Στην εκτίμηση ότι το άρθρο Τσίπρα είναι η αρχή μιας σειράς προκλήσεων με την οποία το κυβερνών κόμμα θα προσπαθήσει να «συμμετάσχει» στην διαδικασία εκλογής του επικεφαλής του νέου φορέα, καταλήγουν στη Χαριλάου Τρικούπη. Η παρέμβαση αυτή, αντίθετα με όσα είπε ο Αλέκος Φλαμπουράρης, κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν. Στο ΠαΣοΚ εκτιμούν ότι θα διαμορφωθούν συνθήκες μετωπικής σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα διεκδικήσει τον Κεντροαριστερό χώρο ώστε να συντηρήσει το δίπολο με τη ΝΔ. Παρά τον προβληματισμό τους όμως τους ικανοποίησε η διαπίστωση ότι «η απόπειρα καπήλευσης του Ανδρέα Παπανδρέου στράφηκε τελικά εναντίον του Τσίπρα».
Η εξ αποστάσεως ψηφοφορία
Τα βλέμματα στρέφονται την Τρίτη, στη συνεδρίαση της επιτροπής Αλιβιζάτου που θα επιχειρήσει να κλείσει τα εκκρεμή θέματα της διαδικασίας εκλογής του επικεφαλής του νέου φορέα στρέφεται το ενδιαφέρον στο μέτωπο των εξελίξεων στην Κεντροαριστερά. Κομβικής σημασίας είναι το ζήτημα της εξ αποστάσεως ψήφου. Η δυνατότητα να ψηφίσουν οι πολίτες από τον υπολογιστή ή το κινητό τους τηλέφωνο, έχει γίνει αντικείμενο διαφωνιών αλλά και διαπληκτισμών. Στην προηγούμενη συνεδρίαση απειλήθηκε θερμό επεισόδιο ανάμεσα στα μέλη της επιτροπής Γιάννη Αναστασάκο, και Αντώνη Βγόντζα.
Η εξ αποστάσεως ψήφος θεωρείται κρίσιμης σημασίας για τους υποψηφίους που δεν διαθέτουν την στήριξη κομματικών μηχανισμών. Θεωρούν ότι θα φέρει στην κάλπη μια κρίσιμη μάζα νέων ψηφοφόρων που θα περιορίσει τη δυνατότητα τους να καθορίσουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Όσο πιο μεγάλο είναι το εκλογικό σώμα, τόσο πιο απρόβλεπτη γίνεται η διαδικασία. Ο Σταύρος Θεοδωράκης, με παρέμβαση του στην «Καθημερινή» επισήμανε την σπουδαιότητα της εξ αποστάσεως ψήφου, τόνισε ότι είναι πεπεισμένος για το αδιάβλητο της διαδικασίας και άφησε αιχμές εναντίον όσων εκφράζουν ενστάσεις, κάνοντας λόγο για «σωματοφύλακες» που έχουν υποσχεθεί ότι οι εκλογές θα γίνουν «με τον παλιό καλό τρόπο.» Η Χαριλάου Τρικούπη δεν λέει όχι σε αυτή τη διαδικασία. Επί της αρχής, συμφωνεί. Επιμένει όμως στην απόλυτη διασφάλιση της. Οι επιτελείς της δεν κρύβουν την επιφυλακτικότητα τους για τα όσα έχουν παρουσιαστεί στην επιτροπή. Είναι αβέβαιο αν στην επιτροπή υπάρξει συμφωνία επί του θέματος. Ωστόσο εκτιμάται από πολλούς ότι μόνο έτσι θα διασφαλιστεί ότι στην κάλπη θα εκφραστούν οι ψηφοφόροι της ευρύτερης παράταξης και όχι οι κομματικοί στρατοί και οι μηχανισμοί. Και η απόφαση αν δεν ληφθεί μέχρι την Παρασκευή θα κινδυνεύσει να μη ληφθεί ποτέ.
Ποιες είναι οι θέσεις της Χαρ. Τρικούπη
Κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη εν όψει της συνεδρίασης, διατύπωναν τις εξής θέσεις για τα θέματα της διαδικασίας εκλογής:
-Στην ψηφοφορία με φυσική παρουσία στην κάλπη να εφαρμοστεί σύστημα on line ηλεκτρονικής διασταύρωσης σε πραγματικό χρόνο, για αποφυγή διπλοψηφιών. Κάλπες με on line σύστημα να υπάρχουν και σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού.
-Στην εξ’ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία προϋπόθεση αποτελεί η υποχρεωτική με αυτοπρόσωπη παρουσία, σε προγενέστερο χρόνο, παραλαβή του απαραίτητου μυστικού κωδικού.
-Την ευθύνη υλοποίησης του ενιαίου συστήματος ηλεκτρονικής ψηφοφορίας ( on line και εξ’ αποστάσεως) αναλαμβάνει ένας εκ των παρόχων κινητής τηλεφωνίας με βάση τις τεχνικές προδιαγραφές που θα δοθούν από την Επιτροπή.
-Τόσο για την ψηφοφορία σε κάλπη όσο και την «ηλεκτρονική ψήφο» θα ισχύουν κοινές προϋποθέσεις συμμετοχής (υπογραφή δήλωσης εγγραφής και παροχή συναίνεσης για ανάρτηση του καταλόγου ψηφισάντων σε ειδική ιστοσελίδα, καταβολή οικονομικού αντιτίμου).
Στη Χαριλάου Τρικούπη δηλώνουν ότι έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στον Ν. Αλιβιζάτο και τονίζουν ότι είναι «βέβαιοι ότι θα βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις για όλα τα διαδικαστικά θέματα που θα διασφαλίσουν μια ανοιχτή, μαζική και αδιάβλητη διαδικασία.»
«Δεν υπάρχουν μυστικοί ψηφοφόροι»
Το ποιοι θα αποτελούν το εκλογικό σώμα με δεδομένο ότι δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι εγγεγραμμένοι στους εθνικούς καταλόγους σχετίζεται με μια δεύτερη επισήμανση τους. Η επιτροπή αποφάσισε σε κάθε εκλογικό κέντρο να τηρούνται δυο καταστάσεις. Στην πρώτη θα καταχωρούνται τα στοιχεία όλων όσων θα ψηφίσουν. Στη δεύτερη, που θα αποτελέσει τη βάση για να καταρτισθεί το Μητρώο Μελών του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα, μόνον όσων από τους ψηφίζοντες δηλώσουν ότι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις διαδικασίες για την ίδρυση του νέου κόμματος. Ο πρώτος κατάλογος θα καταστραφεί δυο μήνες μετά την ψηφοφορία. Η Χαρ. Τρικούπη δεν έχει αντίρρηση στο να υπάρξουν δύο κατάλογοι. Οι επιτελείς του ΠαΣοΚ, ξεκαθαρίζουν όμως ότι δεν υπάρχουν μυστικοί ψηφοφόροι. Και ότι τα στοιχεία όσων συμμετέχουν στη διαδικασία εκλογής θα πρέπει να γνωστοποιηθούν. «Ανεξαρτήτως του αν κάποιος δηλώνει μέλος ή φίλος θα πρέπει να γνωρίζει ότι τα στοιχεία του δεν μπορούν να είναι κρυφά», τονίζουν.
Ανοιχτό είναι και το θέμα των debates. Θεωρείται πολύ δύσκολο να ικανοποιηθεί το αίτημα για 13 κοινές παρουσιάσεις των υποψηφίων. Η τάση είναι να πραγματοποιηθούν δύο το πολύ τρεις κοινές εμφανίσεις.
Τα «νέα δεδομένα» εξετάζει η ΚΕ του ΚΙΔΗΣΟ
Έντονη είναι η συζήτηση για το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του Γιώργου Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός έχει δηλώσει στρατιώτης της παράταξης. Συνεργάτες του υπογραμμίζουν ότι η δήλωση «εξακολουθεί να ισχύει» θα εξεταστεί όμως υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων που δημιούργησε η υποψηφιότητα Θεοδωράκη, αρχηγού κόμματος που δεν ανήκει στη ΔΗΣΥ. Δύο εκδοχές υπάρχουν. Το κόμμα να μην συμμετέχει με εκπρόσωπο του στις διαδικασίες αρχηγού. Να συμμετέχει με υποψήφιο τον Γιώργο Παπανδρέου, που δέχεται ισχυρές πιέσεις από τη βάση του κόμματος του, να κάνει το βήμα.
Το μέτωπο των υποψηφιοτήτων
Την Τρίτη αναμένεται να ανακοινώσεις τις αποφάσεις του ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Πληροφορίες έφεραν τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ να έχει αποφασίσει να μην είναι υποψήφιος. Όμως, μέχρι τη Δευτέρα το μεσημέρι στην Αγ. Κωνσταντίνου συνεχιζόταν οι συσκέψεις που εξέταζαν τα υπέρ και τα κατά της πιθανής υποψηφιότητας του. Μέσα στην εβδομάδα ανακοινώνουν την υποψηφιότητα τους οι Νίκος Ανδρουλάκης και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Η υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου, συζητήθηκε έντονα μετά την απόφαση της πανελλαδικής συνδιάσκεψης της «Ώρας Αποφάσεων» διαδικασία. Η ίδια, δεν φαίνεται να προκρίνει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Περιοδείες Θεοδωράκη
Στο μέτωπο των υποψηφιοτήτων που έχουν ήδη ανακοινωθεί ο Σταύρος Θεοδωράκης πραγματοποιεί, στη Στερεά Ελλάδα, την πρώτη του προεκλογική περιοδεία. Θα συναντηθεί με τον Κώστα Μπακογιάννη και θα επισκεφθεί το Νοσοκομείο Λαμίας και τις εγκαταστάσεις της Chipita. Με τον πρόεδρο του οργανισμού «Χαμόγελο του Παιδιού» θα συναντηθεί, την Τρίτη, η Φώφη Γεννηματά.