Και καλά το πακέτο Γιούνκερ που είναι δύσκολα λεφτά, καθώς για να τα πάρεις, όπως λέει και ο Αλ. Φλαμπουράρης, «θέλει μπίζνες πλαν και έσοδα-έξοδα, συν». Το δύσμοιρο το Ελληνικό, η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση που επιχειρείται στην Ευρώπη, του οποίου τα έξοδα και τα έσοδα είναι σκοτούρα άλλων, γιατί να περιμένει στο παρά πέντε τους αρχαιολόγους και τους δασάρχες και τι ακριβώς ψάχνουν; Πού ήταν το ΚΑΣ τόσες δεκαετίες που λειτουργούσε ως αεροδρόμιο το Ελληνικό; Σε ποια άλλη χώρα δεν θα είχε συμφωνηθεί ήδη ο τρόπος να συνυπάρξει το κολοσσιαίο αυτό έργο που περιλαμβάνει και δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου, με όποιες αρχαιότητες βρεθούν και δεν μπορούν να μετακινηθούν; Ποιος θα διαφωνήσει με τη δημιουργία και ενός αρχαιολογικού πάρκου εφόσον προκύψει; Τα αρχαιολογικά ευρήματα δεν εμπόδισαν το μετρό, που άλλαξε την καθημερινότητα στην πρωτεύουσα. Οσο για τον κύριο Δασάρχη, έχει άραγε καταγεγραμμένα, για αυτό το δάσος-φάντασμα που επικαλείται, περισσότερα δέντρα από όσα που θα φυτευτούν στα 2.000.000 τ.μ. του νέου πάρκου;
Η κακοήθης γραφειοκρατία σε συνδυασμό με τοπικά συμφέροντα, την άσκηση εξουσίας από επιστημονικές και επαγγελματικές συντεχνίες και τις συνδικαλιστικές βαρβαρότητες, δημιουργούν το δηλητηριώδες περιβάλλον που κρατά παράλυτη τη χώρα μας. Οταν καταγγέλλεται χωρίς να αντικρουστεί ότι οι αρχαιοφύλακες παρασκηνιακώς καθυστερούν τις αλλαγές στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, που είχε βάλει στόχο να φέρνει 300 εκατομμύρια έσοδα στο κράτος, πόσο μπορούμε να ελπίζουμε ότι γυρίζουμε σελίδα; Και όταν μπλοκάρεται άνευ λόγου μια επένδυση δισεκατομμυρίων που θα αλλάξει τη θέση της Αθήνας στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη και θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, τότε η συμβολική τουρνέ του Πρωθυπουργού στους επενδυτές ακυρώνεται αμέσως. Στην Ελλάδα που οι πολίτες περιορίζουν λόγω ανέχειας ακόμη και την κατανάλωση φρέσκου γάλακτος, το περίφημο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο μετά τις πολυετείς καθυστερήσεις έχει την άνεση να αναβάλλει τις αποφάσεις του για αργότερα, να καθυστερεί περαιτέρω μια επένδυση που λόγω του μεγέθους της μπορεί να επανεκκινήσει την ελληνική οικονομία!
Για όσους είναι όμως υπεράνω χρημάτων, έχω πρόχειρο ένα παράδειγμα από έναν διαφορετικό τομέα όπου η γραφειοκρατία που προκύπτει από νόμους και διατάξεις δεν απειλεί την οικονομία, αλλά βαριά ασθενείς συμπολίτες μας. Ξέρετε πόσο χρόνο θέλει να επισκευασθεί ένα ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα δημόσιου νοσοκομείου; Οπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών», το λιγότερο ενάμιση μήνα. Εκτός των άλλων απαιτείται συνεδρίαση Διοικητικού Συμβουλίου δύο φορές για μια απλή επισκευή! Φαντάζεστε τι γίνονται οι καρκινοπαθείς που αναλογούν στο χαλασμένο μηχάνημα; Ή κινδυνεύουν να πεθάνουν ή οδηγούνται σε ιδιωτικά νοσοκομεία…
Εχει δίκιο ο κ. Τσίπρας όταν λέει ότι το κόμμα του ευθύνεται λιγότερο από όλους για το ελληνικό παράδοξο, τις κακοδαιμονίες, τις αγκυλώσεις, τις παθογένειες. Τι κάθεται λοιπόν, ας τα αλλάξει όλα τώρα…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ