Δύο εικοσιτετράωρα πριν την άφιξη του Γάλλου Προέδρου Μακρόν στην Ελλάδα, κυβέρνηση και επιχειρηματίες κάνουν ένα αγώνα δρόμου, προκειμένου να πλαισιώσουν την επίσκεψη με κάποιες σημαντικές συμφωνίες.

Στόχος είναι η διήμερη παραμονή του Μακρόν να μην εξαντληθεί στις τυπικές συμφωνίες σύσφιξης των εμπορικών σχέσεων ή στα παραδοσιακά μνημόνια συνεργασίας που συνοδεύουν τις επισκέψεις ξένων ηγετών, αλλά να σταλεί το μήνυμα ότι η ελληνο-γαλλική «συμμαχία» αποκτά οικονομικό νόημα πέραν του δημοσιονομικού πεδίου και της διαχείρισης του χρέους.

Οι πληροφορίες μιλούν για ολιγάριθμες αλλά σημαντικές συμφωνίες που βρίσκονται στα σκαριά, όπως για παράδειγμα εξαγορά μεριδίου σε ελληνική εταιρεία εκτός χρηματοπιστωτικού κλάδου, ενδιαφέρον των Γάλλων για μετοχική είσοδο στην ΕΥΔΑΠ ακόμη και για συζητήσεις με επίκεντρο τον τραπεζικό τομέα. Ταυτόχρονα, και πέραν των όσων ακούγονται για επιχειρηματικά deals, οι Γάλλοι ενδιαφέρονται πάντα να κλείσουν νέες δουλειές, όπως η προμήθεια συρμών του τράμ από τον όμιλο VINCI, η πώληση βαγονιών του μετρό από την ALSTHOM (σσ: συμμετέχει ήδη στο σχετικό διαγωνισμό) για την Γραμμή 4 του Μετρό, καθώς και η προμήθεια αεροσκαφών από την Aerospace Valley.

Τι απ’ όλα αυτά θα συμβεί μένει να φανεί. Τα επιχειρηματικά πάντως ονόματα που κουβαλά μαζί του ο Μακρόν είναι ηχηρά. Από την φαρμακευτική Sanofi, και τον τεχνικό όμιλο Vinci, έως την εταιρεία κατασκευής συρμών και μέσων μαζικής τροχιάς Alsthom, την πετρελαική Total και τον τραπεζικό όμιλο BPCE, όλοι κάνουν πρωταθλητισμό στο διεθνή στίβο.

Ηχηρά είναι και τα ονόματα των Ελληνων επιχειρηματιών με τους οποίους πρόκειται να συναντηθούν οι Γάλλοι CEOs σε οικονομικό φόρουμ που θα διεξαχθεί την Παρασκευή. Εκπροσωπούν την αφρόκρεμα του ελληνικού επιχειρείν καθώς πρόκειται για το σύνολο των ενεργειακών ομίλων, δηλαδή Μυτιληναίος, ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, Κοπελούζος, τις κατασκευαστικές ΓΕΚ, ΑΚΤΩΡ, Αρχιρόδον, την Aegean Airlines, τις τέσσερις συστημικές τράπεζες Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank, τον Παπαστράτο, την Creta Farms, τα Μπισκότα Παπαδοπούλου, κ.ά.

Μεγάλες όμως συναντήσεις, δεν οδηγούν απαραίτητα και σε μεγάλες συμφωνίες. Το έργο το έχουμε ξαναδεί τον Οκτώβριο του 2015, όταν δύο μόλις μήνες μετά την υπογραφή από την κυβέρνηση Τσίπρα του 3ου Μνημονίου, ο τότε Γάλλος Πρόεδρος Ολάντ είχε επισκεφτεί την ελληνική πρωτεύουσα. Στην επίσκεψή του, πέραν των πολιτικών της παραμέτρων, είχαν επενδυθεί προσδοκίες για επενδυτές και συμφωνίες δισεκατομμυρίων. Ως συνήθως υπερβολικές.

Τα δημοσιεύματα της εποχής έκαναν λόγο για κουστωδία 70 μεγαλόσχημων επιχειρηματιών που θα συνόδευαν τον Γάλλο πρόεδρο, δίχως ωστόσο να αναρωτηθεί κανείς αν η ελληνική πλευρά είχε προετοιμαστεί για να προτείνει συγκεκριμένες επενδύσεις. Αποδείχθηκε πως όχι.

Η αλήθεια βέβαια είναι πως το 2017 δεν είναι 2015. Και υπάρχει η αίσθηση ότι η τωρινή επίσκεψη έχει προετοιμαστεί αρκετά καλύτερα. Επειτα, παρ’ ότι οι τομείς επενδυτικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα είναι ακόμη μετρημένοι στα δάχτυλα (ενέργεια, τρόφιμα, τουρισμός, μεταφορές, logistics), η χώρα παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες σε υποτιμημένες αξίες, και αυτό δεν μπορεί να αγνοηθεί από τους επιχειρηματίες.

Υπάρχουν ισχυροί άνθρωποι, εντός και εκτός Ελλάδας, πρόθυμοι να κάνουν επενδύσεις, που λίγο καιρό πριν ούτε καν τις συζητούσαν. Αντιλαμβάνονται την σταδιακή δημοσιονομική βελτίωση και το γεγονός ότι ο πολιτικός κίνδυνος που έγινε προ διετίας αιτία να αποσταθεροποιηθεί η χώρα με τα πειράματα της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έχει σε μαγάλο βαθμό παρέλθει. Ξέρουν επίσης ότι όποτε και αν γίνουν οι εκλογές, κανείς από όσους θα βάλει τα χρήματά του στο τραπέζι δεν έχει να ανησυχεί ότι η επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτη, θα απειλήσει τις επενδύσεις του. Αν μάλιστα έρθει και μια κυβέρνηση φιλικότερη για την οικονομία, ακόμη καλύτερα για τους ίδιους τους επενδυτές.


Η λίστα με τις εταιρείες

Δεκαπέντε είναι προς το παρόν οι εταιρείες, εκπροσώποι των οποίων έχουν δηλώσει ότι θα συνοδεύουν τον πρόεδρο Μακρόν στην επίσκεψή του στην Ελλάδα.

  • Adrien Aumont – Συνιδρυτής της εταιρείας KISSKISSBANKBANK (εταιρεία χρηματοδότησης media, πολιτισμού, ψυχαγωγίας και μουσικής)
  • Hennir Boyer – Πρόεδρος του Δ.Σ. του ομίλου ROULLIER (λιπάσματα)
  • Louis-Roch Burgard – Εκτελεστικός πρόεδρος της SAUR (δίκτυα ύδρευσης- αποχέτευσης)
  • Nicolas Cappelaere – Πρόεδρος & Γεν. Δ/ντής των Εργαστηρίων INELDEA (καλλυντικά)
  • Jean-Louis Chaussade – Πρόεδρος & Γεν. Δ/ντής της SUEZ Environnement (ύδρευση)
  • Emmanuel Commault – Γεν. Δ/ντής της COOPERL (βιομηχανία τροφίμων, επεξεργασίας χοιρινού κρέατος).
  • Nicolas Dufourcq – Γενικός Δ/ντής της BPI (αναπτυξιακή τράπεζα Γαλλίας)
  • Jean-Marie Lefevre – Πρόεδρος & Γεν. Δ/ντής της BIOCODEX (Φάρμακα)
  • Guillaume Leroy – Πρόεδρος & Γεν. Δ/ντής της SANOFI (φάρμακα)
  • Pierre Mestre – Πρόεδρος & Γεν. Δ/ντής της ORCHESTRA (παιδικό ένδυμα)
  • Nicolas Notebaert – Μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της VINCI (κατασκευές-υποδομές)
  • Agnes Paillard – Πρόεδρος της Aerospace Valley (κατασκευάζει αεροσκάφη, αεροδιαστημική)
  • Francois Perol – Πρόεδρος του ομίλου BPCE (2ος μεγαλύτερος χρηματοπιστωτικός όμιλος της Γαλλίας)
  • Henri Poupart-Lafarge – Γενικός Δ/ντής της ALSTHOM (μέσα μαζικής μεταφοράς, τρένα, μηχανολογικά)
  • Patrick Pouyanne – Πρόεδρος & Γεν. Δ/ντής της TOTAL (πετρελαική)