προς το αύριο

Το υπερηχητικό τρένο που κατασκευάζει ο αμερικανός μεγιστάνας Ελον Μασκ και το οποίο θα αγγίζει τα χίλια χλμ./ώρα θα μοιάζει κυριολεκτικά με... χελώνα μπροστά στο τρένο που θέλει να κατασκευάσει η China Aerospace Science and Industry Corporation (CASIC), ο κύριος εργολάβος του διαστημικού προγράμματος της Κίνας.

Το υπερηχητικό τρένο που κατασκευάζει ο αμερικανός μεγιστάνας Ελον Μασκ και το οποίο θα αγγίζει τα χίλια χλμ./ώρα θα μοιάζει κυριολεκτικά με… χελώνα μπροστά στο τρένο που θέλει να κατασκευάσει η China Aerospace Science and Industry Corporation (CASIC), ο κύριος εργολάβος του διαστημικού προγράμματος της Κίνας. Τα στελέχη της CASIC ανακοίνωσαν ότι η εταιρεία έχει ξεκινήσει την προσπάθεια για την κατασκευή ενός τρένου που θα κινείται με ταχύτητες 4.000 χιλιομέτρων ανά ώρα! Θα κινείται δηλαδή με ταχύτητα διπλάσια από αυτή των υπερηχητικών αεροσκαφών Κονκόρντ. Τα τρένα αυτά θα είναι επί της ουσίας ιπτάμενα, αφού θα «αιωρούνται» πάνω σε μαγνητικά συστήματα ανάρτησης σε κενό αέρος. Μπορεί τεχνολογικά να είναι εφικτή η κατασκευή του συγκεκριμένου τρένου, ωστόσο μένει να διαπιστωθεί αν και πόσο το ταξίδι σε αυτές τις συνθήκες θα είναι ευχάριστο ή ακόμη και ανεκτό για τους επιβάτες.
Τιμόνι… Αϊνστάιν
Ο χαρακτηρισμός «έξυπνο» για το φουτουριστικό τιμόνι Sayer που παρουσίασε η Jaguar είναι μάλλον… φτωχός για να αποτυπώσει τις δυνατότητές του. Πρόκειται για ένα τιμόνι υψηλής νοημοσύνης που κάνει πολύ περισσότερα από το να ελέγχει την κίνηση του οχήματος. Το Sayer δέχεται φωνητικές εντολές και μπορεί να προγραμματίζεται για μια σειρά από εργασίες. Για παράδειγμα, ο κάτοχος του οχήματος θα λέει στο Sayer από το βράδυ πού πρέπει να πάει την επόμενη ημέρα και τι ώρα πρέπει να βρίσκεται εκεί. Το τιμόνι θα κάνει τους απαραίτητους υπολογισμούς και θα πει στον κάτοχό του την ώρα που πρέπει να ξυπνήσει. Την επόμενη ημέρα το τιμόνι θα αναλάβει μόνο του τον έλεγχο του οχήματος και θα το φέρει μπροστά στην πόρτα του κατόχου την ώρα που έχει οριστεί από το προηγούμενο βράδυ. Οταν ο κάτοχος του οχήματος μπει σε αυτό, το τιμόνι θα του προτείνει διαδρομές είτε για να πάει πιο γρήγορα είτε πιο ευχάριστα στον προορισμό του. Και αυτή είναι μία μόνο από τις πολλές δυνατότητες του τιμονιού!
Ατομικό σινεμά 3D
Τα τελευταία νέα για την κατ’ οίκον ψυχαγωγία μάς έρχονται από την εταιρεία Cinera, η οποία παρουσίασε προσφάτως μια κάσκα που υπόσχεται στον κάτοχό της μια μοναδική εμπειρία παρέχοντάς του τη δυνατότητα να παρακολουθεί κινηματογραφικές ταινίες σε περιβάλλον τριών διαστάσεων! Σύμφωνα με την εταιρεία η κάσκα είναι προηγμένη τεχνολογικά, έτσι ώστε η ποιότητα της εικόνας να είναι άριστη και να μην προκαλεί τις συνήθεις παρενέργειες στον χρήστη, όπως, για παράδειγμα, ναυτία. H κάσκα διαθέτει θύρες HDMI, USB and Micro USB ώστε να μπορεί να αναπαράγει υλικό από πολλές και διαφορετικές πηγές, ενώ παράλληλα μπορεί να συνδέεται με το Internet μέσω ασύρματης σύνδεσης (wi-fi) και να εμπλουτίζει ακόμη περισσότερο την εμπειρία.

Αποκλειστική (ψηφιακή)νοσοκόμα

Ονομάζεται Welbi, μοιάζει με συσκευή GPS, αλλά ως προς τις δυνατότητές του θυμίζει το περίφημο Tricorder, τη φορητή συσκευή στο Star Trek με την οποία ο γιατρός Μακ Κόι μπορούσε να κάνει μετρήσεις και ελέγχους σε κάποιον από απόσταση. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα επαναστατικό σύστημα το οποίο μπορεί να ελέγχει τις ζωτικές λειτουργίες όσων βρίσκονται μέσα στο δωμάτιο που είναι εγκατεστημένο. Κάνοντας χρήση ραδιοκυμάτων χαμηλής ισχύος, η συσκευή παρακολουθεί τον καρδιακό ρυθμό, την αναπνευστική λειτουργία και άλλα ιατρικά δεδομένα όσων βρίσκονται εντός του βεληνεκούς της. Οι μετρήσεις εμφανίζονται στην οθόνη της αλλά ταυτόχρονα αποστέλλονται σε ένα «νέφος» (ψηφιακοί χώροι αποθήκευσης δεδομένων στο Internet) έτσι ώστε να έχουν άμεσα πρόσβαση σε αυτές οι γιατροί αλλά και άλλοι ενδιαφερόμενοι. Στόχος όσων τη δημιούργησαν είναι να βοηθήσουν στην παρακολούθηση ηλικιωμένων ατόμων που ζουν μόνα τους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.