Η δυνατότητα εξ αποστάσεως ψήφου και οι διασφαλίσεις που ζητά το ΠαΣοΚ προκειμένου να συμφωνήσει στην πραγματοποίηση της, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της επιτροπής Αλιβιζάτου. Το θέμα της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας, θεωρείται κομβικής σημασίας. Η δυνατότητα να ψηφίσουν οι πολίτες από τον υπολογιστή ή το κινητό τους τηλέφωνο, εκτιμάται ότι θα φέρει στην κάλπη μια κρίσιμη μάζα νέων σε ηλικία ψηφοφόρων που θα την κάνουν την απρόβλεπτο το αποτέλεσμα της. Παράλληλα θα συμβάλλει στο στόχο να προσέλθουν στις κάλπες πάνω από 150 χιλιάδες πολίτες, γεγονός που θα προσδώσει άλλο κύρος στην εκλογή και στον νικητή της.
Η συνεδρίαση της επιτροπής Αλιβιζάτου είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα της Τρίτης. Η μάχη για την εξ αποστάσεως ψηφοφορία ξεκίνησε από χθες. Σε άτυπη ενημέρωση της η Χαριλάου Τρικούπη ξεκαθάρισε ότι προϋπόθεση για την εξ αποστάσεως ψηφοφορία «αποτελεί η υποχρεωτική με αυτοπρόσωπη παρουσία, σε προγενέστερο χρόνο, παραλαβή του απαραίτητου μυστικού κωδικού». Η θέση αυτή αποκρούστηκε από τον Σταύρο Θεοδωράκη. «Μερικοί ζητούν οι φοιτητές να πρέπει να προσέλθουν αυτοπροσώπως μια εβδομάδα πριν για να πάρουν τον σχετικό κωδικό. Γελάνε οι νέοι μας με αυτή την πρόταση. Είναι σαν να λέμε Θα μου στείλεις email, αλλά πριν θα πρέπει να μου το φέρεις και τυπωμένο σε χαρτί», ανέφερε σε συνέντευξη του στον Σκάι.
Στο θέμα παρενέβη με δήλωση του και ο Γιώργος Καμίνης. «Το να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να συμμετάσχουν στη διαδικασία εκλογής ηλεκτρονικά, αποτελεί ένα μεγάλο βήμα της δημοκρατικής παράταξης προς την ανοιχτή κοινωνία. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι θέμα δημοκρατίας. Αν δεν αλλάξουμε τις κατεστημένες δομές και συνήθειες, πως θα αλλάξουμε τη χώρα; Το κύρος και η αξιοπιστία της επιτροπής Αλιβιζάτου μαζί με την ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι δύο γεγονότα πρωτόγνωρα για την πολιτική στην Ελλάδα. Καθιστούν τις εξελίξεις στη δημοκρατική παράταξη καινοτόμες και μοναδικές. Θα τις διαφυλάξουμε».
Ανοιχτό παραμένει και το θέμα της δημοσιοποίησης των στοιχείων των πολιτών που θα συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία. Η Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζει ότι «τόσο για την ψηφοφορία σε κάλπη όσο και την «ηλεκτρονική ψήφο» θα ισχύουν κοινές προϋποθέσεις συμμετοχής (υπογραφή δήλωσης εγγραφής και παροχή συναίνεσης για ανάρτηση του καταλόγου ψηφισάντων σε ειδική ιστοσελίδα, καταβολή οικονομικού αντιτίμου)» Ο Σταύρος Θεοδωράκης επέμεινε ότι «όσοι θέλουν θα δηλώνουν μέλη του νέου φορέα και όσοι θέλουν θα δηλώνουν φίλοι. Τα στοιχεία όσων ψηφίσουν δεν θα δημοσιοποιούνται και οι κατάλογοι με τους φίλους θα καταστρέφονται με την ευθύνη του Νίκου Αλιβιζάτου».
«Δεν εκλέγουμε απλώς Πρόεδρο. Με την ηλεκτρονική ψηφοφορία και τα debates ανοίγουμε νέους προοδευτικούς δρόμους στο πολιτικό σύστημα και στην παράταξη», δήλωσε ο Γιάννης Ραγκούσης.
Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρεται, οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν αν όχι σήμερα, μέχρι την Παρασκευή. Διαφορετικά, το πιθανότερο είναι ότι η εξ αποστάσεως ψηφοφορία θα βρεθεί στον αέρα.
Εκτός κούρσας ο Θεοχαρόπουλος
Στο μέτωπο των υποψηφιοτήτων ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα. Στην ανακοίνωση του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, επισημαίνει την αντίθεση του για τη διαδικασία. «Επεσήμανα εγκαίρως την ανάγκη να προηγηθεί της εκλογής επικεφαλής η δημιουργία του ενιαίου φορέα» τόνισε, και έθεσε ζήτημα αποσαφήνισης της μορφής που θα έχει ο νέος φορέας. Ο κ. Θεοχαρόπουλος επανέλαβε την πάγια θέση του για νέο ενιαίο φορέα με υπέρβαση των υφιστάμενων κομμάτων γιατί, όπως επεσήμανε, «υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθούμε την “επόμενη ημέρα” σε φυγόκεντρες τάσεις αντί για την απαραίτητη συσπείρωση. Όσες υποσχέσεις και δεσμεύσεις και αν δοθούν. Το ζητούμενο θα έπρεπε να είναι η εκλογή προέδρου ενιαίου κόμματος και όχι η εκλογή συντονιστή κομμάτων και κινήσεων σε έναν πολυκομματικό φορέα.»
ΚΙΔΗΣΟ: Νωρίς για ενιαίο φορέα
Δεν υπάρχει ακόμα η ώσμωση που θα επέτρεπε την άμεση σύμπτυξη των κομμάτων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού σε ενιαίο φορέα, αναφέρει το ΚΙΔΗΣΟ σε μακροσκελή ανακοίνωση του, μια μέρα πριν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του, στην οποία θα καθοριστεί η στάση του στην διαδικασία εκλογής.
Για το θέμα της υποψηφιότητας του Γιώργου Παπανδρέου δεν υπάρχει καμία νύξη. Ξεκαθαρίζεται, όμως, ότι στην παρούσα φάση το ΚΙΔΗΣΟ λέει όχι στη διάλυση των κομμάτων που παίρνουν μέρος στο εγχείρημα.
«Είναι μια προσπάθεια αναγκαία, αλλά και δύσκολη, καθώς δεν υπάρχει ακόμα η ώσμωση που θα επέτρεπε την άμεση σύμπτυξη της σε ενιαίο φορέα. Ούτε το έδαφος σε αυτή τη συγκυρία, για ένα νέο μεγάλο φορέα που θα ξεκινούσε από το μηδέν, σβήνοντας μονομιάς ιστορία, μνήμες και παραδόσεις. Όλοι μαζί μπορούμε κάτι καλύτερο. Και η διαφορετική αφετηρία, η ιστορία του κάθε φορέα που στεγάζεται στον κοινό χώρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αποτελούν πολιτική υπεραξία και συγκριτικό πλεονέκτημα, που διευρύνει τη βάση του προοδευτικού χώρου», αναφέρει η ανακοίνωση.