα, το οποίο τόσο σόκαρε τη Γερμανία που η καγκελάριος Μέρκελ έσπευσε να ανακοινώσει ότι η χώρα της θα έκλεινε όλους τους πυρηνικούς σταθμούς της.
Η WNIR 2017 διευκρινίζει ότι εκτός από τους 10 αντιδραστήρες που άρχισαν να παράγουν ενέργεια την περασμένη χρονιά, ξεκίνησε η κατασκευή δύο ακόμα. Από τις νέες πυρηνικές εγκαταστάσεις οι μισές βρίσκονται στην Κίνα, όπου η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από πυρηνική ενέργεια αυξήθηκε κατά 23% το 2016. Στα μέσα της χρονιάς που διανύουμε συνολικά 53 πυρηνικοί αντιδραστήρες βρίσκονται υπό κατασκευή, έναντι 68 στα τέλη του 2013.


Με το βήμα του κάβουρα


Οι συντάκτες της Εκθεσης πάντως παρατηρούν ότι οι εργασίες ανέγερσης δεν προχωρούν τάχιστα στους νέους αντιδραστήρες. Συγκεκριμένα, σε 37 από τους 53 αντιδραστήρες παρατηρούνται καθυστερήσεις, μερικές φορές τεράστιες, καθώς η κατασκευή 10 εκ των αντιδραστήρων αυτών ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια, ενώ η κατασκευή τριών εξ αυτών ξεκίνησε πριν από μία… τριακονταετία! Ακόμα και η ενεργοβόρα και ιλιγγιωδώς αναπτυσσόμενη Κίνα συμπεριλαμβάνεται στις χώρες στις οποίες παρατηρούνται καθυστερήσεις, καθώς 11 από τους 20 αντιδραστήρες που βρίσκονται εκεί υπό κατασκευή δεν θα παραδοθούν στην ώρα τους.
Η WNIR 2017 σημειώνει επίσης ότι η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος παγκοσμίως από πυρηνική ενέργεια έφθασε το 2016 τα 351 γιγαβάτ, ήταν δηλαδή αυξημένη κατά λιγότερο από 1% συγκριτικά με την παραγωγή του 2015. Το επίπεδο της παραχθείσης ενέργειας από πυρηνικούς αντιδραστήρες ήταν την περασμένη χρονιά χαμηλότερο από το 2006, όπου είχε σημειώσει ρεκόρ, και συγκρίνεται με εκείνα των αρχών της δεκαετίας του 2000.
Συνολικά πέρυσι το 48% της ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικούς σταθμούς συνολικά στον πλανήτη παρήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στη Γαλλία –πρόκειται αντιστοίχως για την πρώτη και τη δεύτερη χώρα παραγωγής ηλεκτρισμού από πυρηνικά εργοστάσια.
Ακολουθούν η Κίνα, η Ρωσία και η Νότια Κορέα. Οι πέντε αυτές χώρες παράγουν το 70% της πυρηνικής ενέργειας στον πλανήτη. Η έκθεση WNIR 2017 αναφέρει, τέλος, ότι η διάρκεια λειτουργίας που έχουν δώσει οι Αρχές των ΗΠΑ για τους 84 από τους 99 αντιδραστήρες που λειτουργούν στη χώρα είναι τα 60 έτη.

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.