18:37 Ερωτηθείς για τον ρόλο του ΔΝΤ στη νέα αρχιτεκτονική της ΕΕ ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «το ΔΝΤ συμμετέχει εδώ και εφτά χρόνια στα ελληνικά προγράμματα και αναμένουμε για τις τελικές αποφάσεις σχετικά με τη χρηματοδοτική συμμετοχή ή όχι. Στο θέμα του χρέους είμαστε στην ίδια πλευρά.
Βεβαίως υπάρχουν και διαφορές όπως στις εκτιμήσεις. Η συμβολή του Ταμείου συνολικά σε ευρωπαϊκά προγράμματα θα πρέπει να αποτιμηθεί και να βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα. Ο αντίκτυπος δεν ήταν πάντα θετικός.
Πιστεύω ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να ανοίξουμε το διάλογο και να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις ωστε η Ευρώπη να επιλύει μόνη της τα προβλήματά της και να μην ζητά την βοήθεια τρίτων.
Δεν είναι σωστό να επιτηρεί τα ευρωπαϊκά προγραμματα το ΔΝΤ, ανέφερε από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος Εμ. Μακρόν.
Είμαι αισιοδοξος και θα βρούμε λύσεις με το ΔΝΤ και να βγούμε από αυτή την κρίση. Να μην κουράζουμε τους υπουργούς μας σε συζητήσεις που διαρκούν όλη νύχτα για να βρούμε τους μελλοντικούς ρυθμούς ανάπτυξης της Ελλάδα. Μπορούμε να λειτουργήσουμε ευρωπαϊκά.
18:30 Ερωτηθείς για τις επενδύσεις στην Ελλάδα ο Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε ότι «έδωσε μάχη για την Ελλάδα. Το μέλλον της Ευρώπης κρίνεται εδώ. Θέλουμε να πλαισιωσουμε την χώρα στην πορεία προς ανάπτυξη, θα υπογραφούν συμφωνίες πλαίσια για την αναπτυξιακή τράπεζα, για το λιμένα της Θεσσαλονίκης, για την ενέργεια για τις νέες τεχνολογίς. Η Γαλλία δεν εγκατέλειψε την Ελλάδα στην κρίση. Πολλές γαλλικές επιχειρήσεις δεν εγκατέλειψαν την Ελλάδα».
16:20 Δηλώσεις Εμανουέλ Μακρόν κατά την συνέντευξη Τύπου:
Ευχαριστώ για τα θερμά σας λόγια και τις εποικοδομητικές συζητήσεις. Ευχαριστώ για τα λόγια αλληλεγγύης προς τη Γαλλία που έχει πληγεί από τον τυφώνα με πολλά θύματα και τραυματίες.
Οι δυο μας χώρες είναι συνδεδεμένες από την ιστορία, απο δεσμούς από σχέσεις συγγραφέων, καλλιτεχνών που μέσα στα χρόνια είχαν κοινές πορείες. Συμφωνώ με όλα όσα είπατε για τις συζητήσεις μας. Οι Γάλλοι έχουν μεγαλώσει με τις ταινίες του Γαβρά, με τα βιβλία του Καστοριάδη. Μας ενώνει όμως και η γλώσσα. Οι μισοί μαθητές στην Ελλάδα επιλέγουν τα γαλλικά ως δεύτερη γλώσσα. Πιστεύω ότι οι επαφές δημιουργούν την Ευρώπη. Βεβαίως η ελληνική κρίση ξεπερνιέται σιγά σιγά.
Χαιρετίζω τις προσπάθειες της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια. Ιδιαίτερα τη δική σας δράση για τις μεταρρυθμίσεις και το κλείσιμο των δύο αξιολογήσεων. Βλέπουμε για πρώτη φορά θετικά σημεία να διαφαίνονται στην χώρα σας. Η Ελλάδα επανέρχεται στην ανάκαμψη. Για να στηρίξω την Ελλάδα που ανακάμπτει, θέλω να στηρίξω την εμπιστοσύνη και μέχρι το καλοκαίρι η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Πρέπει να ενισχυθούν οι μεταρρυθμίσεις το ΔΝΤ θα πρέπει να μην προβάλλει νέους όρους για την παραμονή, το Eurogroup να αναλάβει μέτρα για το χρέος.
Θα ενισχύσουμε και την ελληνική αναπτυξιακή τράπεζα. Ήρθα συνοδευμόμενος από μεγάλη αντιπροσωπεία επιχειρήσεων. Θα βοηθήσουν την Ελλάδα να επανέλθει. Επιθυμούμε να στηρίξουμε την ανάπτυξη που επανέρχεται στην Ελλάδα.
Συζητήσαμε και για την Ευρώπη. Είμαι εδώ γιατί θέλω να μιλήσω και για το μέλλον. Η Ευρώπη βγαίνει σιγά σιγά από την κρίση. Θα πρέπει να γυρίσει σελίδα και τις επόμενες εβδομάδες να γίνουν καθοριστικά βήματα για το μέλλον. Έχω αναλάβει δεσμεύσεις ενώπιον του γαλλικού λαού. Σε λίγη ώρα από τον λόφο της Πνύκας η Ευρώπη θα είναι στο επίκεντρο της ομιλίας.
Η Ευρώπη ελπίζω να παραμείνει ανοιχτή στις ξένες επενδύσεις προστατεύοντας τις στρατηγικές επενδύσεις. Η Ευρώπη θα πρέπει να προστατεύσει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.
Ευχαριστώ για την θερμή υποδοχή, για τις συζητήσεις που είχαμε. Η Γαλλία θα μείνει στο πλευρό σας και στις ευχάριστες και τις δύσκολες στιγμές.
16:05 Δηλώσεις Αλέξη Τσίπρα κατά την συνέντευξη Τυπου:
Καλωσορίζω τον Γάλλο Πρόεδρο, εκφράζω τα θερμά συλλυπητήρια… Σήμερα η σκέψη μας είναι εκεί. Συζητήσαμε ουσιαστικά και σε βάθος κρίσιμα ζητήματα για το μέλλον της Ευρώπης και την εμβάθυνση της ελληνογαλικής σχέσης. Μιας σχέσης που έχει δοκιμαστεί στον χρόνο.
Είχα την ευκαρία να αναφέρω ότι γενιές Ελλήνων έχουν μεγαλώσει στη Γαλλία και έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα. Αναφέρθηκα στους διανοούμενους που πήγαν στη Γαλλία μετά τον εμφύλιο, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Αναφέρθηκα και στη στήριξη της Γαλλίας κατά την διάρκεια της κρίσης.
Ο Γάλλος πρόεδρος επισκέπτεται την Ελλάδα σε εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για όλη την Ευρώπη και για την Ελλάδα. Η Ελλάδα πραγματοποιώντας μεταρρυθμίσεις μπορούμε επίσημα να πούμε ότι η χώρα γυρίσει σελίδα.
Στόχος μας είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Είμαι βέβαιος ότι αυτό θέλουν και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Ο χρόνος είναι μέρος της στρατηγικής μας για την επιτυχία του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Να επισημάνουμε ότι η απόφαση του Eurogroup για τον αλγόριθμο που κλειδώνει την βιωσιμότητας του χρέους είναι εξαιρετικά θετική, βοήθησε και η γαλλική πλευρά σε αυτό με την πρόταση που συνδέει τα μέτρα με την ανάπτυξη.
Ειμαστε σε θέση να δημιουργούμε ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης στους επενδυτές που διαπιστώνουν ότι μετά από χρόνια ύφεσης η ελληνική οικονομία επιστρέφει. Το είδαμε αυτό και κατά την προσπάθεια εξόδου στις αγορές. Μπορούμε με σχέδιο και σκληρη δουλειά να αφήσουμε πίσω τα χρόνια της κρίσης.
Είναι σημαντικό όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη. Το οριστικό τέλος της ελληνικής κρίσης θα σημάνει το πέρασμα της Ευρώπης σε μια άλλη εποχή.
Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε στενά και στον τομέα των επενδύσεων… Καλωσορίζω το γεγονός ότι ήρθαν μαζί με τον Πρόεδρο Μακρόν μεγάλος αριθμός στελεχών γαλλικών εταιρειών… Να χαιρετίσω τη συμφωνία για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης όπως και την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ ελληνικών και γαλλικών clusters. Συμφωνήσαμε να εντείνουμε τη συνεργασία σε κλάδους όπως η Άμυνα, η μεταφορές, η ενέργεια, οι νέες τεχνολογίες.
Συζητήσαμε και για τις περιφερειακές εξελίξεις. Για την μεταναστευτική-προσφυγική κρίση και για την Τουρκία…. Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας έχει ιδιαίτερη αξία και για την Ευρώπη και για την προώθηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία. Σταθερή προσήλωση για βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.
Επεσήμανα στον πρόεδρο Μακρόν και την προσήλωσή μας για βιώσιμη λύσης στο Κυπριακό.
Μεγαλο μέρος της συζήτησης αναλώθηκε στις αποφάσεις και τις μεταρρυθμίσεις για το μέλλον της Ευρώπης.
Για άλλη μία φορά Εμανουέλ σε ευχαριστώ για την παρουσία σου και την ανοιχτόκαρδη στήριξη της Γαλλίας στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. Εύχομαι να καταφέρουμε να ξανακάνουμε ελκυστική την ευρωπαϊκή ιδέα.
18:00 Δεν ειναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι την Ελλάδα, αλλά είναι η πρώτη φορά που ερχομαι στην Αθήνα δήλωσε η Μπριζιτ Μακρόν, ερωτηθείσα από δημοσιογράφους
17:00 Ποιους έλληνες επιχειρηματίες θα δει ο Μακρόν
15:50 Δηλώσεις Μακρόν κατά τον σύντομο διάλογο μπροστά στις κάμερες: Κατ’αρχήν ευχαριστώ για τα θερμά λόγια και τα λόγια αλληλεγγύης. Από χθες η χώρα γνωρίζει καταστροφή με πολλά θύματα στα νησιά του Αγ. Μαρτίνου και του Αγ. Βαρθολομαίου.
Όλη η κυβέρνηση και εγώ ο ίδιος κάνουμε ό,τι μπορούμε. Θα πάω μόλις βελτιωθούν οι κλιματικές συνθήκες.
Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή που είναι η αιτία.
Θέλω να ευχαριστήσω την ελληνική κυβέρνηση και εσένα προσωπικά για την πρόσκληση. Είναι η πρώτη μου επίσημη επίσκεψη ως πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας και για μένα η Ελλάδα είναι πολύ σημαντική.
Προσβλέπω στις επαφές μας για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.
15:45 Δηλώσεις Τσίπρα κατά τον σύντομο διάλογο μπροστά στις κάμερες: Θέλω να σε καλωσορίσω στην Ελλάδα. Εκφράζω τα συλλυπητήρια μου για τα θύματα του τυφώνα ΙΡΜΑ. Η σημερινή επίσκεψη έχει σημασία για την εμβάθυνση των ελληνογαλλικών σχέσεων. Να μιλήσουμε για το μέλλον της Ευρώπης.
Δεν θα μπορούσαμε να διαλέξουμε πιο συμβολικό τόπο από τον λόφο της Πνύκας για να διατυπώσουμε το όραμά μας. Για να πάρουμε τις αποφάσεις για να κάνουμε τον τόπο.
Σημαντικό ορόσημο η επίσκεψη σου τόσο για τις ελληνογαλλικές σχέσεις όσο και για τις αναγκαίες τομές που πρέπει να σχεδιάσουμε για να βγει η Ευρώπη οριστικά από την κρίση.
Μην ξεχνάμε η ελληνική κρίση ήταν ταυτόχρονα και ευρωπαϊκή κρίση. Η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση θα σηματοδοτήσει και το οριστικό τέλος της κρίσης στην Ευρώπη.
Θέλω να σε ευχαριστήσω για το ότι βρίσκεσαι σήμερα εδώ, η σκέψη μας είναι στα θύματα της καταστροφής.
Να επιτευχθούν οι στόχοι που έχεις θέσει για τη θητεία σου αλλά και την αναγέννηση της Ευρώπης.
15:42 Ο γάλλος πρόεδρος εισέρχεται στο Μέγαρο Μαξίμου. Τον υποδέχτηκε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
15:40 Εξέρχονται του Προεδρικού Μεγάρου οι κκ Παυλόπουλος και Μακρόν. Η συνάντηση των δύο ανδρών διήρκεσε περισσότερο από το προγραμματισμένο.
14:40 Διάλογος Μακρόν-Τζανακόπουλου: Τη βεβαιότητα της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα διεξαχθεί μία εποικοδομητική συνάντηση, εξέφρασε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, στο διάλογο που είχε με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, κατά την υποδοχή του τελευταίου στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Παράλληλα, ο υπουργός Επικρατείας μετέφερε τη θλίψη και την αλληλεγγύη της ελληνικής κυβέρνησης για τα θύματα του τυφώνα που έπληξε τον Άγιο Μαρτίνο. «Η Ελλάδα σας συμπαραστέκεται σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», σημείωσε χαρακτηριστικά.
14:22 Ο λόγος στον Εμ. Μακρόν:
Σας ευχαριστω πολύ κ. Πρόεδρε για τα θερμά σας λόγια. Από χθές η Γαλλία θρηνεί μετά τον τυφώνα (…) και να σας ευχαριστήσω για τα λόγια σας και για άλλες χώρες που έχουν πληγεί, πολλοί λαοί είναι θύματα αυτής της φυσικής καταστροφής
Η συγκίνησή μας είναι ειλικρινής μόνο όταν αυτά που λέμε ακολουθούνται από πράξεις. Πρέπει να αναζητήσουμε τις αιτίες αυτής της καταστροφής.
Είστε μια από τις προφανείς εκφράσεις αυτής της κοινής ιστορίας. Μιλάτε άπταιστα γαλλικά. Εχετε περάσει χρόνια στη Γαλλία και η σύζυγός μου κι εγώ χαιρόμαστε που θα αποκτήσουμε δεσμούς φιλίας μαζί σας.
Η αρχαία ιστορία είναι και δική μας ιστορία. Το παρεθλόν και το μέλλον μας είναι κοινό. Θα πρέπει να επανέλθουμε σε μια ισορροπία στην Ευρώπη. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.
Χαιρετίζω τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει την πορεία της προς αυτές.
Η Ευρώπη πρέπει να προασπίσει την κυριαρχία της σε κάθε επίπεδο. Εϊναι ισχυρή από διπλωματική άποψη. Πρέπει να ενισχύσουμε την ασφάλεια.
Θα αναλάβω πρωτοβουλία, ξέρω ότι θα είστε στο πλευρό μας. Χρειαζόμαστε πιο ολοκληρωμένη Ευρώπη. Έναν κοινό Υπουργό Οικονομικών και περισσότερη ευρωπαϊκή φιλοδοξία.
Η ιδέα ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου είναι καλή, θα πρέπει αν προκύψει μία παρόμοια κρίση όπως της Ελλάδας να μπορεί να ξεπεραστεί. Χρειάζεται θάρρος η Ευρωζώνη και κοινή φιλοδοξία.
Ήρθα με εκπροσώπους επιχειρήσεων και θα ήθελα να ενισχυθούν οι επενδύσεις. Η Ευρώπη πάντα προχώρησε με φιλοδοξίες, όχι με μειώσεις και συρρικνώσεις. Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή σας πάντα ήθελαν να κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρώπη, παρά κάποιες πιέσεις για το αντίθετο
14:20 Παρασημοφόρηση Μακρόν: Με το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Σωτήρος παρασημοφορήθηκε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.
«Σας απονέμω την ανώτατη διάκριση του ελληνικού κράτους ως αναγνώριση όλων εκείνων τα οποία, είμαι βέβαιος, θα πράξετε τόσο για τη συνέχιση των εξαιρετικών σχέσεων των δύο χωρών μας, όσο και για τη διασφάλιση (mettre «en marche») της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.
Παυλόπουλος: Η Ευρώπη να πράξει αυτό που της αναλογεί για το ελληνικό χρέος – Ο ESM να πάρει τον ρόλο του ΔΝΤ
Η Ελλάδα θα εκπληρώσει, στο ακέραιο, τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι και οι εταίροι πρέπει να πράξουν αυτό που τους αναλογεί, ιδίως σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους. Ο κ. Παυλόπουλος, αναφερόμενος στην αποστολή της Γαλλίας ως προς τον ρόλο της ΕΕ, εκτίμησε ότι αυτή κινείται σε τρεις άξονες, ένας εκ των οποίων αφορά την υπεράσπιση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους δικαίου, έτσι ώστε να αντιμετωπισθούν, στο πλαίσιο των κρατών-μελών, η καταστροφική διεύρυνση των ανισοτήτων και οι κίνδυνοι ρήξης του κοινωνικού ιστού, που δυστυχώς ευνοούν την εμφάνιση λαϊκιστικών ή ακόμη και νεοναζιστικών μορφωμάτων, τα οποία έχουν ως στόχο την κατεδάφιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
«Σας καλωσορίζω στην Αθήνα ως συνεχιστή, από την πλευρά της Γαλλίας, της μακράς και ειλικρινούς φιλίας και στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας, των οποίων αρχικοί -για να μην αδικώ άλλες προσωπικότητες στην συνέχεια- ιστορικοί σταθμοί υπήρξαν οι δεσμοί που οικοδόμησαν ο στρατηγός Ντε Γκωλ και ο Βαλερύ Ζισκάρ Ντ’ Εσταίν με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή» ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας: «Για μίαν ακόμη φορά θέλω, εκ μέρους του ελληνικού λαού, να σας εκφράσω τις θερμές μας ευχαριστίες για το ότι η Γαλλία -ο προκάτοχός σας κ. Ολάντ αλλά και εσείς προσωπικώς, ως αρμόδιος υπουργός τότε- διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο ως προς την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη. Γνωρίζετε, όμως, ότι αυτή η στάση της Γαλλίας είναι αντάξια του ιστορικού της ρόλου ως προς τη στερέωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Και τούτο διότι η εμπέδωση της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σφυρηλάτησε, σε μία κρίσιμη στιγμή, την ενότητα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Δοθέντος ότι η μεν Ελλάδα δεν διανοείται το μέλλον της και την προοπτική της παρά μόνον ως αναπόσπαστο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα υπερασπιζόταν την ιστορική της ταυτότητα δίχως την Ελλάδα στους κόλπους της».
«Ως προς την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας, διευκρινίζω μόνο τούτο: Η Ελλάδα θα εκπληρώσει, στο ακέραιο, τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. Στο πλαίσιο, όμως, της ευρωπαϊκής έννομης τάξης αλλά και του ευρωπαϊκού πολιτισμού, και στη βάση του κανόνα pacta sunt servanda, έχουμε την πεποίθηση ότι και οι εταίροι μας θα πράξουν αυτό που τους αναλογεί, ιδίως σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους» επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος.
«Επιτρέψατέ μου», συνέχισε, «εφεξής ν’ αναφερθώ στην κοινή μας οικογένεια, την Ευρωπαϊκή Ένωση και στον ρόλο της Γαλλίας στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Είμαι βέβαιος ότι κατά τη διάρκεια της Προεδρίας σας η Γαλλία θα εκπληρώσει στο ακέραιο την ιστορική αποστολή που της αναλογεί ως προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αλλά και ως προς τον πλανητικό ρόλο, τον οποίο οφείλει να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση».
Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αυτή η αποστολή της Γαλλίας ως προς τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινείται κυρίως σε τρεις άξονες: «Ο πρώτος άξονας αφορά την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενόψει των συνεχώς εντεινόμενων παγκόσμιων προκλήσεων -δείγμα γραφής των οποίων αποτελούν τα τεκταινόμενα σήμερα στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική και στη Βόρεια Κορέα- πρέπει αμέσως να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς διαμόρφωσης αποτελεσματικής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας. Ο δεύτερος άξονας αφορά την ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη, η οποία πρέπει να καταστεί επαρκής και βιώσιμη. Τούτο προϋποθέτει ενεργοποίηση, ιδίως των θεσμικών πυλώνων των σχετικών με τη συλλογική λειτουργία του Eurogroup, την πλήρη αξιοποίηση του ρόλου του ESM αντί του IMF και, πρωτίστως, τη θωράκιση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Έτσι ώστε αυτή, αφενός να εποπτεύει καταλλήλως το σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και, αφετέρου, ν’ αντιμετωπίσει τα ζέοντα ζητήματα ρευστότητας και δημόσιου χρέους στο σύνολο της Ευρωζώνης. Και ο τρίτος άξονας αφορά την υπεράσπιση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους δικαίου. Έτσι ώστε ν’ αντιμετωπισθούν, στο πλαίσιο των κρατών-μελών, η καταστροφική διεύρυνση των ανισοτήτων και οι κίνδυνοι ρήξης του κοινωνικού ιστού, που δυστυχώς ευνοούν την εμφάνιση λαϊκιστικών ή ακόμη και νεοναζιστικών μορφωμάτων, τα οποία έχουν ως στόχο την κατεδάφιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Και εσείς, κύριε Πρόεδρε, γνωρίζετε καλά ότι η εκλογή σας ως Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας ήταν ένας θρίαμβος εναντίον αυτών των αντιευρωπαϊκών μορφωμάτων, τα οποία έχουν ως στόχο την κατεδάφιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».
«Με αυτές τις σκέψεις σάς καλωσορίζω και πάλι στην Αθήνα. Και εύχομαι να απολαύσετε την παραδοσιακή ελληνική φιλοξενία, αλλά και την ανυπόκριτη εκτίμηση και αγάπη του ελληνικού λαού» κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.
14:05 Δηλώσεις Πρ.Παυλόπουλου: Η Ελλάδα εκτιμά την επιλογή σας να πραγματοποιήσετε την πρώτη επίσκεψή σας την Ελλάδα.
Εκτιμούμε την παρουσία σας εδώ. Η επίσκεψη λαμβάνει χώρα σε δύσκολη περίοδο για τη Γαλλία με την τροπική καταιγίδα Ίρμα. Θερμά συλληπητήρια για τα θύματα. Ολα αυτά αποτελούν συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.
Οφείλουμε να προβληματιστούμε περισσότερο. Κυρίως να προβληματιστούν εκείνοι που διστάζουν να πάρουν μέτρα. Η Ελλάδα είναι στο πλευρό σας.Σε αυτή την αποστολή η Ελλάδα είναι στο πλευρό σας.
Σας καλωσορίζω στην Αθήνα και ευχομαι καλή επιτυχία στην αποστολή σας που έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για την Γαλλία αλλά και για την Ευρώπη.
Σας υποδεχόμαστε ως συνεχιστή των γάλλων ηγετών οι οποίοι θεμελίωσαν την ελληνογαλλική φιλία. Η ελληνογαλική φιλία έχει βαθιές ρίζες.
Είναι πολλοί εκείνοι που εργάστηκαν σε αυτή την κατεύθυνση. Πρέπει να γυρίσουμε σε εκείνους τους δεσμούς που δημιούργησαν οι πρωτεργάτες όπως ο Ντε Γκολ και ο Ζισκάρ Ντ’ Εστέν και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή από την πλευρά της Ελλάδας.
Σας ευχαριστούμε και προσωπικά γιατί και ως υπουργός στηρίξατε την Ελλάδα. Ό,τι κάνατε και ο Φρανσουά Ολάντ και εσείς, δεν το κάνετε μόνο για τη στήριξη της Ελλάδας. Η στήριξη της Ελλάδας και η παραμονή στην Ευρωζώνη ήταν στήριξη στην ενότητα και σταθερότητα της Ευρωζώνης. Ούτε η Ευρώπη θα διατηρούσε την ταυτότητά της χωρίς την Ελλάδα. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της. Περιμένει όμως η Ελλάδα, και με την αναγνώριση ότι υπάρχουν λάθη που έχουν γίνει εκατέρωθεων, περιμένει την τήρηση των δεσμεύσεων ειδικά σε ό,τι αφορά το χρέος.
Ο ρόλος της Γαλλίας είναι ιστορικός από τότε που δημιουργήθηκε. Η Γαλλία πρέπει να συνεχίσει να διαδραματίζει τον ιστορικό της ρόλο, όχι μόνο μέσα στην Ευρώπη. Η Ευρώπη μπορεί να στηρίξει την υψήλιο περισσότερο από άλλες δυνάμεις.
Δεν φιτάχτηκε για να γίνει η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο, αλλά μπορεί να γίνει η δύναμη που θα δώσει την ελπιδα μέσα σε δύσκολους καιρούς. Μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις η Ευρώπη έχει μεγάλο ρόλο και η Γαλλία πρέπει να διαδραματίσει το ρόλο που της αναλογεί.
Κλείνοντας ο κ. Παυλόπουλος ευχήθηκε στον γάλλο πρόεδρο και τη σύζυγό του να απολαύσει την ελληνική παραδοσιακή φιλοξενεία και να νιώσει την αγάπη που τρέφει ο ελληνικός λαός.
14:03 Ο Πρ. Παυλόπουλος και ο Εμ. Μακρόν εισέρχονται στο Προεδρικό Μέγαρο.
13:55 Αυτή την ώρα η επίσημη υποδοχή του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν και της συζύγου του, Μπριζίτ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και την σύζυγό του Βλασία στο Προεδρικό Μέγαρο.
13:40 Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης υποδέχτηκε τον γάλλο πρόεδρο και την σύζυγό του στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα. Κατάθεση στεφάνου. Μεικτό άγημα των Ενόπλων Δυνάμεων.
13:35 Ξενάγηση της Μπρ.Τρονιέ από Μπ. Μπαζιάνα: Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν στην Ελλάδα, η σύζυγος του Έλληνα πρωθυπουργού, Μπέττυ Μπαζιάνα, θα ξεναγήσει την Μπριζίτ Τρονιέ, σύζυγο του Εμανουέλ Μακρόν, στις δύο όψεις της Ελλάδας, την αρχαία και τη σύγχρονη.
Οι κυρίες Μπαζιάνα και Τρονιέ θα επισκεφθούν τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, το μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς που συμβολίζει την έναρξη του δυτικού πολιτισμού και συνοψίζει το Αρχαίο ελληνικό πνεύμα και την ελληνική σκέψη.
Η Μπρ. Τρονιέ θα γνωρίσει τη σύγχρονη Ελλάδα στο «πρόσωπο» ενός μοντέρνου μνημείου αρχιτεκτονικής, το εμβληματικό κτήριο του Ρέντσο Πιάνο -Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΣΝ), στο οποίο φιλοξενούνται η Εθνική Λυρική Σκηνή και η Εθνική Βιβλιοθήκη.
Επίσης, στον κήπο του ΚΠΣΝ η κ. Μπαζιάνα θα δεχθεί με την κ. Τρονιέ πέντε νέους Έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι εργάζονται σε δημόσια Ερευνητικά Κέντρα και Πανεπιστήμια της χώρας και των οποίων το ερευνητικό έργο έχει αναγνωριστεί και βραβευθεί από την παγκόσμια ερευνητική κοινότητα. Οι κυρίες Μπαζιάνα και Τρονιέ θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις μαζί τους για τη βασική και εφαρμοσμένη έρευνα που εκπονούν, ενώ θα παρουσιαστούν εφαρμογές από όλο το φάσμα των επιστημών: από τα νανοϋλικά, την ιατρική, το λογισμικό για εφαρμογές ρομποτικής, τεχνητής νοημοσύνης, internet of things κ.α.
13:30 Τι περιλαμβάνει η επίσημη υποδοχή: Όλα είναι έτοιμα στο Προεδρικό Μέγαρο για την επίσημη υποδοχή του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν και της συζύγου του, Μπριζίτ, οι οποίοι επισκέπτονται τη χώρα μας κατόπιν προσκλήσεως του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.
Το προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας αναμένεται στο Προεδρικό Μέγαρο στις 13:45, όπου θα τους υποδεχθούν στην Ηρώδου Αττικού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και η σύζυγός του, Βλασία.
Η επίσημη τελετή υποδοχής περιλαμβάνει την ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων Γαλλίας και Ελλάδας, την επιθεώρηση του τιμητικού αγήματος και ολοκληρώνεται με την παρουσίαση των δύο αντιπροσωπειών.
Εν συνεχεία, οι δύο Πρόεδροι συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους θα διασχίσουν τον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου για να μεταβούν εντός του κτιρίου, όπου θα πραγματοποιηθεί παρασημοφόρηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμ. Μακρόν, από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, με το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Σωτήρος. Κατόπιν θα γίνουν δηλώσεις των δύο Προέδρων στον Τύπο και αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί κατ’ ιδίαν συνάντηση.
13:20 Κλειστοί όλοι οι δρόμοι πέριξ του Συντάγματος – Σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
13:10 Το προεδρικό ζεύγος επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητο της Ελληνικής Προεδρίας και κατευθύνεται στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη όπου ο κ. Μακρόν θα καταθέσει στεφάνι. Θα ακολουθήσει η επίσημη υποδοχή του Γάλλου Προέδρου στο Προεδρικό Μέγαρο, από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.
13:05 Τον Εμ. Μακρόν και την σύζυγό του υποδέχτηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο γάλλος πρεσβευτής στην Αθήνα Κριστόφ Σαντεπί λίγο μετά τις 13:00.
12:55 Στις 12:55 άνοιξαν οι πόρτες του αεροσκάφους της Γαλλικής Προεδρίας.
12:50 Νωρίτερα από το προγραμματισμένο πραγματοποιήθηκε η άφιξη του γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα. Το αεροσκάφος της Γαλλικής Προεδρίας προσγειώθηκε στις 12:50 στο Ελ. Βενιζέλος. Η άφιξη ήταν προγραμματισμένη για τις 13:00. Λίγα λεπτά νωρίτερα είχε προσγειωθεί συνοδευτικό αεροσκάφος.
Με υψηλές προσδοκίες η επίσκεψη
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, συνοδεύεται από τη σύζυγό του. Η κυβέρνηση επιδιώκει να δώσει πανηγυρικό χαρακτήρα στην επίσκεψη, ελπίζοντας να αποκομίσει τα μεγαλύτερα δυνατά επικοινωνιακά οφέλη από την παρουσία του στην Αθήνα και να αλλάξει την ατζέντα με θετικές ειδήσεις.
Οι συζητήσεις των δύο πλευρών αναμένεται να καλύψουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, ωστόσο έμφαση θα δοθεί στην οικονομία και τις επενδύσεις, καθώς τον κ. Μακρόν θα συνοδεύσουν στην Αθήνα περίπου 40 επιχειρηματίες.
Προκειμένου να υπάρχει μια εικόνα του μεγέθους των γαλλικών επιχειρήσεων που θα εκπροσωπηθούν στην αποστολή, αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα ονόματα των Sanofi, Edf, Soufflet, Alsthom, Avril, BPCE, Biocodex, Vinci, UP, Trigano, Airbus, BPI, Suez, Thales, L’Oreal και άλλες.
Επίσης γνωστά ονόματα του ελληνικού επιχειρείν περιλαμβάνονται μεταξύ των προσκεκλημένων στο οικονομικό φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Παρασκευής στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην Αθήνα. Εκπροσωπούν την αφρόκρεμα του ελληνικού επιχειρείν καθώς πρόκειται για το σύνολο των ενεργειακών ομίλων, δηλαδή Μυτιληναίος, ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, Κοπελούζος, τις κατασκευαστικές ΓΕΚ, ΑΚΤΩΡ, Αρχιρόδον, την Aegean Airlines, τις τέσσερις συστημικές τράπεζες Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank, τον Παπαστράτο, την Creta Farms, τα Μπισκότα Παπαδοπούλου, κ.ά.
Ιδιαίτερη σημασία δίνεται κι από τις δύο πλευρές στις αποκρατικοποιήσεις κομβικών οργανισμών (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ κτλ.), αλλά και τις έρευνες υδρογονανθράκων. Γαλλική στήριξη αναζητεί η Ελλάδα και εν όψει της δημιουργίας Αναπτυξιακής Τράπεζας – την οποία θα ανακοινώσει επισήμως ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.
Υψηλές προσδοκίες υπάρχουν στην ελληνική πλευρά και ως προς το ζήτημα του χρέους και τη στήριξη του αιτήματος για διευθέτησή του.
Το ακριβές πρόγραμμα της επίσκεψης δεν κρύβει εκπλήξεις. Αφού καταθέσει στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη, ο Γάλλος πρόεδρος θα επισκεφθεί διαδοχικά το Προεδρικό Μέγαρο και το Μέγαρο Μαξίμου. Το απόγευμα θα μιλήσει σε εκδήλωση στην Πνύκα, ενώ το βράδυ θα παρατεθεί επίσημο δείπνο προς τιμήν του από τον ομόλογό του, Προκόπη Παυλόπουλο.
Τον γάλλο πρόεδρο θα τον συνοδεύσουν οι υπουργοί Οικονομίας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, αλλά και η σύζυγός του, Μπριζίτ, η οποία θα ακολουθήσει ξεχωριστό πρόγραμμα.
Το πρόγραμμα
Ο Μακρόν αναμένεται να φθάσει στην Αθήνα το μεσημέρι της Πέμπτης και στις 13.30 θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.
Ακολούθως θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Αμέσως μετά θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Μετά τη συνάντηση των δυο ανδρών Θα ακολουθήσουν δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.
Στις 19.00 το απόγευμα ο κ. Μακρόν θα πραγματοποιήσει ομιλία στο Λόφο της Πνύκας όπου θα απευθύνει χαιρετισμό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Στις 21.00 το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος θα παραθέσει επίσημο δείπνο στον Γάλλο ομόλογό του στο Προεδρικό Μέγαρο.
Για τις 10:00 το πρωί της Παρασκευής είναι προγραμματισμένη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού και του Γάλλου Προέδρου με Έλληνες και Γάλλους επιχειρηματίες στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.