Θα σκοτώσει ο Τραμπ το όνειρο 800.000 20άρηδων μεταναστών που μπήκαν παράνομα στις ΗΠΑ όταν ήταν ανήλικοι; Αυτοί είναι οι λεγόμενοι «Ονειροπόλοι» (Dreamers) που τρέμουν ότι θα χάσουν τα πάντα, καθώς ο πρόεδρος είναι έτοιμος, σύμφωνα με πληροφορίες, να ακυρώσει το πρόγραμμα DACA του Μπαράκ Ομπάμα, που τους προσφέρει προστασία από το 2012.
Ο Μάρκο Γκουαχάρντο ξεκινάει αυτές τις μέρες μια νέα δουλειά που θα του εξασφαλίσει, για πρώτη φορά, κάλυψη υγείας. Ο Μάτις Ζούμπκο πρόκειται να αγοράσει ένα νέο σπίτι την ερχόμενη εβδομάδα. Ο Ρομπέρτο Ανγκούλο ελπίζει να πάρει προαγωγή στην ηλεκτρική εταιρεία στην οποία δουλεύει εδώ και έναν χρόνο.
Και οι τρεις, μετανάστες στις ηλικίες των 20 ετών, φοβούνται τώρα ότι αυτές οι προοπτικές θα καταστραφούν. Μπήκαν όλοι χωρίς χαρτιά στις ΗΠΑ ως παιδιά, όμως από το 2012 έχουν μπορέσει να εργαστούν νόμιμα, να έχουν πρόσβαση σε δάνεια, να αποκτήσουν άδειες οδήγησης, να αγοράσουν σπίτια και να ταξιδέψουν σε όλη τη χώρα. Με λίγα λόγια, έχουν καταφέρει να ζουν στις ΗΠΑ μια σχεδόν κανονική ζωή.
Τώρα, μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους και να αντιμετωπίσουν την απέλαση, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται έτοιμος να καταργήσει το πρόγραμμα μετανάστευσης από το οποίο εξαρτώνται, τον Νόμο Αναβολής για τις Αφίξεις Παιδιών (DACA).
Αυτό το πρόγραμμα έδωσε τη δυνατότητα σε περίπου 800.000 νεαρούς μετανάστες να λάβουν ανανεώσιμες άδειες εργασίας. Αλλά ως απλή εκτελεστική εντολή του προέδρου Ομπάμα –μετά την αποτυχία της κυβέρνησής του να περάσει τον νόμο DREAM, ο οποίος θα είχε κατοχυρώσει στη νομοθεσία τις νομικές προστασίες –το DACA μπορεί να αντιστραφεί τώρα με μια υπογραφή του Τραμπ.
Οι «Ονειροπόλοι» ζουν μέσα στον φόβο και στην αβεβαιότητα από τότε που έγινε πρόεδρος ο Τραμπ. Η κατάργηση του DACA ήταν από τις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις του, αλλά ο Τραμπ έδειξε μέχρι τώρα κάποιον δισταγμό να ακυρώσει την εντολή, εκφράζοντας τη συμπάθειά του για όσους προστατεύει. Αλλά μια ομάδα 10 γενικών εισαγγελέων από συντηρητικές Πολιτείες, οι οποίοι θεωρούν το πρόγραμμα ως παράδειγμα κατάχρησης της εκτελεστικής εξουσίας, του έδωσαν ένα τελεσίγραφο: τερματισμός του DACA εδώ και τώρα ή υπεράσπισή του ενώπιον δικαστή που μπλόκαρε ένα παρόμοιο πρόγραμμα το 2014, το οποίο θα είχε προστατεύσει γονείς χωρίς νόμιμα έγγραφα.
Ο Τραμπ θα μπορούσε να ακυρώσει όλες τις προβλέψεις της DACA διαμιάς, αν και ένα σχέδιο διάταξης που κυκλοφόρησε στην κυβέρνηση τον Φεβρουάριο υποδεικνύει ότι μπορεί να καταργήσει σταδιακά το πρόγραμμα. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, 1.000 μετανάστες θα χάνουν τις άδειες εργασίας τους και την προστασία από την απέλαση κάθε ημέρα μέχρι να μην απομείνει κανείς.
Για τους «Ονειροπόλους» η κατάργηση σημαίνει σχέδια που θα ματαιωθούν, τρόμος για την απέλαση που δεν είχαν αισθανθεί για χρόνια και άγχος για τη ζωή τους που θα αλλάξει δραματικά προς το χειρότερο.
Η πιθανή αλλαγή τους αναγκάζει να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις, γρήγορα. «Πρέπει να αγοράσουμε αυτό το σπίτι;» ρωτάει ο Ζούμπκο, ένας 28χρονος Αργεντινός, η σύζυγος του οποίου προστατεύεται επίσης από το DACA. «Εχουμε πάρει ένα δάνειο. Και οι δύο έχουμε καλές δουλειές, και πέρυσι κάναμε ένα μωρό που είναι αμερικανός πολίτης. Αν όμως καταργηθεί το DACA, δεν είμαστε βέβαιοι ότι θα μπορέσουμε να πάρουμε το σπίτι και αυτό είναι τρομακτικό» λέει.
Αυτές οι ανησυχίες είναι ευρέως διαδεδομένες. Αλλοι νεαροί μετανάστες δήλωσαν πως φοβούνται ότι χάνοντας τη δουλειά τους θα χάσουν και τα σπίτια τους με κατασχέσεις. Πολλοί λένε ότι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους: τι νόημα έχει να πάρεις ένα πτυχίο αν κανένας δεν θα μπορεί να σε προσλάβει;
Οταν δημιουργήθηκε το DACA το 2012, μόνο τέσσερις Πολιτείες επέτρεψαν στους νεαρούς μετανάστες χωρίς χαρτιά να αποκτήσουν άδειες οδήγησης. Το Τέξας και η Καλιφόρνια, όπου ζει η πλειονότητα των δικαιούχων του DACA, δεν ήταν ανάμεσά τους.
Η υποβολή αίτησης για το DACA κοστίζει 485 δολάρια κάθε δύο χρόνια, χωρίς να συνυπολογίζεται η αμοιβή του δικηγόρου. Σε κάθε δεδομένη στιγμή, υπολογίζεται ότι εκκρεμούν περίπου 100.000 αιτήσεις και ανανεώσεις.
Οργανώσεις για τα δικαιώματα των μεταναστών, χιλιάδες ακτιβιστές και πολλοί από τους κορυφαίους επικεφαλής τεχνολογικών κολοσσών της Αμερικής έστειλαν ανοιχτή επιστολή στον Τραμπ προτρέποντάς τον να μην καταργήσει το πρόγραμμα.
Ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ και ηγέτες επιχειρήσεων, της Hewlett-Packard, του Twitter και της Apple, υπέγραψαν την επιστολή, λέγοντας στον πρόεδρο ότι οι «Ονειροπόλοι» είναι κρίσιμοι για την επιτυχία και την ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών εταιρειών και ότι η αμερικανική οικονομία θα υποφέρει αν τους χάσει.
«Δεν είναι μόνο ζήτημα ανθρωπισμού, είναι και θέμα οικονομίας. Αυτοί οι νέοι άνδρες και γυναίκες κρατούν θέσεις εργασίας, πληρώνουν ενοίκια, συμμορφώνονται με τον νόμο και συμβάλλουν στην οικονομία μας. Χρειαζόμαστε συμπόνια αλλά και κοινή λογική εδώ» γράφουν, ζητώντας επίσης μια ολοκληρωμένη νομοθεσία για τη μεταρρύθμιση της μετανάστευσης, την οποία διστάζει να ψηφίσει το Κογκρέσο για τουλάχιστον μια δεκαετία.
«Αν δεν ενεργήσουμε τώρα, όλοι οι 780.000 εργαζόμενοι νέοι [που επηρεάζονται από το πρόγραμμα] θα χάσουν την δυνατότητά τους να εργάζονται νόμιμα σε αυτή τη χώρα και καθένας τους θα κινδυνεύει άμεσα με απέλαση. Η οικονομία μας θα χάσει 460,3 δισεκατομμύρια δολάρια από το εθνικό ΑΕΠ και 24,6 δισ. δολάρια από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και Medicare» τονίζει η επιστολή.

HeliosPlus