Ηταν θέμα χρόνου να τεθεί και δημοσίως το ζήτημα του μέλλοντος των ευρωτουρκικών σχέσεων, έπειτα από μία διετή περίοδο εντάσεων και υψηλής δημόσιας ρητορικής. Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, πιεζόμενη προεκλογικά, δήλωσε ότι τον προσεχή Οκτώβριο και μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές θα θέσει το θέμα τους ευρωπαίους εταίρους της ώστε να επανεξεταστεί και ενδεχομένως να τροποποιηθεί η σχέση ΕΕ – Τουρκίας. Σε ανάλογη γραμμή φαίνεται να κινούνται και άλλα κράτη – μέλη, όπως η Αυστρία, η Ολλανδία και η Γαλλία.
Όπως με σαφήνεια ανέλυσε «Το Βήμα» την περασμένη Κυριακή, πριν από την τηλεμαχία της κυρίας Μέρκελ με τον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς, η τροποποίηση της γερμανικής στάσης (που οφείλεται σε σειρά λόγων με κυριότερο πλέον την απομάκρυνση της Τουρκίας από το κράτος Δικαίου και όχι τόσο το Προσφυγικό) μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τούτο δε καθώς αποδυναμώνεται ο ήδη ασθενής ευρωπαϊκός μοχλός πίεσης προς την Άγκυρα.
Σε νεότερη ομιλία της την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου στη Μπούντεσταγκ, η κυρία Μέρκελ προσπάθησε να ισορροπήσει λέγοντας ότι οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας είναι στρατηγικού χαρακτήρα. Δεν αποκλείεται, σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένο ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι ημιθανείς, η ΕΕ να αποφασίσει να προχωρήσει σε μία ειδική/στρατηγική σχέση με την Άγκυρα, σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως πχ το εμπόριο, η ενέργεια ή/και η ασφάλεια. Σε αυτή την περίπτωση, η Αθήνα θα βρεθεί ενώπιον δύσκολων επιλογών για τις οποίες δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή επαρκής προετοιμασία στο υπουργείο Εξωτερικών, παρά τις ανησυχίες που εκφράζουν έμπειροι διπλωμάτες.
Επιπρόσθετα, οι συνομιλίες για το Brexitκαι η έκβασή τους θα μπορούσαν να αποτελέσουν οδηγό για μία πιθανή ειδική ευρωτουρκική σχέση. Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος ζήτησε πρόσφατα με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση τη σύσταση υποεπιτροπής για την παρακολούθηση των εξελίξεων στο Brexit. Η πρότασή του είναι ίσως πολύ πιο επίκαιρη από όσο ορισμένοι, που σήμερα εμφανίζονται οκνηροί επί του θέματος, νομίζουν.