Δεκαπέντε χρόνια μετά την έναρξη του Gagarin205, και την διεξαγωγή του 1ου Gimme Shelter Festival, το φεστιβάλ στον εναλλακτικό χώρο της Λιοσίων επιστρέφει με στόχο να γίνει το νέο κινηματογραφικό ραντεβού της Δευτέρας: οι διοργανωτές υπόσχονται ότι το κοινό θα έχει τη δυνατότητα «να παρακολουθεί και να ενημερώνεται μέσα από την μεγάλη οθόνη για την παγκόσμια αλλά και την εγχώρια μουσική σκηνή, με τον πιο rock ‘n’ roll τρόπο».

Συνεπώς από τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου και για δέκα Δευτέρες, το Gagarin 205 μετατρέπεται σε κινηματογράφο με προβολές ντοκιμαντέρ εκ των οποίων τα περισσότερα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Κάποια όμως -όπως το «Filth and the fury» του Τζούλιαν Τεμπλ– είναι ήδη γνωστά και αγαπημένα. Κάθε βραδιά θα πλαισιώνεται από ειδικά events και εκπλήξεις με την φιλοξενία ανθρώπων που θα μοιράζονται με το κοινό τις γνώσεις και την εμπειρία τους.
Το Gimme Shelter Film Festival υπήρξε όραμα του σκηνοθέτη Νίκου Τριανταφυλλίδη (1966 – 2016) ο οποίος το ίδρυσε και κρατούσε καθήκοντα καλλιτεχνικού διευθυντή. Ο ίδιος, φυσικά, ήταν η σάρκα τα οστά και κυρίως η ψυχή του Gagarin205. Για τον Τριανταφυλλίδη ο χώρος στην οδό Λιοσίων ήταν «ένα δημιουργικό άσυλο κόντρα στο mainstream» και το φεστιβάλ Gimme Shelter «ένας τρόπος συμφιλίωσης των δύο μεγάλων του αγαπών: της μουσικής –και ιδιαίτερα του «ροκ εν ρολ» – και του κινηματογράφου.»
Οι ταινίες
«All Things Must Pass» (2015) ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Κόλιν Χανκς που εξερευνά την άνοδο και την πτώση της εταιρείας Tower Records. Εμφανίζονται εκτός άλλων οι Μπρους Σπρίνγκστιν και Ελτον Τζον.
https://youtu.be/DAepjF6_N68
«American Artifact» (2008) ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Μερλ Μπέκερ, για τη δημιουργία αφισών για ροκ συναυλίες στην Αμερική.
https://youtu.be/kNYQScvrDY0
«David Bowis is» (2013), ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Χάμις Χάμιλτον για την πρωτοποριακή έκθεση με τον ίδιο τίτλο που εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Victoria and Albert του Λονδίνου, το 2013.
https://youtu.be/TtmTahfysFQ
«Desert Age: A rock and Roll scene history» (2016) ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Τζέισον Γρηγοριάδης πάνω στην ιστορία της Desert rock ‘n’ roll σκηνής που διαμορφωθηκε στο Coachella Valley της California από τη δεκαετία του 1960 ως τη δεκαετία του 1990.
https://youtu.be/z5WjIRjuVH0
«Freddie Mercury: The Great Pretender» (2012), ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Ρις Τόμας.
για τον frontman των Queen
https://youtu.be/arVda4t1et4
«Kurt Cobain: Aboit son» (2006) ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Αλ Σνακ βασισμένο σε συνεντεύξεις του Κερτ Κομπέιν των Nirvana στον δημοσιογράφο Μάικλ Αζεραντ, οι οποίες είχαν πραγματοποιηθεί με αφορμή το βιβλίο «Come As You Are: The Story of Nirvana».
https://youtu.be/dL0iAXUatdY
«Last days here» (2011) ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Ντον Αργκοτ, Ντέμιαν Φέντον πάνω στον αυτοκαταστροφικό cult rock θρύλο Μπόμπι Λίμπλινγκ, βασικό τραγουδιστή του συγκροτήματος Pentagram.
https://youtu.be/RwaYcp2uYLU
«Lo Sound desert» (2015) ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Γκιοργκ Στάινεκ αναφέρεται στην πορεία της Desert Rock σκηνής της Καλιφόρνιας, η οποία ανέδειξε μπάντες όπως οι Kyuss και οι Queens Of The Stone Age.
https://youtu.be/Sq-3bmO8_I4


«Pulp: A film about life, death and supermarket» (2014) ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Φλόριαν Χάμπιχτ για τους Pulp ένα από τα σημαντικότερα σχήματα της Britpop σκηνής με τεράστια απήχηση στη δεκαετία του 1990 («Common People», «Disco 2000» κ.α.)
https://youtu.be/uDNz941vRXU
«Queen: A night in bohemia» (2016) ντοκιμαντέρ των Σάιμον Λάπτον, Ρις Τόμας για την θρυλική συναυλία των Queen στο Hammersmith Odeon στο Λονδίνο παραμονή των Χριστουγέννων του 1975. Tα «ζωντανά» αποσπάσματα στην ταινία είναι κινηματογραφημένα από τον Τομ Κόκοραν
https://youtu.be/JdCzlD9MnIk
«Scorpions: Forever and a day» (2015) ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Κάτια φον Γκάρνιερ για το γερμανικό ροκ συγκρότημα Scorpions που το 2010 μετά από 50 χρόνια επιτυχημένης πορείας αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την ροκ με μια τελευταία περιοδεία. https://youtu.be/eW8rdz01RnA
«Screamin’ Jay Hawkins :I put a spell on me» (2001) σε σκηνοθεσία Νίκου τριανταφυλλίδη για τον τραγουδιστή του τίτλου της ταινίας.
https://youtu.be/LkGblMSm4ws
«The filth and the fury» (2000) ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Τζούλιαν Τεμπλ για τους θρύλους της punk rock «Sex Pistols».
https://youtu.be/OXyf4jKtrSo
«The Rοlling Stones: Crossfire Hurricane» (2012) ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Μπρετ Μόργκεν που παρουσιάζει την ιστορία των Rolling Stones με αφορμή τους εορτασμούς της επετείου των 50 χρόνων της μπάντας.
https://youtu.be/jRodNxDEiYc


«We are twisted f***ing sister!» (2016) ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Αντριου Χορν πάνω στα πρώιμα χρόνια του Heavy Metal συγκροτήματος Twisted Sister.
https://youtu.be/HbZqh6-meHQ
«Εδώ δεν υπάρχει άσυλο» (2011) ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Μιχάλη Καφαντάρη ανεξάρτητη ελληνική μουσική σκηνή της δεκαετίας του 1980.
https://youtu.be/VswIP7hzDxA
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η προπώληση θα ξεκινήσει σύντομα online στο viva.gr , τηλεφωνικά στο 11876 και σε επιλεγμένα καταστήματα. Τιμή ημερήσιου εισιτηρίου 7 ευρώ (προπώληση & ταμείο).
H τιμη ημερήσιου εισιτηρίου ισχύει για κάθε Δευτέρα, για όλες τις προγραματισμένες προβολές κ.α. εκδηλώσεις της συγκεκριμένης ημέρας. Διαρκείας: 55 ευρώ. Το εισιτήριο διαρκείας ισχύει για όλες τις Δευτέρες του φεστιβάλ.