Εχει η Γη περιοχές του… Αρη;

Η περιοχή του κόκκινου βράχου στη λεκάνη του Τσαϊντάμ στο δυτικό Κινχάι στην Κίνα έχει ονομαστεί το πιο «αρειανό»

Η περιοχή του κόκκινου βράχου στη λεκάνη του Τσαϊντάμ στο δυτικό Κινχάι στην Κίνα έχει ονομαστεί το πιο «αρειανό» μέρος στη Γη, καθώς τα φυσικά χαρακτηριστικά του, το τοπίο και το κλίμα είναι όμοια με αυτά του κόκκινου πλανήτη. Εκεί θα δημιουργηθεί μία «κοινότητα και μία κατασκήνωση του Αρη». Η κατασκήνωση θα έχει μία σειρά πειραματικών ενοτήτων –όπως καταλύματα, τα οποία θα αποτελέσουν τόπο βιωματικής μάθησης στον τομέα της αεροδιαστημικής, της αστρονομίας, της γεωγραφίας και των νέων μορφών ενέργειας. Η Κίνα ξεκίνησε ένα μη επανδρωμένο πρόγραμμα εξερεύνησης του Αρη και σχεδιάζει να δρομολογήσει μία αποστολή γύρω στο 2020.


Οι μετεωρίτες και η Σαντορίνη

Οι μετεωρίτες με προέλευση τον πλανήτη Αρη είναι τα μόνα δείγματα που αποδεδειγμένα μπορούν να δώσουν σημαντικές πληροφορίες για τις συνθήκες γένεσης και εξέλιξης του πλανήτη τα τελευταία τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια χρόνια. Εχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα περίπου 200 μετεωρίτες με προέλευση τον πλανήτη Αρη. Ωστόσο η φιλοδοξία του ανθρώπου για μια μελλοντική επανδρωμένη αποστολή στον Αρη απαιτεί επιπλέον στοιχεία για το είδος των πετρωμάτων που βρίσκονται εκεί, καθώς επίσης για μια πληθώρα ιδιοτήτων τους, όπως για παράδειγμα η αντοχή τους, η συνεκτικότητά τους, το ποσοστό του νερού και τα ορυκτά που περιέχουν, κ.ά. Αυτού του τύπου η έρευνα διευκολύνεται από τη μελέτη αρκετών γήινων ηφαιστειακών πετρωμάτων που μοιάζουν με μια ομάδα πετρωμάτων του πλανήτη Αρη, τους σεργκοτίτες. Τέτοια πετρώματα καλούνται «αρειανά ανάλογα» και μελετώνται επισταμένως από τους επιστήμονες για μια πληθώρα ιδιοτήτων τους.
Ο δρ Ιωάννης Μπαζιώτης, επίκουρος καθηγητής Ορυκτολογίας – Πετρολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Jet Propulsion Laboratory της Αμερικής, ηγείται της προσπάθειας που έχει ως στόχο τη μελέτη των ηφαιστειακών πετρωμάτων της Σαντορίνης. Η σύγκριση των πετρωμάτων της Σαντορίνης με αντίστοιχα πετρώματα από τις περιοχές της Ισλανδίας, της Νότιας Αφρικής και της Νορβηγίας, τα οποία θεωρούνται εξαιρετικά «αρειανά ανάλογα», έδειξε ότι η Σαντορίνη θα πρέπει να συμπεριληφθεί στη λίστα των «αρειανών αναλόγων». Ειδικότερα, οι φυσικές ιδιότητες, τα ορυκτολογικά συστατικά, οι δομές που σχηματίζονται σε επίπεδο μικροκλίμακας, καθώς και οι φασματοσκοπικές ιδιότητες παρουσίασαν μεγάλη ομοιότητα προς τις αντίστοιχες ιδιότητες των επιβεβαιωμένων «αρειανών αναλόγων».

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.