Το κακάο «σύμμαχος» στη θεραπεία του διαβήτη

Ενας αναπάντεχος «σύμμαχος», το κακάο, φαίνεται να μπαίνει στο «οπλοστάσιο» εναντίον του διαβήτη καθώς αποδεικνύεται ικανό να βοηθήσει τον οργανισμό να παράγει περισσότερη ινσουλίνη.

Ενας αναπάντεχος «σύμμαχος», το κακάο, φαίνεται να μπαίνει στο «οπλοστάσιο» εναντίον του διαβήτη καθώς αποδεικνύεται ικανό να βοηθήσει τον οργανισμό να παράγει περισσότερη ινσουλίνη.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Nutritional Biochemistry, ερευνητές του Πανεπιστημίου Brigham Young παρατήρησαν ότι τα β-κύτταρα του παγκρέατος λειτουργούν καλύτερα όταν αυξάνεται η παρουσία των μονομερών κατεχινών του κακάο.

Ως γνωστόν οι πάσχοντες από διαβήτη, είτε δεν παράγουν αρκετή ινσουλίνη, είτε δεν επεξεργάζονται σωστά τη γλυκόζη του αίματος. Ουσιαστικά η νόσος αποδίδεται στην ανεπάρκεια των β-κυττάρων του παγκρέατος να παράγουν ινσουλίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει τη γλυκόζη (σάκχαρο) του αίματος.

Κακάο χωρίς ζάχαρη για οφέλη

«Κάποιος θα πρέπει να τρώει μπόλικο κακάο και μάλιστα χωρίς ζάχαρη για να αποκομίσει οφέλη», εξηγεί ο δρ Τζέφρι Τέσεμ, που στο πλαίσιο της μελέτης συνεργάστηκε με ειδικούς και από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια.

Οι ερευνητές σίτισαν πειραματόζωα με μονομερείς κατεχίνες κακάο ενώ αυτά ακολουθούσαν διατροφή με πολλά λιπαρά.

Η προσθήκη του συγκεκριμένου συστατικού είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν τα επίπεδα της παχυσαρκίας στα πειραματόζωα και να αυξηθεί η ικανότητά τους να διαχειρίζονται τα αυξημένα επίπεδα της γλυκόζης στον οργανισμό τους.

Στη συνέχεια εξέτασαν τι ακριβώς συνέβαινε σε κυτταρικό επίπεδο, και συγκεκριμένα, στα β-κύτταρα.

Εκεί διαπίστωσαν ότι οι μονομερείς κατεχίνες του κακάο ενίσχυαν την ικανότητα των β-κυττάρων να εκκρίνουν ινσουλίνη.

«Ασπίδα» για τα β-κύτταρα

«Αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι κατεχίνες του κακάο λειτουργούν προστατευτικά για τα κύτταρα, αυξάνοντας την ικανότητά τους να διαχειρίζονται το οξειδωτικό στρες. Οι κατεχίνες κάνουν τα μιτοχόνδρια στα β-κύτταρα πιο ‘δυνατά’, άρα ικανά να παράγουν περισσότερη ATP, πηγή κυτταρικής ενέργειας, κάτι που με τη σειρά του συντελεί σε έκκριση περισσότερης ινσουλίνης», εξηγεί ο δρ Τέσεμ.

Και ο Άντριου Νίλσον, συγγραφέας της μελέτης και μέλος του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια προσθέτει ότι «τα αποτελέσματα αυτά μας βοηθούν να κάνουμε ένα βήμα πιο κοντά στη χρήση αυτών των συστατικών με πιο αποτελεσματικό τρόπο σε τρόφιμα ή συμπληρώματα διατροφής ώστε να διατηρούμε τα επίπεδα του σακχάρου σε φυσιολογικά επίπεδα και ίσως και να καθυστερήσουμε ή να εμποδίσουμε την εκδήλωση του διαβήτη τύπου 2».

Ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι «αντί σπεύσουμε να φάμε όσες περισσότερες σοκολάτες του εμπορίου μπορούμε, το στοίχημα είναι να βρούμε τον τρόπο να εξάγουμε τις μονομερείς κατεχίνες από το κακάο, να τις εκμεταλλευθούμε στο έπακρο και να τις κάνουμε μέρος της θεραπείας των ασθενών με διαβήτη».


Newsroom ΔΟΛ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.