Στη Βουλή η παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» Θεσσαλονίκης

Επισήμως πλέον παραχωρείται από το Ταμείο Εθνικής Αμυνας - με αντάλλαγμα - στο Δήμο Παύλου Μελά της Θεσσαλονίκης, κατά χρήση, για 99 χρόνια, έκταση 332.103,98 τ. μ.,


Επισήμως πλέον παραχωρείται από το Ταμείο Εθνικής Αμυνας – με αντάλλαγμα – στο Δήμο Παύλου Μελά της Θεσσαλονίκης, κατά χρήση, για 99 χρόνια, έκταση 332.103,98 τ. μ., η οποία αποτελεί μέρος του ακινήτου του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά». Κατατέθηκε στη Βουλή η ρύθμιση η οποία προβλέπει ότι ο Δήμος, ως αντάλλαγμα της παραχώρησης, θα μεταβιβάσει στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας, κατά κυριότητα, νομή και κατοχή 83 διαμερίσματα κυριότητάς του, για τις ανάγκες στέγασης των στρατιωτικών και των οικογενειών τους.

Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι ότι η διάταξη εν είδει τροπολογίας εισήθχθη για ψήφιση στο Κοινοβούλιο, μόλις τέσσερεις ημέρες, πριν από το ταξίδι του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ. Αλλωστε, την ίδια περίοδο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την πρωθυπουργική παρουσία στη Διεθνή Εκθεση, κυβερνητικοί παράγοντες είχαν ξεχυθεί στη Βόρεια Ελλάδα για ενεργοποίηση των διαδικασιών που αφορούν παραχωρήσεις διαφόρων εκτάσεων σε δήμους, όπως το πρώην στρατόπεδο «Κόδρα» στην Καλαμαριά. Οι τοπικές κοινωνίες έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία σε τέτοιου είδους ζητήματα και έχουν αναπτύξει έντονη δράση και πολύμορφους αγώνες.
Πάντως, δεν είναι άνευ σημασίας ότι πριν από έξι μήνες ο πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί το πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά», όπου μίλησε σε εκδήλωση για τον στρατηγικό σχεδιασμό ανάπλασης του χώρου μητροπολιτικής εμβέλειας, τονίζοντας ότι η παραχώρηση και αξιοποίηση της έκτασης είναι ένα σημαντικό βήμα για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στη Θεσσαλονίκη. Τώρα που ανεβαίνει ξανά στην πόλη δεν θα ήθελε να βρεθεί σε δύσκολη θέση, με δεδομένο μάλιστα ότι τις προηγούμενες ημερες είχε ενισχυθεί η φημολογία για πάγωμα της παραχώρησης.
«Ένα εμβληματικό σημείο που ταυτίζεται με ολόκληρη τη νεώτερη ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκης». Αυτή είναι η διατύπωση – προσδιορισμός που χρησιμοποιείται στις περιγραφές για το πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά». Είναι ενδεικτικό ότι στην αιτιολογική έκθεση της ρύθμισης, δίνονται τα ορόσημα για το ιστορικό του φορτίο: «είναι ένας χώρος που διαμορφώθηκε ως οθωμανικό στρατόπεδο στα ύστερα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας της πόλης. Υπήρξε στρατόπεδο του Ελληνικού Στρατού και των συμμαχικών δυνάμεων στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τόπος μαρτυρίου και εκτελέσεων πατριωτών και αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης στα χρόνια της Κατοχής και δημοκρατών πολιτών στα ταραγμένα μεταπολεμικά χρόνια».
Η διαδικασία παραχώρησης ολοκληρώνεται και ξεκινά η διαδικασία αξιοποίησης, ύστερα από πολυετείς προσπάθειες των κατοίκων της Θεσσαλονίκης, κοινωνικών φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην υπόθεση της παραχώρησης και επιχαίρει για το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων μεταξύ του Δήμου και του Ταμείου Εθνικής Άμυνας. Επιδιώκεται, σύμφωνα με το κυβερνητικό επιτελείο, η αξιοποίηση της έκτασης και η ενσωμάτωσή της στον αστικό ιστό και την κοινωνική ζωή της πόλης, ως χώρου υπερτοπικού πρασίνου, αποδίδοντας κεντρικές λειτουργίες, χρήσεις πολιτισμού και αναψυχής μικρής κλίμακας και ταυτόχρονα με έμφαση στην ανάδειξη του ως τόπου πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο Δήμος Παύλου Μελά θα μπορεί να αναπτύξει και στη συνέχεια να διαχειρίζεται όλες αυτές τις δραστηριότητες και υποδομές.
Το Ταμείο Εθνικής Άμυνας δέχθηκε να παραχωρηθεί η χρήση της συγκεκριμένης έκτασης του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» για χρονικό διάστημα 99 ετών στον Δήμο Παύλου Μελά, «καθώς κατά το χρόνο της παραχώρησης η έκταση δεν είναι αναγκαία για τις Ένοπλες Δυνάμεις και εξυπηρετούνται λόγοι γενικού συμφέροντος». Παράλληλα, τα ογδόντα τρία διαμερίσματα κυριότητας του Δήμου τα οποία μεταβιβάζονται στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας είναι κενά για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και παραμένουν αναξιοποίητα. Ως εκ τούτου, κρίνεται από τους αρμοδίους ότι «προάγονται και τοπικά συμφέροντα του Δήμου δια της εγκατάστασης 83 οικογενειών στα διοικητικά όρια αυτού».
Με την νέα διάταξη επέρχονται αλλαγές στο άρθρο 51 του Ν. 4465/2017 (Α’ 47), καθώς ορίζεται ότι η παραχώρηση θα γίνει με αντάλλαγμα, και καταργείται το εδάφιο το οποίο ανέφερε παραχώρηση χωρίς αντάλλαγμα. Επίσης, στη νέα ρύθμιση προβλέπεται, σε χρονικό διάστημα τριών μηνών από την δημοσίευση του νόμου, η υπογραφή της σχετικής σύμβασης από τα μέρη (ΤΕΘΑ – Δήμος Παύλου Μελά).
Η τροπολογία (1248/97-5.9.2017) κατατέθηκε το απόγευμα της Τετάρτης και εντάσσεται στο σχέδιο νόμου «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες και άλλες διατάξεις». Υπογράφεται από τους υπουργούς Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη, Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιώτη Καμμένο, Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και την υφυπουργό Οικονομικών κυρία Αικατερίνη Παπανάτσιου.
Η τροπολογία είναι η εξής :
«Άρθρο…
Παραχώρηση του πρώην Στρατοπέδου «Παύλου Μελά» στο Δήμο Παύλου Μελά με αντάλλαγμα.
Στο άρθρο 51 του νόμου 4465/2017 (Α’ 47) προστίθεται παράγραφος 2 ως εξής:
1. «2. Παραχωρείται κατά χρήση για ενενήντα εννιά (99) έτη, από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας στο Δήμο Παύλου Μελά της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, προς εξυπηρέτηση λόγων γενικού συμφέροντος και με τους ειδικότερους όρους που προβλέπονται στην μεταξύ τους σύμβαση, έκταση 332.103,98 τ. μ., που αποτελεί μέρος του ακινήτου του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά», όπως εμφαίνεται και ορίζεται από τα σημεία 1-2-3… – 84-1 στο από 17 Ιουνίου 2017 τοπογραφικό διάγραμμα του Διπλωματούχου Τοπογράφου Μηχανικού ΕΜΠ Αντωνίου Καραλή, που προσαρτάται στο παρόν ως Παράρτημα Α’, με αντάλλαγμα την παραχώρηση προς το Ταμείο Εθνικής Άμυνας της κυριότητας ογδόντα τριών (83) διαμερισμάτων κυριότητας του Δήμου Παύλου Μελά, όπως αυτά εμφαίνονται στο συνημμένο στο παρόν Πίνακα, ως Παράρτημα Β’. Σκοπός της παραχώρησης της ως άνω έκτασης του στρατοπέδου είναι η αξιοποίηση της παραχωρούμενης έκτασης του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά», με στόχο την ενσωμάτωση του χώρου αυτού στον αστικό ιστό και την κοινωνική ζωή της πόλης, ως χώρου υπερτοπικού πρασίνου,, για χρήσεις πολιτισμού και αναψυχής μικρής κλίμακας και την ταυτόχρονη προστασία και ανάδειξή του ως τόπο πολιτιστικής κληρονομιάς. Σκοπός δε, της παραχώρησης της κυριότητας των ως άνω 83 διαμερισμάτων είναι η ικανοποίηση των αναγκών στέγασης των στρατιωτικών και των οικογενειών τους και η εξυπηρέτηση του σκοπού του Ταμείου Εθνικής Άμυνας γενικότερα, όπως καθορίζεται στο άρθρο 3 του Ν. 4407/1929. Η σχετική σύμβαση συνάπτεται εντός τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος.
2. Το εδ. β’ της παραγράφου 1 του άρθρου 51 του Ν. 4465/2017 (ΦΕΚ Α’ 47) καταργείται».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.