Την κατάθεση εκ μέρους των ιδιοκτητών αυτοκινήτων Volkswagen ομαδικών αγωγών αποζημίωσης κατά της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας ενθάρρυνε κατά τη διάρκεια του τηλεοπτικού προεκλογικού debate το βράδυ της Κυριακής με τον επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Τη Δευτέρα ανακοινώθηκε ότι η VW ανακαλεί 1,8 εκατ. αυτοκίνητά της στην Κίνα.
Η ανάκληση στην Κίνα δεν αφορά το περιβόητο σκάνδαλο dieselgate (τον εφοδιασμό πετρελαιοκίνητων μοντέλων της VW με λογισμικό που παραποιούσε τις εκπομπές ρύπων), αλλά με τον έλεγχο και ενδεχομένως την επιδιόρθωση προβλημάτων που έχουν παρουσιαστεί στην αντλία καυσίμου. Σε κάποια αυτοκίνητα της εταιρείας που κυκλοφορούν στην κινεζική αγορά παρατηρείται «κράτημα» στον κινητήρα εξαιτίας ηλεκτρικής βλάβης της αντλίας καυσίμου.
Η από τηλεοράσεως προτροπή της Άνγκελα Μέρκελ προς τους συμπατριώτες της (και ψηφοφόρους…) να μη διστάσουν να καταθέσουν ομαδικές αγωγές κατά της Volkswagen έχει να κάνει βεβαίως με το dieselgate. Εξυπακούεται ότι οι ενάγοντες είναι κάτοχοι πετρελαιοκίνητων μοντέλων της γερμανικής εταιρείας, η οποία έχει καταβάλει πρόστιμα και αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων εξαιτίας του πρωτοφανούς σκανδάλου που ήρθε στο φως της δημοσιότητας πριν από ακριβώς δύο χρόνια.
Στην Ευρώπη κυκλοφορούν περίπου 8,5 εκατομμύρια αυτοκίνητα της VW με «πειραγμένο» λογισμικό. Η εταιρεία έχει μέχρι στιγμής απορρίψει το ενδεχόμενο καταβολής αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες λόγω της νομοθετικής Βαβέλ που ισχύσει στις ευρωπαϊκές χώρες, που καθιστά μηδαμινές τις ελπίδες των καταναλωτών να κερδίσουν δικαστικά αποζημίωση για την εξαπάτησή τους από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.
Πλειοδοσίες αυστηρότητας


Η VW έχει καταβάλει ήδη περί τα 25 δισ. δολάρια σε πρόστιμα και αποζημιώσεις εξαιτίας του «dieselgate», κυρίως στις ΗΠΑ όπου αποκαλύφθηκε, άλλωστε, το σκάνδαλο. Για να διευκολυνθεί η αποζημίωση και των Γερμανών κατόχων VW με το επίμαχο λογισμικό, η Μέρκελ υποσχέθηκε να αλλάξει τον σχετικό νόμο που ισχύει στη χώρα της. «Είναι απολύτως σαφές ότι η βιομηχανία του αυτοκινήτου πρέπει να είναι υπεύθυνη για τις ενέργειές της», τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος.
Η Μέρκελ άσκησε κριτική σε ένα σχετικό σχέδιο νόμου που έχει ετοιμάσει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα χαρακτηρίζοντάς το ως «πολύ γραφειοκρατικό». Διότι το ζήτημα ανακίνησε ο Σουλτς σημειώνοντας ότι «οι επικεφαλής των αυτοκινητοβιομηχανιών κορόιδεψαν τον κόσμο… Διευκολύνοντας εμείς τους Γερμανούς να αποζημιωθούν, δίνουμε το παράδειγμα στους καταναλωτές άλλων χωρών για να ακολουθήσουν ανάλογο δικαστικό δρόμο».
Υπερθεματίζοντας ενόψει των εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου, η καγκελάριος Μέρκελ υποσχέθηκε ότι «από την επομένη κιόλας», δηλαδή από τη Δευτέρα, 4 Σεπτεμβρίου, θα ξεκινήσει συζητήσεις για τη νομοθετική διευκόλυνση των Γερμανών καταναλωτών που θέλουν να προσφύγουν δικαστικά κατά της κορυφαίας σε πωλήσεις αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ευρώπη.
Απαγορεύσεις κυκλοφορίας


Όντως, τη Δευτέρα το πρωί η Μέρκελ ξεκίνησε ανανοινώνοντας ότι διπλασιάζει από το μισό στο 1 δισ. ευρώ τα κονδύλια που θα διαθέσει η κυβέρνηση στο «Ταμείο για την απορρύπανση των μεταφορικών υποδομών των πόλεων», το οποίο δημιουργήθηκε για να αποτρέψει τις απαγορεύσεις της κυκλοφορίας των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων, που έχουν ήδη εξαγγείλει μεγάλες γερμανικές πόλεις, όπως το Μόναχο, το Αμβούργο και η Στουτγκάρδη.
Η απερχόμενη κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία έχει κατηγορηθεί επανειλημμένως ότι δεν έχει πράξει αρκετά για να τιμωρήσει τους υπεύθυνους για το σκάνδαλο παραποίησης των ρύπων και ότι «χαϊδεύει» τον πολιτικά πανίσχυρο κλάδο –υπενθυμίζεται ότι το 20% του μετοχικού κεφαλαίου της VW κατέχει το κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας και ότι ο εκάστοτε πρωθυπουργός του κρατιδίου μετέχει στο ΔΣ της αυτοκινητοβιομηχανίας.