Στο πλαίσιο της δράσης «Παροχή Δωρεάν Κινητής Ευρυζωνικής Σύνδεσης στους μονίμους κατοίκους των απομακρυσμένων νησιών της Ελλάδας», 15.000 νοικοκυριά εκτιμάται ότι θα αποκτήσουν ή θα διατηρήσουν κινητή ή δορυφορική ευρυζωνική σύνδεση στο διαδίκτυο. Στη διάρκεια της επίσκεψής τους σε Λειψούς, Αρκιούς κι Αγαθονήσι, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών κι Ενημέρωσης, κ. Νίκος Παππάς κι ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός επισκέφθηκαν και μίλησαν με δικαιούχους.
Το έργο αφορά στην παροχή δημόσιας επιχορήγησης στους μόνιμους κατοίκους των απομακρυσμένων νησιών για την απόκτηση ή διατήρηση κινητής (mobile) ή δορυφορικής ευρυζωνικής σύνδεσης στο διαδίκτυο. Συγκεκριμένα, στους Λειψούς οι δικαιούχοι ανέρχονται σε περίπου 395 νοικοκυριά και 750 κατοίκους. Επίσης, στους Αρκιούς, νησί με 44 μόνιμους κατοίκους και 22 εκτιμώμενα δικαιούχα νοικοκυριά, η δωρεάν ευρυζωνική σύνδεση χορηγείται συνολικά για δύο έτη, ενώ στο Αγαθονήσι, των 185 μονίμων κατοίκων, ο εκτιμώμενος αριθμός δικαιούχων είναι 93 νοικοκυριά.
Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 3,5 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση της δράσης θα προέλθει από το αποθεματικό της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).
«Φέρνουμε το «αύριο» σήμερα για όλους. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να επισκεπτόμαστε μέρη της ελληνικής Επικράτειας μετά την υλοποίηση δράσεων που αναβαθμίζουν την καθημερινότητα των κατοίκων τους. Στόχος αυτής της δράσης είναι η ενίσχυση της νησιωτικότητας, η στήριξη των μόνιμων κατοίκων που ζουν και δραστηριοποιούνται στα νησιά της παραμεθορίου, η ταχεία εξοικείωση των δικαιούχων πολιτών με τις σύγχρονες ευρυζωνικές υπηρεσίες και τεχνολογίες έτσι ώστε καμία Ελληνίδα και κανένας Έλληνας να μην μείνει πίσω όσο μακριά από το κέντρο και αν κατοικεί» δήλωσε ο κ. Παππάς.
Από την πλευρά του, ο κ. Σαντορινιός στάθηκε στο γεγονός ότι «η νησιωτική Ελλάδα είναι στις βασικές προτεραιότητες αυτής της κυβέρνησης». Παράλληλα, δήλωσε τα εξής: «Δεν υποσχόμαστε πολλά για να υλοποιούμε λίγα. Υποσχόμαστε δράσεις που μπορούν να γίνουν και τις υλοποιούμε. Βήμα βήμα κάνουμε τη νησιωτική Ελλάδα καλύτερη. Πέραν της δράσης για παροχή δωρεάν κινητής ευρυζωνικής σύνδεσης θα ακολουθήσουν και άλλες εξαιρετικά σημαντικές για τη νησιωτική Ελλάδα δράσεις και έργα που θα αφορούν σε θέματα περιβαλλοντικά, υδατικής αυτονομίας μέσω αφαλατώσεων αλλά και ισοδύναμα μετακινήσεων».
Τέλος, ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, κ. Βασίλης Μαγκλάρας ανέφερε: «Είμαστε πολύ περήφανοι που εμπνευστήκαμε, σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε άλλη μια κοινωνική δράση με πολύ σημαντικό αντίκτυπο, τους κατοίκους των απομακρυσμένων νησιών της χώρας μας. Οι Τηλεπικοινωνίες σήμερα είναι ένα κοινωνικό αγαθό και η Πολιτεία θα πρέπει να φροντίσει ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση».