Ανησυχία για το αεροδρόμιο Μακεδονία από Τζιτζικώστα – Μπουτάρη

Άμεση απάντηση ως προς την αναγκαιότητα ή μη των εργασιών στη διασταύρωση των διαδρόμων προσαπογείωσης του αεροδρομίου «Μακεδονία» ζητούν από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστο Σπίρτζη, με κοινή επιστολή τους ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστα και ο Δήμαρχος, κ. Γιάννης Μπουτάρης.

Άμεση απάντηση ως προς την αναγκαιότητα ή μη των εργασιών στη διασταύρωση των διαδρόμων προσαπογείωσης του αεροδρομίου «Μακεδονία» ζητούν από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστο Σπίρτζη, με κοινή επιστολή τους ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστα και ο Δήμαρχος, κ. Γιάννης Μπουτάρης.

Εκφράζοντας την ανησυχία τους για ανακοπή του αυξανόμενου τουριστικού ρεύματος, γεγονός που έχουν αναδείξει το προηγούμενο διάστημα και αεροπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό «αν όντως η ζημία που θα προκληθεί στον αερολιμένα, στον τουρισμό και στις αεροπορικές μετακινήσεις μπορεί να αποφευχθεί».


Εκτιμάται μάλιστα από τις εταιρείες ότι η δυνατότητα εξυπηρέτησης πτήσεων στο αεροδρόμιο θα μειωθεί λόγω των εργασιών κατά 75% τουλάχιστον επί τέσσερις και πλέον μήνες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επισκεψιμότητα και την οικονομική ζωή της πόλης. Παράλληλα, η Fraport Greece, που έχει αναλάβει τη διαχείριση του αεροδρομίου, επικαλούμενη ενδελεχείς μελέτες κι ελέγχους που έχει πραγματοποιήσει, εκτιμά ότι η κατάσταση των δύο διαδρόμων είναι άριστη και μπορεί να εξυπηρετήσει την κίνηση για τουλάχιστον δύο δεκαετίες.
Οι δύο τοπικοί άρχοντες επικαλούμενοι τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί από όλους τους φορείς της πόλης για την αύξηση της τουριστικής κίνησης, αλλά και το γεγονός ότι οι διεθνείς αερομεταφορείς καλούνται άμεσα να καταθέσουν πτητικά προγράμματα, ζητούν την άμεση ανταπόκριση του αρμόδιου υπουργού.
Σημειώνεται ότι η συζήτηση για τις εργασίες αναβάθμισης της διασταύρωσης των δύο διαδρόμων έχει ξεκινήσει από το 2006, οπότε έγινε και ο σχεδιασμός τους. Μια δεκαετία αργότερα, το 2016, αποφασίστηκε να ξεκινήσουν οι εργασίες, προκαλώντας την αντίδραση φορέων της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι θεώρησαν ότι η πραγματοποίησή τους κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου θα επέφερε σοβαρό πλήγμα στον τουρισμό. Τότε το αρμόδιο υπουργείο έκρινε ότι έπρεπε οι εργασίες έπρεπε να μεταφερθούν στη χειμερινή περίοδο.
Το πλήρες κείμενο τη επιστολής

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Mε ιδιαίτερη αγωνία η τοπική κοινωνία και ο παραγωγικός κόσμος της Θεσσαλονίκης, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας παρακολουθούμε τον αδόκιμο διάλογο γύρω από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και την αναγκαιότητα ή μη των έργων στο σημείο διασταύρωσης των διαδρόμων προσγείωσης/απογείωσης 16/34 και 10/28.
Οι φορείς της πόλης της Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με όλους τους επαγγελματίες του τουρισμού, έχουν καταβάλει τα τελευταία χρόνια μια μεγάλη και σημαντική προσπάθεια για την τοποθέτηση της Θεσσαλονίκης ως προορισμού στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Η προσπάθεια αυτή έχει φέρει σημαντικά, υλικά και άυλα οφέλη στην πόλη με θετικό και μετρήσιμο αποτύπωμα.
Ταυτόχρονα, βέβαια, όπως πολύ καλά γνωρίζετε τόσο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όσο και ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχουν στηρίξει με όλες τους τις δυνάμεις κάθε εκσυγχρονιστική και αναπτυξιακή προσπάθεια που καταβάλετε κι εσείς από την πλευρά σας για τις υποδομές της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας.
Στο πλαίσιο αυτό προστίθεται και η σημαντική αύξηση της κίνησης που γνωρίζει το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης ως αποτέλεσμα των προσπαθειών όλων μας για τον τουρισμό, αλλά και για την ανάπτυξη των υπηρεσιών του και τη βελτίωση της εικόνας και των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Επιθυμία όλων των συμπολιτών μας είναι αυτή η αναπτυξιακή προσπάθεια που αναμορφώνει τη Θεσσαλονίκη και που θα κάνει ακόμα προσφιλέστερες τις τουριστικές της υπηρεσίες να μην αναχαιτιστεί.
Κύριε Υπουργέ,
Επειδή δεν θα επιθυμούσαμε να δούμε την ανακοπή των αυξητικών τάσεων εισερχομένου τουρισμού στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», επειδή γνωρίζουμε την αγωνία των επαγγελματιών της περιοχής μας κι επειδή οι διεθνείς αεροπορικές εταιρείες οφείλουν άμεσα να καταθέσουν τα πτητικά τους προγράμματα, θα θέλαμε από εσάς να δοθεί μια ξεκάθαρη απάντηση για το αν όντως υπάρχει αναγκαιότητα εκτέλεσης των έργων στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» κι αν όντως η ζημία που θα προκληθεί στον αερολιμένα, στον τουρισμό και στις αεροπορικές μετακινήσεις μπορεί να αποφευχθεί.
Λόγω του κατεπείγοντος του ζητήματος, θα επιθυμούσαμε κ. Υπουργέ μια άμεση απάντηση από την πλευρά σας προς ωφέλεια, ασφάλεια αλλά και εξασφάλιση προοπτικής των επαγγελματιών του τουρισμού, αλλά και όλων των κατοίκων της περιοχής μας που επωφελούνται από την τουριστική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας ή χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους (επαγγελματικές ή άλλες) το αεροπλάνο.
Θέλουμε την απάντησή σας, ώστε κι εμείς από την πλευρά μας, ως Τοπική Αυτοδιοίκηση να ενημερώσουμε υπεύθυνα τους πολίτες και τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες και να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης και δημιουργίας εσφαλμένων εντυπώσεων.
Με εκτίμηση,
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας
Απόστολος Τζιτζικώστας
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης
Γιάννης Μπουτάρης»

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.