Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η ταινία του Γιάννη Σακαρίδη «Ameriκa Square» (Πλατεία Αμερικής) θα είναι η επίσημη πρόταση της Ελλάδας για τις υποψηφιότητες των Οσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας 2018 (θα απονεμηθούν στις 4 Mαρτίου στο Λος Αντζελες).

Η ταινία που προβλήθηκε στις αίθουσες τον περασμένο Μάρτιο αποτελεί μια διαφορετική και αρκετά πρωτότυπη ματιά πάνω στην Αθήνα της οικονομικής κρίσης. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Γιάννης Στάνκογλου, Μάκης Παπαδημητρίου και o πολύ καλός Βασίλης Κουκαλάνι.
Στα τελευταία βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου Iris, το «Amerika Square» ενώ διεκδίκησε βραβεία σε αρκετές υποψηφιότητες (έξι) απέσπασε μόνον το βραβείο μοντάζ.
Ως γνωστόν, κάθε χρόνο, όλες οι χώρες στέλνουν μια ταινία ως πρόταση προς την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου προκειμένου να λάβει μέρος στη διαδικασία για την τελική πεντάδα υποψηφιοτήτων στη κατηγορία της καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.
Στην χώρα μας η πρόταση αυτή γίνεται προς τον Υπουργό Πολιτισμού από ειδική επιτροπή που αποτελείται από έναν πρόεδρο και έξι μέλη. Πρόεδρος της επιτροπής είναι ο σκηνοθέτης Παναγιώτης Φαφούτης.
Πέρσι πρόταση της Ελλάδας στα Οσκαρ ήταν η ταινία της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη «Chevalier».
Διαβάστε επίσης συνέντευξη Γιάννη Στάνκογλου στο ΒΗΜΑ με αφορμή την ταινία Amerika Square