Την έντονη αντίδραση των γιατρών έχει προκαλέσει εγκύκλιος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) που θέτει περιορισμό στον αριθμό των επιστημονικών εκδηλώσεων που μπορούν να έχουν χορηγίες. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος χαρακτηρίζει την εγκύκλιο «απαράδεκτη» και ζητά από το υπουργείο Υγείας να επέμβει και να πράξει τα δέοντα.
Σύμφωνα με τα όσα ορίζει η επίμαχη εγκύκλιος του ΕΟΦ «δεν επιτρέπεται η οργάνωση ή η χρηματοδότηση συνεδρίων ή σεμιναρίων από φαρμακευτικές επιχειρήσεις (για θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας του ΕΟΦ), χωρίς την προηγούμενη έγκριση του ΕΟΦ», ενώ οι επιστημονικές εκδηλώσεις με χορηγίες από φαρμακευτικές εταιρείες περιορίζονται σε 48, ετησίως.
Ο περιορισμός αυτός έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του ΠΙΣ, ο οποίος με ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι, «η εγκύκλιος του ΕΟΦ αφήνει ανοιχτά ζητήματα, τα οποία πριν φέρει στη δημοσιότητα έπρεπε να τα συζητήσει με τον ΠΙΣ ο οποίος ενδιαφέρεται τα μέγιστα για την συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση».
Το συλλογικό όργανο των γιατρών υπενθυμίζει επίσης ότι οι μέχρι σήμερα επιστημονικές εκδηλώσεις, (συνέδρια, ημερίδες, συμπόσια κ.λπ.) πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο με τις χορηγίες φαρμακευτικών εταιρειών και άλλων ιατρικών επιχειρήσεων.
«Τη στιγμή που το κράτος δεν υποστηρίζει οικονομικά τις επιστημονικές εκδηλώσεις, ώστε ο ιατρός να ανανεώνει τις γνώσεις του και να συμμετέχει ενεργά στη δια βίου εκπαίδευση, είναι αδιανόητο να βάζουμε τέτοιους φραγμούς οι οποίοι βρίσκονται σε λάθος κατεύθυνση. Θα κινηθούμε με όποιον τρόπο νομίζουμε προσφορότερο, ακόμη και δικαστικά, εναντίον της απαράδεκτης αυτής εγκυκλίου», αναφέρει ο ΠΙΣ και ζητά από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να πράξει τα δέοντα προκειμένου η δια βίου εκπαίδευση των γιατρών, να γίνεται με τρόπο που εξυπηρετεί τον σκοπό αυτό αλλά και με κανόνες ηθικής, δεοντολογίας και διαφάνειας.
Να σημειωθεί ότι και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει διαμαρτυρηθεί για το θέμα ζητώντας από τον ΠΙΣ να διαφυλάξει τα δικαιώματα των γιατρών της χώρας στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση.