Η επίλυση των διαδικαστικών εκκρεμοτήτων και ειδικά του κρίσιμου θέματος της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας, είναι το μεγάλο στοίχημα αυτής της εβδομάδας, για την διαδικασία εκλογής αρχηγού στο νέο φορέα της Κεντροαριστεράς που εισέρχεται στην τελική ευθεία μετά την κατάθεση 10 υποψηφιοτήτων στο γραφείο του Νίκου Αλιβιζάτου. Στο πολιτικό μέτωπο οι υποψήφιοι πυκνώνουν το πρόγραμμα των περιοδειών και των επαφών τους.
Η διαδικασία εκλογής συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των πολιτών. Οι επιτελείς της Δημοκρατικής Συμπαράταξης βάζουν τον πήχη της συμμετοχής στις 120 χιλιάδες κόσμο. Την παρακολουθεί στενά και το Μέγαρο Μαξίμου. Από τη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η διεκδίκηση του χώρου, εξακολουθεί να έχει και άλλον μνηστήρα. Ο Κ. Τσίπρας εμφανίστηκε να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον ευρωπαϊκό αναστοχασμό της σοσιαλδημοκρατίας, θυμίζοντας τη συμμετοχή του στις συνεδριάσεις των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, τόνισε ότι στη μεταμνημονιακή εποχή στο πολιτικό σκηνικό έχουν διαμορφωθεί δύο πόλοι, η Δεξιά και η Αριστερά και κάλεσε τους υποψηφίους της Κεντροαριστεράς να διαλέξουν.
«Η Κεντροαριστερά θα πρωταγωνιστήσει το επόμενο διάστημα. Θα κάνουμε τη μεγάλη πολιτική ανατροπή για να εξασφαλίσουμε μια πραγματικά προοδευτική διακυβέρνηση στον τόπο και αυτό θα το πετύχουμε μέσα από την αυτόνομη πορεία που έχουμε χαράξει και στην οποία θα μείνουμε πιστοί» απάντησε η Φώφη Γεννηματά.
Τα ανοιχτά θέματα στην επιτροπή Αλιβιζάτου
Η επιτροπή Αλιβιζάτου που συνεδριάζει την Τρίτη καλείται να δρομολογήσει την επίλυση των εκκρεμών διαδικαστικών ζητημάτων και ειδικότερα το θέμα της εξ αποστάσεως ψήφου, επί του οποίου έχουν σημειωθεί οι πρώτες αψιμαχίες. Την Κυριακή ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας σε συγκέντρωση στο Γκάζι, τοποθέτησε το ζήτημα ψηλά στην ατζέντα του: «Είμαστε αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε μια πραγματικά μεγάλη παράταξη. Αυτή που θα υψωθεί σε νέα θεμέλια! Και δεν μπορούμε να διαπραγματευόμαστε εν έτει 2017 την ψήφο των ανθρώπων μας που είναι στο εξωτερικό. Το δίλημμα είναι απλό: Θέλουμε μικρές πόρτες ή μεγάλες ανοιχτές πόρτες; Θέλουμε να ψηφίσει η κοινωνία ή αρκούμαστε στους φανατικούς»; Ανάφερε. Άπαντες θεωρούν ότι μέσα στην εβδομάδα, πρέπει να βρεθεί λύση. Το ΠαΣοΚ αλλά και το ΚΙΔΗΣΟ είναι υπέρ της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας, θέτει όμως ως «κόκκινη γραμμή» την αυτοπρόσωπη παρουσία για την παραλαβή του κωδικού που θα επιτρέψει την εξ αποστάσεως ψήφο. Στη σημασία της εξ αποστάσεως ψήφου αναφέρθηκε και ο Γιώργος Καμίνης, κρατώντας χαμηλά τους τόνους: Το πιστεύω και το υποστηρίζω κι έχω ακούσει ειδικούς να με πείθουν στο πώς γίνεται, αδιάβλητα και φερέγγυα. Το οφείλουμε στους νέους που μέσα στην κρίση ξενιτεύθηκαν. Υπάρχουν όμως και άλλες απόψεις, καθόλα σεβαστές. Θα βρούμε λύσεις, ψυχραιμία χρειάζεται και κυρίως μια παιδεία διαλόγου. Δεν βοηθά να κάνουμε θέμα δημόσιας συζήτησης τεχνικές λεπτομέρειες» ανέφερε.
Τα οικονομικά και η προβολή των υποψηφίων
Στην επιτροπή θα συζητηθεί και ένα πλαίσιο κανόνων για τον έλεγχο των οικονομικών και την προβολή των υποψηφίων. Η επιτροπή ι όλα τα έξοδα των υποψηφίων να αναρτώνται, από το τέλος Σεπτεμβρίου, κάθε εβδομάδα στην ιστοσελίδα της επιτροπής. Δεν τίθεται χρηματικό όριο στις δαπάνες, παροτρύνονται όμως οι υποψήφιοι σε μια λιτή εκστρατεία. Η επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να προχωρήσει και στη σύσταση μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων που θα παρακολουθούν τις δαπάνες. Ο Γιάννης Ραγκούσης έχει ζητήσει τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής που μια εβδομάδα πριν τον πρώτο γύρο των εκλογών, να δημοσιοποιήσει το ύψος των δαπανών του κάθε υποψηφίου. Στα θέματα προβολής στόχος είναι να υπάρξει μια τουλάχιστον κοινή, τηλεοπτική παρουσία. Επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι που κατέχουν αξιώματα θα πρέπει να τα διαχωρίσουν από τη δράση τους ως υποψήφιοι και να μην τα χρησιμοποιούν για να προβάλλουν θέματα του προεκλογικού αγώνα.
Η επιτροπή καλείται επίσης να διευθετήσει και άλλα διαδικαστικά ζητήματα όπως αυτό του τελικού αριθμού των εκλογικών κέντρων και των χώρων που θα λειτουργήσουν.
Θέμα ημερομηνίας του δεύτερου γύρου ανοίγει ο Θεοδωράκης
Θέμα αλλαγής της ημερομηνίας διεξαγωγής του δεύτερου γύρου των εκλογών άνοιξε ο Σταύρος Θεοδωράκης. «Στις 12 του Νοέμβρη όμως δεν μπορούν να γίνουν οι επαναληπτικές εκλογές. Τότε είναι ο μεγάλος μαραθώνιος της Αθήνας. Όλοι τρέχουμε. Και όσοι δεν τρέχουμε παρακολουθούμε και εμψυχώνουμε αυτούς που τρέχουν. Η πόλη είναι κομμένη στα δύο και τα ΜΜΜ στη μισή Αθήνα δεν κινούνται. Αυτό, λοιπόν, είναι ένα λαθάκι που ελπίζω τις επόμενες ημέρες να διορθωθεί» δήλωσε.
Ένταση για τις δημοσκοπήσεις
Το Σάββατο και την Κυριακή είδαν το φως της δημοσιότητας οι πρώτες δημοσκοπήσεις προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις. Το γεγονός ότι σε δημοσκόπηση (Εφημερίδα των Συντακτών) μετρήθηκε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος που είχε δηλώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος προκάλεσε την αντίδραση του: «Σύμφωνα με την ταυτότητα της έρευνας, η δημοσκόπηση διεξήχθη από τις 4 έως και τις 7 Σεπτεμβρίου, συνεπώς για 3 από τις 4 ημέρες της έρευνας μετρούσαν την υποψηφιότητα μου ενώ είχα ήδη ξεκαθαρίσει δημόσια ότι δεν θα είμαι υποψήφιος. Θα επρόκειτο για αστείο αν δεν ήταν εξαιρετικά προβληματικό και ύποπτο» ανέφερε σε δήλωση του.
Εξαιρετικά σκληρό ήταν και το σχόλιο της Χαρ. Τρικούπη. « Το δις και τρις εξαμαρτείν ουκ ανδρών «σοφών» και «πανσόφων» Υπέρ – Υπουργών καθοδηγητών τους. Αυτό το μήνυμα ας το λάβουν σοβαρά υπόψη τους, τόσο ορισμένοι Υπουργοί και «αυλικοί» του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και διάφορα στελέχη -«αυλικοί» της ΝΔ. Ότι μέσων και αν μετέλθουν, σε όσες γελοιότητες και αν καταφύγουν, στις 5 Νοεμβρίου η βάση της μεγάλης Κεντροαριστεράς θα ψηφίσει κόντρα στους σχεδιασμούς και τις επιθυμίες τους» σημείωσε σε σχόλιο του το γραφείο Τύπου του ΠαΣοΚ.
Για αλλοίωση των όρων εκλογής του νέου αρχηγού έκανε λόγο ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: «Πληροφορούμαι και διαβάζω δημοσκοπήσεις που αφορούν την επιρροή υποψηφίων για τη διεκδίκηση της ηγεσίας του ενιαίου φορέα. Έρευνες που μετρούν ονόματα πριν ανακοινωθούν υποψηφιότητες, καθώς και πρόσωπα τα οποία έχουν δηλώσει ότι δεν θα συμμετέχουν στην διαδικασία. Οι παραπάνω ενέργειες είναι πολιτικά ανήθικες, επιστημονικά αβάσιμες και επαγγελματικά αντιδεοντολογικές», δήλωσε