Στη σύμφωνη γνώμη της Νέας Δημοκρατίας να διεκδικήσει η Ελλάδα την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) αναφέρθηκε ο Ιάσονας Φωτήλας, εισηγητής του κόμματος, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.
Ο κ. Φωτήλας τόνισε τα οφέλη για την Ελλάδα με αυτή τη μεταφορά, όπως η αύξηση στην οικονομία, στην τοπική απασχόληση, στην ανάπτυξη και στον τουρισμό.
Ωστόσο, κατά την τοποθέτησή του αναρωτήθηκε σε ποια επιχειρήματα βασίζει η κυβέρνηση την αισιοδοξία της για την επίτευξη του στόχου και ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό να δώσει περισσότερα στοιχεία σχετικά με το κτίριο που θα στεγάσει τον οργανισμό, όσο και τη θέση κατάταξης της χώρας μας μεταξύ των υπολοίπων υποψηφιοτήτων.
Υπενθυμίζεται ότι, η αλλαγή έδρας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων είναι απόρροια της αποχώρησης της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς δεν μπορούν να εδρεύουν ευρωπαϊκά όργανα σε χώρες μη μέλη.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων είναι αρμόδιος για την επιστημονική αξιολόγηση αιτήσεων για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας φαρμακευτικών προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά και διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην προώθηση της καινοτομίας και της έρευνας στη φαρμακοβιομηχανία. Κύριο μέλημα του είναι να εγκρίνει γρήγορα την κυκλοφορία των νέων φαρμάκων και θεραπειών στην ευρωπαϊκή αγορά.
Σήμερα, απασχολεί 900 εργαζομένους που θα ακολουθήσουν στην πλειοψηφία τους μαζί με τις οικογένειές τους (υπολογίζονται σε πάνω από 1.500 άτομα) στο μέρος όπου θα μεταφερθεί η έδρα του Οργανισμού. Συνεδριάζει 565 φορές το χρόνο και οι διανυκτερεύσεις των επαγγελματιών υγείας και εργαζομένων στην φαρμακοβιομηχανία που θα ταξιδέψουν στην έδρα του Οργανισμού εκτιμώνται σε πάνω από 65.000.
Εκτός όμως από την Αθήνα, αίτηση για την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων υπέβαλαν 18 πόλεις όπως το Άμστερνταμ, η Βαρκελώνη, η Βόννη, η Μπρατισλάβα, οι Βρυξέλλες, το Βουκουρέστι, η Κοπεγχάγη, το Δουβλίνο, το Ελσίνκι, η Λιλ, η Μάλτα, το Μιλάνο, το Πόρτο, η Σόφια, η Στοκχόλμη, η Βιέννη, η Βαρσοβία και το Ζάγκρεμπ.