«Θα θέλαμε να μας ενημερώσετε για τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά», είπαν οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων στη Φώφη Γεννηματά κατυά τη χθεσινή τους συνάντηση. Το αίτημα τους έγινε άμεσα αποδεκτό. Η πρόεδρος του ΠαΣοΚ αξιοποίησε την ευκαιρία να στείλει το μήνυμα της για τη διαδικασία εκλογής του επικεφαλής του νέου φορέα αλλά και για την στρατηγική του.

«Είναι ένα πολύ σοβαρό εγχείρημα» είπε. Και επεσήμανε ότι πολιτικός στόχος, είναι «η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να ηττηθεί και η ηγεσία αλλά και η πολιτική που εφαρμόζει. Ο μόνος τρόπος για να ηττηθεί στρατηγικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η ενδυνάμωση του πόλου της Δεξιάς αλλά το να πάρει η Κεντροαριστερά τον χώρο της πίσω». Η κυρία Γεννηματά, τόνισε ότι «η μεγάλη Κεντροαριστερά που δημιουργούμε θα εγγυηθεί το τέλος της επιτροπείας και την προοδευτική διακυβέρνηση.»

Οι επιτελείς της Χαρ. Τρικούπη, θεωρούν ότι η διαδικασία θα είναι επιτυχής αφού προβλέπουν ότι θα προσέλθουν σε αυτή περί του 150 χιλιάδες πολίτες. Υπάρχουν, όμως και εκκρεμότητες. Οι αποφάσεις για τον τρόπο που θα διεξαχθεί η εξ αποστάσεως ψηφοφορία, μετατίθενται για την επόμενη εβδομάδα και ίσως χρειαστεί μια «συμφωνία κορυφής» αν τελικά το θέμα δεν διευθετηθεί στο πλαίσιο της επιτροπής. Την Τρίτη, ο Γιώργος Καμίνης δήλωσε στον Σκαι ότι «η ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι ζήτημα δημοκρατίας, κυρίως για τα παιδιά μας που έχουν φύγει στο εξωτερικό». Ο Γιάννης Ραγκούσης τόνισε ότι « η νέα Προοδευτική παράταξη έχει πολιτικό και ιστορικό χρέος να ανοίξει νέους δρόμους, να πει ναι στην καινοτομία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και πρόσθεσε ότι «οι εύλογες επιφυλάξεις για την ασφάλεια του συστήματος πρέπει να μας οδηγήσουν στη λήψη των αναγκαίων διασφαλίσεων, σε καμία περίπτωση στην απόρριψη της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.»

Γ. Παπανδρέου: Πολυκομματικός ο νέος φορέας

Την Τετάρτη ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε κομματική διαδικασία του ΚΙΔΗΣΟ, έδωσε το στίγμα του, στη συζήτηση για τη μορφή του νέου φορέα, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει ακόμα η ώσμωση που θα επέτρεπε την άμεση σύμπτυξη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε ενιαίο φορέα. « Ούτε το έδαφος σε αυτή τη συγκυρία, για ένα νέο μεγάλο φορέα που θα ξεκινούσε από το μηδέν, σβήνοντας μονομιάς ιστορία, μνήμες και παραδόσεις.» Είναι προφανές, σημείωσε ο κ. Παπανδρέου «ότι, στην εκλογική διαδικασία που έχουμε μπροστά μας, καλούμαστε να αναδείξουμε τον επικεφαλής του ενιαίου πολιτικού πολυκομματικού φορέα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.»
Σε ότι αφορά τη πιθανή υποψηφιότητα του, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν διεκδικεί αξιώματα αλλά το ρόλο του εγγυητή της πορείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης «που βρίσκεται σε εξέλιξη, προτάσσοντας την ανάγκη να διαφυλάξουμε την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητά του εγχειρήματος. Τονίζω: Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας. Πολλές ήδη και οι υποψηφιότητες. Απαιτείται νηφαλιότητα και καθαρή ματιά, μακριά από πρόσκαιρες εντυπώσεις και τακτικισμούς. Το ενδιαφέρον μου το στρέφω στη μεγάλη εικόνα. Στις ευρύτερες απαιτήσεις του τόπου αλλά και της παράταξης. Με γνώμονα αυτήν θα πορευτώ.»
Ο Γ. Παπανδρέου αναμένεται μέχρι την Παρασκευή, να θέσει το δικό του πλαίσιο για το εγχείρημα, επιμένοντας, στον πολυκομματικό χαρακτήρα του νέου φορέα που θα διασφαλίζει την αυτονομία των κομμάτων.

Υποψήφιος ο Κωνσταντινόπουλος

Την Τετάρτη ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Ο βουλευτής Αρκαδίας ζήτησε τη συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες ίδρυσης του νέου φορέα. «Η ίδρυση της μεγάλης, Δημοκρατικής Προοδευτικής μας Παράταξης, αποτελεί εθνικό γεγονός, που θα βάλει τέλος στην καταστροφική πορεία, στην οποία μας οδηγούν οι επιλογές Τσίπρα-Καμμένου», αναφέρει στη δήλωση του και προσθέτει: «Με τη συμμετοχή σας θα οικοδομήσουμε την προοδευτική κυβερνητική πρόταση, θα ηττηθεί στρατηγικά ο εθνικολαϊκισμός της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μαζί θα αντιμετωπίσουμε τη ΝΔ ως τον άλλο πόλο κυβερνητικής πρότασης. Ο κ. Κωνσταντινόπουλος που ήταν υποψήφιος και το 2015 λαμβάνοντας ένα ποσοστό της τάξης του 25%, εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος «της νέας γενιάς ευθύνης της Παράταξης». «Ζητώ την στήριξή σας στην υποψηφιότητά μου εκπροσωπώντας τη νέα γενιά ευθύνης της Παράταξης, που παρέμεινε όρθια στα δύσκολα και τίμησε την ιστορία του ΠΑΣΟΚ» σημειώνει. Η υποψηφιότητα του κ. Κωνσταντινόπουλου είναι η έκτη που ανακοινώνεται επισήμως. Την Παρασκευή αναμένεται η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Νίκου Ανδρουλάκη.

Περιοδείες Θεοδωράκη- Καμίνη

Περιοδεία στη Στερεά Ελλάδα πραγματοποίησε την Τρίτη ο Σταύρος Θεοδωράκης. Συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη. Και οι δύο συμφώνησαν στην σημασία που έχει για τη χώρα ένας δυνατός και σύγχρονος φορέας στο κέντρο. Ο κ. Θεοδωράκης επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, και το εργοστάσιο της Chipita όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της εταιρείας Σπύρο Θεοδωρόπουλο.