Οι διαχρονικά,προνομιακές θα λέγαμε, σχέσεις Ελλάδας και Γαλλίας επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμα φορά με την επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα και κατά τις συνομιλίες του με την πολιτική ηγεσία της χώρας. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια της κρίσης η συμβολή της Γαλλίας σε κρίσιμες φάσεις του ελληνικού προβλήματος υπήρξε ουσιαστική καθώς συνέβαλλε στην αποκλιμάκωση της έντασης και διευκόλυνε τις συμφωνίες με τους δανειστές.
Η επίσκεψη Μακρόν, πέρα από το συμβολικό χαρακτήρα της, έδωσε μια ακόμα ώθηση στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων αλλά προσέφερε και μια νότα υποστήριξης στην ελληνική πλευρά ενόψει των διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση. Είναι γεγονός όμως ότι ο γάλλος Πρόεδρος υπήρξε ιδιαίτερα προσεκτικός στις τοποθετήσεις του.
Αφού διαβεβαίωσε ότι στηρίζει την Ελλάδα στην προσπάθεια υλοποίησης των δεσμεύσεών της μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, υπογράμμισε με σαφήνεια την αναγκαιότητα η Αθήνα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις ώστε να επανέλθει στην ανάπτυξη. Ίσως το πιο σημαντικό μήνυμα του ήταν προς το ΔΝΤ όταν επεσήμανε ότι «δεν είναι δυνατόν να κουράζουμε όλο το βράδυ τους υπουργούς μας και τους συνεργάτες μας για να υπολογίζουμε το ακριβές ποσοστό της ανάπτυξης που θα έχει η Ελλάδα για τα επόμενα τρία χρόνια».
Το ουσιαστικό ωστόσο αντίκρισμα των δηλώσεων Μακρόν θα το διαπιστώσουμε σύντομα, καθώς θα εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση. Πέρα από τις αμέσου ελληνικού ενδιαφέροντος επισημάνσεις του, έχουν ιδιαίτερη σημασία οι διαπιστώσεις του για την αλλαγή πορείας στην Ευρώπης, καθώς είναι δεδομένο ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα ανοίξει η συζήτηση για αλλαγές στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Αλλαγές που θα διαμορφωθούν σε σημαντικό βαθμό από το γαλλο – γερμανικό άξονα και θα επηρεάσουν ουσιαστικά το σύνολο της ευρωζώνης. Γιατί όσο εμείς να είμαστε προσκολλημένοι στα δικά μας προβλήματα,αλλά οι εξελίξεις θα επιταχυνθούν με την Ελλάδα ως συνήθως θεατή.
Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι έχουν μεν τη σημασία τους οι όποιες δηλώσεις συμπαράστασης, αλλά επί της ουσίας καμιά χώρα δεν θα θυσιάσει τα εθνικά της συμφέροντα ή τις ευρύτερες συμμαχίες της για χάρη μας. Όσα θετικά λόγια κι αν ακούσουμε στο τέλος της μέρας, η δική μας προσπάθεια και συνέπεια, η δική μας αποφασιστικότητα να υλοποιήσουμε τις αλλαγές που χρειαζόμαστε, θα κρίνουν την έξοδο από την κρίση. Γιατί δεν μπορούμε να περιμένουμε θαύματα από πουθενά ,μια και όπως είπε ο Μακρόν κλείνοντας την ομιλία του στην Πνύκα με το στίχο του Γ.Σεφέρη «το θαύμα δεν είναι πουθενά, παρά κυκλοφορεί μέσα στις φλέβες του ανθρώπου».
ΤΟ ΒΗΜΑ